İtfaiye Meydanı'ndaki kamulaştırmaya esnaftan tepki

İtfaiye Meydanı'ndaki kamulaştırmaya esnaftan tepki

Tarihi İtfaiye Meydanı’na “acil kamulaştırma kararı” çıkarılmasına tepki gösteren İkinci El Tekstil Ürünleri ve Ev Eşyası Satıcıları Odası Başkanı Mükerrem Korkmaz, bin 500 esnafın mağdur olacağını belirterek “Bizi mağdur etmesinler." dedi.

Tarihi İtfaiye Meydanı’na “acil kamulaştırma kararı” çıkarılmasına tepki gösteren İkinci El Tekstil Ürünleri ve Ev Eşyası Satıcıları Odası Başkanı Mükerrem Korkmaz, bin 500 esnafın mağdur olacağını belirterek “Bizi mağdur etmesinler. 7-8 bin kişi işsiz kalacak” dedi.

Ankara’nın tarihi semtlerinden Ulus’ta yer alan İtfaiye (Hergelen) Meydanı ve çevresinde “Ulus Tarihi Kent Merkezi Yenileme Alanı Projesi” kapsamında acil kamulaştırma kararı alınmasına esnaf tepki gösteriyor. Konu hakkında gazetemize açıklamalarda bulunan Ankara Halı Kilim İmalatçıları İkinci El Tekstil Ürünleri ve Ev Eşyası Satıcıları Odası Başkanı Mükerrem Korkmaz, “Esnafa 31 Mayıs’a kadar buradan gidin yurt yapacağız deniliyor. Dükkânlara değerinin 3’te 1’i fiyat biçiliyor. Buraya yurt yapılması ticari kültürü öldürür. İlla yapacağız diyorlarsa otelleri yurt yapsınlar, burayı restore etsinler. Bizi mağdur etmesinler” dedi.

ikinci-el-tekstil-urunleri-ve-ev-esyasi-saticilari-odasi-baskani-mukerrem-korkmaz,-tarihi-itfaiye-meydani,-acil-kamulastirma-karari,-ulus-tarihi-kent-merkezi-yenileme-alani-projesi,,..jpg

7-8 BİN KİŞİ İŞSİZ KALACAK

Konu hakkında açıklamalarda bulunan Korkmaz, İtfaiye Meydanı’nın yurt alanı olarak belirlenmesinin bin 500 esnafı mağdur edeceğini söylüyor. Korkmaz, “Bin 500 esnaf mağdur olacak. Esnafa buradan gidin, biz yurt yapacağız denilmez. 7-8 bin kişi bir anda ekmeksiz-aşsız kalacak. Mülk sahibi birçok esnaf var. Biz yurt yapılmasına karşı değiliz. Bu kadar insanın mağdur edilmesine karşıyız.”

DEĞERİNİN 3 TE 1’İNİ VERİYORLAR

“İlla yurt yapacağız diyorlarsa, otelleri yurt yapsınlar. Otellerin altı zaten çarşı, esnaf orada işine devam etsin. Tebligat gelen esnaflarımıza paranı al 31 Mayıs’a kadar dükkânı terk et deniliyor. Dükkânlara biçtikleri değerde 3’te 1 fiyatı. Yeni bir esnaf 450 bin liraya buradan dükkân aldı. Gelen tebligatta bilirkişi 147 bin lira değer biçmiş. Bu olacak iş değildir” dedi.

ikinci-el-tekstil-urunleri-ve-ev-esyasi-saticilari-odasi-baskani-mukerrem-korkmaz,-tarihi-itfaiye-meydani,-acil-kamulastirma-karari,-ulus-tarihi-kent-merkezi-yenileme-alani-projesi,,.jpg

YILLIK 120 BİN LİRA VERGİ ÖDEYEN VAR

Korkmaz, birçok esnafın vergisini ödeyen, devlete katkısı olan kişiler olduğuna dikkat çekerek şunları söyledi, “Bir esnaf 4-5 kişiye istihdam sağlıyor. Yıllık 120 bin lira devlete vergi ödemiş ama dükkânına biçilen değer 157 bin lira. O esnaf bilirkişinin tayin ettiği ücret kadar senelik devlete zaten vergi ödüyor. Devlette kamulaştırma adı altında hem dükkânları değerinin altında alıyor, hem de bu insanlar işsiz kalıyor.”

ART NİYET ARARIZ

“Burası fakir fukaranın, dar gelirlinin ve öğrencilerin giyim-kuşamdan ev eşyasına kadar birçok ihtiyaçlarını giderdiği yerdir. Günümüzde 2 bin liraya bir çamaşır makinesi zor alınıyor. Ama öğrenciler 2 bin lira paraya burada evlerini düzüyorlar. Bizim dinimizde bir insanın malına zorla el koymak kolay değildir. Savaş hali olmadığı sürece bu böyledir. Ankara’da yurt yapılacak başka yer yokmuş eğitimi bahane edip de acil kamulaştırma kararı çıkartmanın arkasında art niyet vardır. Biz esnaflar olarak buna tahammül edemiyoruz.”

 

AK PARTİ ANKARA’YI ESNAF YÜZÜNDEN KAYBETTİ

Kendisinin de AK Partili olduğunu hatırlatan Korkmaz, “Seçimden önce, AK Parti Ankara’yı kaybederse İtfaiye Meydanı esnafı yüzünden kaybeder demiştim. Keşke kaybetmeseydi ama dediğim çıktı. Bunu defalarca dile getirdik. Burası kozmopolit bir yer ki, Türkiye’nin aynasıdır. 3 kuşaktır biz buradayız. 40 yıl önce seçim zamanlarında burada anket yapardık. Burada sonuç ne çıkarsa yüzde 90 seçimlerde de o olurdu. Seçimden önce esnafa tebligat gönderirsen sonuçları da olumsuz olur. Hâlbuki vazgeçilip, komisyonlar oluşturulup esnafla birlikte hareket edilseydi daha güzel olabilirdi” diye konuştu.

Emrah Özcan / HABERVAKTİM

Gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.