İsviçre'de 'Lozan' paneli düzenlendi
İsviçre'nin Lozan Kenti'nde, Lozan Barış Antlaşması'nın 100'üncü yılı olması sebebiyle panel organize edildi. Panele yoğun ilgi gösterildi.
"100. Yılında Lozan Barış Antlaşması Paneli" Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu, Atatürk Araştırma Merkezi, Türk Tarih Kurumu, Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'nin Bern Büyükelçiliği ve Cenevre Başkonsolosluğu işbirliğinde Lozan Barış Konferansı görüşmelerinin büyük bir bölümün gerçekleştirildiği Beau Rivage Palace Oteli'nde gerçekleştirildi.
Panele Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanı Büyükelçi Prof. Dr. Derya Örs, Atatürk Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Dr. Yüksel Özgen, Türkiye'nin Bern Büyükelçisi Emine Ece Özbayoğlu Acarsoy, Birleşmiş Milletler Cenevre Ofisi Nezdindeki Daimi Temsilcisi Büyükelçi Güven Begeç, Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) nezdinde Daimi Temsilcisi Büyükelçi Alpaslan Acarsoy, Cenevre Başkonsolosu İpek Zeytinoğlu Özkan, Zürih Başkonsolosu Hasan Emre Uygun, Türkiye'nin Birleşmiş Milletler Cenevre Ofisi Medeniyetler İttifakı Özel Temsilcisi Hakan Kıvanç ile çok sayıda yerli ve yabancı davetli katıldı.
Büyükelçi Ece Acarsoy, burada yaptığı konuşmada, bu son derece önemli anlaşmanın imzalanmasının 100. yılında güzide kurumlarla böyle bir panele ev sahipliği yapmaktan gurur duyduğunu belirtti.
Lozan Barış Antlaşması'nın Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucu antlaşmalarından biri olduğuna işaret eden Acarsoy, "Bu anlaşma cumhuriyet tarihimiz için önemi izahtan varestedir. Kurtuluş Savaşımızın tartışmasız bir başarıyla bitmesi, emperyalist güçlerin hesaplarını altüst etmiştir. Askeri alanda kazanılan kesin zaferin ardından, Lozan Barış Antlaşması’yla milli mücadelemizin sonucu tüm dünya tarafından tanınmıştır. Böylece, vatan için akıtılan kanlar ve harcanan olağanüstü çabalar boşa gitmemiştir. Lozan Barış Antlaşması, bu yıl 100. kuruluş yıl dönümünü kutlamaya hazırlandığımız cumhuriyetimizin ilanının yolunu da açmıştır." diye konuştu.
Lozan Barış Antlaşması'nın Türkiye ile İsviçre arasındaki ilişkiler bakımından da önemli bir yere sahip olduğunu vurgulayan Acarsoy, Türkiye'nin kurucu antlaşmasına ev sahipliği yapmasının, İsviçre ile Türkiye arasında güçlü dostluk bağlarının oluşmasına vesile olduğunu kaydetti.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.