İzmir Beydağ Belediyesi ülkedeki ipek ithalatını durdurdu
AKM’deki Tanıtım Günlerinde gazetemize konuşan İzmir Beydağ Belediye Başkanı Vasfi Şentürk, ipek böceği yetiştirmeye başladıklarını ifade ederek, ‘‘1 kozadan 3 KM ipek ipi elde ediyoruz. İpek ithalatını durdurduk’’ dedi.
İpek kozası ithal mi ediliyor? İpeği nereden ithal ediyoruz? İpek kozası nerede üretilir? 1 kozadan kaç metre ipek ipi çıkar? Tüm bu soruların cevabı haberimizde...
AKM’deki Tanıtım Günlerinde gazetemize konuşan İzmir Beydağ Belediye Başkanı Vasfi Şentürk, ipek böceği yetiştirmeye başladıklarını ifade ederek, ‘‘1 kozadan 3 KM ipek ipi elde ediyoruz. İthal ipeği bitirdik’’ dedi.
Ege illeri vakıf ve derneklerinin oluşturduğu EGEM platformunca gerçekleştirilen 11’inci Ege İlleri Tanıtım Günleri AKM’de başladı.
AKM'de hangi iller tanıtılıyor?
Ege Bölgesini oluşturan Afyonkarahisar, Aydın, Denizli, İzmir, Kütahya, Manisa, Muğla ve Uşak illerinin tanıtımının gerçekleştirildiği fuarda, Ege Bölgesi’nin tarım, turizm, sanayi ve ticaret potansiyeli ile tarih, kültür, doğal kaynaklar, el sanatları, tüm yönleri ile tanıtılıyor.
AKM'deki fuar ne zamana kadar açık?
Birçok siyasi ve bürokrat ile birlikte vatandaşın yoğun katılım gösterdiği tanıtım günleri 11 Kasım Pazar gününe kadar ziyaret edilebilecek.
EGE İLLERİ GÖRÜCÜYE ÇIKTI
Aydın’ın incirinin, Denizli’nin horozunun, İzmir’in efesinin, Kütahya’nın seramik ve çinisinin, Muğla’nın kültürel zenginliğinin ve birçok ilin tarihi ve kültürel zenginliğinin tanıtıldığı fuarda, Ege bölgesi ile özdeşleşen incir, zeytin, lokum, kaymak, sucuk gibi gıda ürünleri ile birçok yöresel zenginlik görücüye çıktı. Her ilin bulunmaz bir nimet olduğunu ifade eden Egeliler, tüm Başkentlileri tanıtım alanına davet etti.
HEM İSTİHDAM, HEM ÜLKE EKONOMİSİNE KATKI
Vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği tanıtım günlerinde stant açan, İzmir Beydağ Belediyesi ipek böceği yetiştiriciliği hakkında bilgilendirmek amaçlı kurduğu stantla büyük ilgi çekti.
Kurduğu stantlara ipek kozası koyarak, Başkentlileri bilgilendiren ilçe belediyesi, bölgede yetiştirdiği kozalar hakkında vatandaşları bilgilendirdi.
Gazetemize konuşan Beydağ Belediye Başkanı Vasfi Şentürk bir kozadan yaklaşık 3 bin metre ipek ipi çıktığını belirterek şu ifadeleri kullandı, “İpek üretiminde öncü bir ilçe olduk. Hem vatandaşımıza istihdam sağladık, hem ülke ekonomisine katkı sağladık.”
“İPEK İTHALATINI DURDURDUK”
“Türkiye üretimi yıllık 3 tona kadar düşmüştü. Beydağ Belediyesi olarak üretime başladık ve şu anda 150 ton rekoltemiz bulunmaktadır. Uzun bir süredir bu aradaki farkı Çin’den ithal ediyorduk. Biz ipek üretimine başladığımızdan beri ihtiyacımız kalmadı. Bunun yanı sıra kadınlarımıza büyük bir gelir kaynağı sağlamış olduk. Kadınlarımız 3 ila 5 bin lira aylık gelir elde ediyorlar. Biz ipek yolu üzerinde bulunan bir ülkeyiz. Çabalarımızla ipek ithalatını durdurduk.” dedi.
Bursa kestanesi üretim
Şentürk, ipek böceği yetiştiriciliğinde diğer belediyelere örnek olarak öncülük ettiklerini belirterek, “İlk biz başladık, daha sonra bizi örnek alarak bu işe başlayan belediyeler oldu. Buraya gelme amacımız ise tüm Türkiye’ye ilçemizi tanıtmaktır. Çabalarımız sonucu ipek böceği yetiştiriciliği ile anılmaya başladık. Bunun yanı sıra bilinmez ama kestane yetiştiriciliğinde de öncüyüz. Bursa’ya kestaneler bizim ilçemizden gider” diye konuştu.
TÜM YÖNLERİYLE TANITILIYOR
Fuar alanında Ege illerinin birçok yöresel ve kültürel zenginlikleri de Başkentli ziyaretçileri bekliyor.
Zeytininden lokumuna, şeker pancarından incirine kadar birçok yöresel lezzetin tanıtıldığı Ege illeri tanıtım günlerinde birbirinden çeşitli etkinlikler ziyaretçileri bekliyor.
Ege Bölgesi’nin tarım, turizm, sanayi ve ticaret potansiyeli ile tarih, kültür, doğal kaynaklar, el sanatları tüm yönleri ile tanıtıldığı fuar aynı zamanda batı ile İç Anadolu arasında köprü görevi görüyor.
Emrah özcan/HABERVAKTİM
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.