İstiridye mantarı kırmızı etle yarışıyor
Son dönemde birçok üreticinin gözdesi olan istiridye mantarı, hem lezzet hem de sağlık açısından kırmızı etle yarışıyor.
Doğada kavak ağaçlarında yetiştirilen ve birçok hastalığa iyi gelen istiridye mantarı ekonomik olmasının yanı sıra kütük ve poşetlerde üretimi sağlanabildiği için birçok vatandaşın tercihi oldu. İstiridye mantarının üretiminin Türkiye'de yaygınlaşması sonucunda kırmızı ete rakip olduğu söylenirken hem faydalarının git gide artması hem de ekonomik olması nedeniyle son zamanlarda oldukça revaçta.
İstiridye mantarı nedir?
İstiridye mantarı doğada kavak ağaçlarında yetişen son derece faydalı bir besin türüdür. Şeklinin şapka şeklinde olması ve istiridye kabuğuna benzemesi nedeniyle adına istiridye mantarı denilmektedir. İstiridye mantarının üretiminin Türkiye’de yaygınlaşması sonucunda kırmızı ete rakip olduğu söyleniyor. Son dönemlerde oldukça revaçta olan mantarın lezzet, sağlık ve ekonomik açıdan uygun olması kırmızı etle yarışır hale gelmesine neden oluyor.
İstiridye mantarı nasıl yetiştirilir
İstiridye mantarını yetiştirebilmek için bir takım sistematik kurallara dikkat edilmesi gerekir. İstiridye mantarı serin, gölgelik bol oksijenli alanlarda yetişir. Bu nedenle kavak ağaçlarının köklerinde yetişir. Depolarda ise vatandaşlar kendi yöntemleri ile poşetlerde ya da kütük kullanarak yetiştirebiliyor. Poşet içerisine pamuk koyarak ekimini yapıp yaklaşık 1 ay sonra mantar alınabilirken kütüklerde üretilen mantardan uzun yıllar verim alınabiliyor.
Kompost nasıl oluşturulur?
Mantarın doğada yetiştiği kavak ve kayın ağacının oluştuğu ortama kompost ortam denir. İstiridye mantarı kompostu, mantar miselleri yani tohumlar uygun sıcaklık ve nem altında kuluçka döneminde mantar vermeye hazır hale gelir. Daha sonra yine uygun ortam şartları altında istiridye mantarı toplanacak boyutlara gelir. İstiridye mantar üreticiliği yapmak isteyenler için kompost ortamın oluşturularak ortalama en az 100 ila 200 metrekarelik bir alan olması gerekir. Günde en az bir kişinin de kontrol etmesi gereken mantardan doğru koşullar sağlandığında ise oldukça güzel verim elde edilebiliyor.
Pazarlaması en kolay ürünlerden
Kilosu 10 ila 15 lira arasında olan istiridye mantarı pazarlaması ise en kolay ürünlerden birisi. Mantar sektöründe alıcıların üreticilere kendilerinin geldiği bilinse de birçok pazarlama yolu bulunmaktadır. En uygun pazarlama yöntemlerinden birisi restoranlardır. Her lokantanın menüsünde mutlaka mantar vardır ve bu mantar bir şekilde temin edilmektedir. Bir diğer alan ise organik pazarlardır. Halk tarafından çok tercih edilen ve organik ürün bulabildiklerini düşündükleri köy pazarları da bir diğer alternatiftir. Mantar tazeyken tercih edilir. Eğer satıcının elinde mantar kalırsa bunu kurutarak saklamalıdır. Kurutulmuş mantar da her zaman alıcı bulacaktır.
Emrah ÖZCAN/HABERVAKTİM
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.