İtfaiye’nin geri dönüşümcü esnafı objektiflerde
Fotoğrafçı Ömer Kavuk, tarihi İtfaiye Meydanı’ndaki ikinci el eşya satarak geri dönüşüme büyük katkı sunan esnafların hayatını konu alan bir fotoğraf sergisi çalışmasına imza attı. Kavuk, ilginç serginin büyük ilgi gördüğünü belirtti.
Kentsel dönüşümle yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olan İtfaiye Meydanı’ndaki hayatı konu alan fotoğraf sergisi Next Level Sergi Alanı’nda ziyaretçilere sunuldu. Ömer Kavuk’un fotoğraflarının sergilendiği ve Pazartesi günü açılışı gerçekleştirilen “İstenmeyene değer biçmek” adlı fotoğraf sergisi 19 Ağustos Pazar gününe kadar ziyaret edilebilecek.
ÜRÜNLERİ SÜRDÜRÜLEBİLİR BİR HALE GETİRİYOR
Sergi hakkında gazetemize bilgi veren Kavuk, “Ulus İtfaiye Meydanı’nı tercih etmemdeki en büyük neden Başkent’teki en sevdiğim mekânlardan birisi olmasıdır. İtfaiye Meydanı’nın ilginç bir fonksiyonu var. Kurumun, kişinin ya da ticari aktivitenin yerine getiremediği, istenmeyen ya da çöpe gidecek ürünlerin alınıp tekrar sürdürülebilir bir hale getirilmesi. Yeniden kullanıma kazandırılan ürünler aynı tezgâhlara belki defalarca satılıp geri alınıp gidip geliyor” dedi.
KORUNUP KATKI SAĞLANMALI
Esnafın İtfaiye Meydanı’nın kentsel dönüşüme gireceği için tedirgin olduğunu da belirten Kavuk, “Gerçek Ankara’yı orada görüyoruz. O Kadar samimiler ki gerçek Ankara’yı bizlere sunuyorlar. Sergiyi açarsam bununla ilgili bir diyalog başlar diye düşündüm. Ankara’da bu insanların konuşuluyor olması lazım. Yaptıkları işe daha çok değer verilmesi gerekli. Korunup ve katkı sağlanmalı” diye konuştu.
ANKARA HAFIZASININ KÜÇÜK BİR PARÇASI
Sürdürülebilir önemin vurgulandığı sergi hakkında ise şu ifadelere yer verildi, “Bir grup insan başkalarının istenmeyenlerini alır, temizler, tamir eder ve yeniden onları isteyen doğru insanları gelene kadar ev sahipliği yapar. Bu Ankara’nın göbeğinde bilmeyenlerin yolunun düşmediği İtfaiye Meydanı’nın hikâyesi. İkinci el dükkânları ve eskicilerden oluşan birkaç sokak, Ankara’nın yüz yıllık anılarını karmakarışık halde biriktirmiş. İtfaiye Meydanı, hafızanın tamamen silinmeden önce beklediği son durak. Bu dükkânlar bütünü Ankara’nın hafızasının küçük de olsa bir parçasını yok olmaktan kurtarırken aynı zamanda geri dönüşüm ve sürdürülebilir tüketime de katkı sağlamakta.”
HER DÜKKÂNIN ÖZDEŞLEŞTİĞİ FARKLI ALANLAR VAR
“Her dükkânın özdeşleştiği farklı alanlar var. Bu dükkânları işleten insanlar ise bu konularda uzman. Aralarında oluşan organik yapı, ellerine geçen bir evden gelen eşyaların hiçbirini ziyan etmeyecek şekilde özelleşmiş. İkinci el kıyafetler ayrı bir dükkâna, ayakkabılar belki de üçüncü sahiplerini bulmak üzere ayrı bir yere gidiyor. Her şeyin koleksiyonu var. Bu sokaklara giren hatıralar yeni sahiplerini bulana kadar sınıflandırılıyor.”
YOK OLMA TEHDİDİ ALTINDA
“Kısaca bu dükkânlar hatıraları ayrıştırıyor ve depoluyor. Burada çalışan insanlar ise yıllar içinde başkalarından topladıkları hatıralarla bütünleşmiş, istenmeyenin değerini biçebilecek şekilde uzmanlaşmış ve yok olmak üzere olanı yeniden kullanıma ve sergiye hazırlayacak kabiliyetleri kazanmış. Bu her şehirde bulunması gereken mekân şimdi yok olma tehdidi altında.”
Emrah Özcan / HABERVAKTİM
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.