İstiklal Marşı milli mutabakatımızdır

İstiklal Marşı milli mutabakatımızdır

12 Mart İstiklâl Marşı´nın kabulü dolayısıyla TYB ve Ankara Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından İstiklâl Marşı’nın yazıldığı mekân olan Taceddin Dergâhı’nda tören düzenlendi.

“Mehmed Âkif Ersoy ve Gençlik” temalı etkinliğe TYB Genel Başkanı Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan ve TYB Vakfı Mehmed Âkif Araştırmaları Merkezi Başkanı D. Mehmet Doğan, Ankara Vakıflar Bölge Müdürü Temel Ünlü, Eski TBMM Başkanı Bülent Arınç, Vali yardımcısı Ali Sözen’in yanı sıra Mehmet Akif Ersoy’un torunları ile birçok siyasi, bürokrat ve öğrenciler katıldı.

Öğrenciler büyük ilgi gösterdi

dsc_1079.jpg

İstiklal Marşı’nın kabulünün 97’inci yıl dönümü nedeniyle Taceddin Dergâhı’nda “Mehmet Akif Ersoy ve Gençlik” temalı etkinlik düzenlendi. Türkiye Yazarlar Birliği ile Ankara Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nce ortak düzenlenen törene siyasilerin yanı sıra birçok bürokrat ve vatandaş da katıldı. Bunun yanı törene öğrencilerde büyük ilgi gösterdi. Kur’an tilavetiyle başlayan program Büyükşehir Belediyesi’nin mehter takımının gösterisiyle devam etti.

“Hatıralarını gelecek nesillere taşımaktan onur duyuyoruz”

Programın açılış konuşmasını yapan Ankara Vakıflar Bölge Müdürü Temel Ünlü, Mehmet Akif Ersoy’un milletimizin bağımsızlığını, özgürlüğünü ve tüm değerlerini güçlü bir şekilde ifade ettiğini belirterek istiklal şairinin hatıralarının yaşatıldığı evi Vakıflar Bölge Müdürlüğü olarak gelecek nesillere taşımaktan onur duyduğunu belirtti. Burada en büyük görevin gençlere düştüğünü belirten Ünlü merhum Ersoy’u ve tüm şehitlerimizi yâd etti.

Türk Milletinin mutabakatıdır

dsc_1114.jpg

Programda söz alan TYB Genel Başkanı Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan Taceddin Dergâhı’nın Ankara’nın manevi iklimini oluşturan bir mekân olduğunun altını çizerek İstiklal Marşı’nın Türk milletinin mutabakat metni olduğunu söyledi. Arıcan, “İstiklal Marşı bu milletin mutabakat metnidir. İstiklal Marşı 97 yıl önce bugünleri işaret edercesine zamanı ve mekânı aşan bir ruhla yazılmıştır. Bugün yine istiklal ve istikbali hatırlatan gündemler yaşamaktayız. Özellikle Zeytindalı Harekâtıyla istiklal ve istikbal mücadelemizin devam ettiğini görüyoruz. Merhum M. Akif Ersoy İstiklal Marşı ile bu mücadelenin kıyamete kadar devam edeceğini farkındaydı. Bu yüzden vatan, bayrak, ezan ve din üzerine vurguları vardı. İstiklal Marşımız geleceğimizin teminatıdır” dedi.

Sözün önemi 12 Mart 1921’de ortaya çıktı

dsc_1149.jpg

İstiklal Marşı’nın yazıldığı yıl dönümü olan 12 Mart günlerinin soğuk günler olduğunu belirten TYB Vakfı Mehmed Âkif Araştırmaları Merkezi Başkanı D. Mehmet Doğan bu yıl 12 Mart’ın sıcak olduğuna dikkat çekerek şu ifadelere yer verdi, “İnşallah bu güneşli günlerimiz bütün İslam âlemi için sürekli olur. Aziz gençler biz şanlı bir tarihe sahibiz. Bunları saymak bile büyük bir zaman alır. Askeri başarılar elbette önemlidir. Sözün önemi ise İstiklal Marşı’nın 12 Mart 1921’de mecliste kabulüyle ortaya çıkmıştır” dedi. İstiklal Marşı’nın yeryüzündeki diğer marşlara benzemediğini söyleyen Doğan, yeryüzünde meclisin listesine giren 200’e yakın devlet olduğunu, bunların bazılarının bir marşı bile olmadığını belirtti.

“Her mücadelede Akif’in emeği, gayreti ve sözü vardır”

“Yüzyıllar boyunca devam eden güçlü bir devletin son yüzyılına damga vuran büyük bir şahsiyet olan Mehmet Akif Ersoy’dan bahsediyoruz” diyen Doğan, “Dinin son yurdu olan bu toprakların sancısını en derinden hisseden şairimiz Akif’tir. 1912’den 1922’ye kadar hangi savaşa girdiysek, hangi mücadelenin içine olduysak bunların hepsinde Akif’in emeği, gayreti ve sözü vardır” dedi. Öğrencilere seslenen Doğan, M. Akif Ersoy’un 3 yıl ikamet ettiği binanın tarihimizde ki yeri ve rolünün herkes tarafından bilinmesi gerektiğini belirterek şu ifadelere yer verdi, “Bugünün konforu içinde bulunan gençler M. Akif Ersoy’un kişiliğini, İstiklal Marşı’nın hangi şartlarda yazıldığını kolay kolay düşünemezler. Akif’in zihninin sürekli marşla meşgul olduğunu hep zihninden mısralar geçtiğini ve bu dergâhta bununla gece gündüz meşgul olduğunu biliyoruz. İstiklal Marşı milli mutabakatımızdır. Hep de öyle kalacaktır” dedi.

Emrah ÖZCAN/HABERVAKTİM
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.