'İŞ'te Kardeşlik

'İŞ'te Kardeşlik

Ülkelerindeki savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınan mülteciler, 'Otomotiv Sektöründe Meslek Edindirme Kursları' projesiyle meslek sahibi olmaya başladı. Yeterlilik belgesi alan mültecilere iş de bulunacak.

İLK ETAPTA 900 MÜLTECİ

Ankara Oto Sanatkarları Esnaf Odası, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği ve Uluslararası Orta Doğu Barış Araştırmaları Merkezi’nin ortak projesiyle ülkemizdeki mültecilerin, meslek edinmesi sağlanıyor. Ankara, Bursa ve Şanlıurfa'da teorik eğitimi tamamlayarak pratik eğitim almaya başlayan 900 mülteci daha sonra iş sahibi yapılacak.   

ÜLKEYE BÜYÜK KATKI SAĞLAYACAK

Ankara Oto Sanatkarları Esnaf Odası'nda yapılan uygulamalı eğitime geçiş töreninde konuşan Esnaf Odası Başkanı Mustafa Arslanoğlu, projenin Ankara kısmının yürütülmesine dönük Oda olarak sorumluluk aldıklarını ve projenin hem esnaf hem de iş arayan mültecilere katkı sağlayacağını ifade etti.

 

OSMAN AKDOĞAN/ HABERVAKTİM-

 

Ankara Oto Sanatkarları Esnaf Odası, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) ve Uluslararası Orta Doğu Barış Araştırmaları Merkezi’nin (IMPR) destekleriyle Suriyeli ve Iraklı mültecilere dönük gerçekleştirilen 'Otomotiv Sektöründe Meslek Edindirme Kursları'nda teorik eğitimi tamamlayan 450 kişi arasında sınavla belirlenen adaylara uygulamalı eğitime geçiş töreni düzenlendi.

ÜLKEYE BÜYÜK KATKI SAĞLAYACAK

Ankara Oto Sanatkarları Esnaf Odası'nda yapılan uygulamalı eğitimin açılış töreni BMMYK Yetkinlik Programları Müdürü Damla Taşkın, IMPR Başkanı Prof. Dr. Veysel Ayhan ve Ankara Oto  Sanatkarları Esnaf Odası Başkanı Mustafa Arslanoğlu’nun katılımıyla gerçekleştirildi. Açılış konuşmasını yapan Ankara Oto Sanatkarları Esnaf Odası Başkanı Arslanoğlu, projenin Ankara kısmının yürütülmesine dönük Oda olarak sorumluluk aldıklarını ve projenin hem esnaf hem de iş arayan mültecilere katkı sağlayacağını ifade etti. Arslanoğlu, Suriyeli ve Iraklı mültecilerin Türkiye’de meslek edinmeleri ve mesleklerini icra etmelerinin önemli olduğuna, karşılıklı işbirliği sayesinde önemli işler başaracaklarını belirterek katılımcılara teşekkür etti.

EKONOMİK HAYATA KATKI SAĞLAYACAK

IMPR adına söz alan Veysel Ayhan ise Otomotiv Endüstri Projesi ülkemizde geçici koruma statüsü altında bulunan yabancılara ilgili alanda eğitim ve iş imkanı sağlama konularında yeni fırsatlar açtığını,  “kazan kazan” anlayışıyla hem sektörün ihtiyaçlarının giderilebileceğini hem de Suriyelilerin meslek edinerek ekonomik hayata katkı sağlayabileceğinin ortaya konulduğunu ifade etti.

BU PROJELERE TAM DESTEK

UNHCR Yetkinlik Programları Müdürü Damla Taşkın da orta ve uzun vadeli çözümlerin başında insanların bir meslek edinerek toplumsal ve ekonomik hayata katkı sağlayacak alanlara yöneltilmesinin geldiğini kaydetti. Taşkın, Türkiye’de bulunan geçiçi koruma altındaki yabancıların meslek edindirilmesi yönündeki girişimleri desteklediklerini ve böylelikle sektörel ihtiyaçlara da uzun dönemde kalıcı çözümler geliştirildiğini dile getirdi.  

İLK ETAPTA 900 MÜLTECİYE İŞ İMKANI

1 Eylül 2016 tarihinde hayata geçirilen proje kapsamında ülkemize göç etmek zorunda kalmış mültecilerin meslek edinerek iş hayatına katılımının sağlanması hedefleniyor. İlk etapta Ankara, Bursa ve Şanlıurfa’da hayata geçirilen proje kapsamında 900 mültecinin otomotiv sektöründe meslek edinmesi sağlanıyor. UNHCR-IMPR desteğiyle yürütülen projenin paydaşları arasında Ankara Oto Sanatkarları Esnaf Odası, Uludağ Üniversitesi ve Harran Üniversitesi yer alıyor.

Projenin ana hedefleri arasında, savaştan önce otomotiv alanında Suriye’de çalışmış ve ilgili meslek kollarında tecrübe sahibi mültecilerin Türkiye’de de mesleğini icra edecek fırsatlar elde etmesi, hem de yetenekli mülteci gençlerin Türkiye’de otomotiv alanında sektöre katkı sağlayacak temel mesleki bilgilere sahip olmasını sağlamak amaçlanmaktadır.

HEM TEORİK HEM PRATİK EĞİTİM

Proje kapsamında yararlanıcılara otomotiv endüstrisi alanında hem teorik hem de atölye olmak üzere iki aşamalı eğitim sağlanmaktadır. İlk aşamada meslek edinme kursuna katılan yararlanıcılara araba mekaniği, hidrolik, elektrik, kaporta, boyama ve fren sistemleri gibi temel konularda Oto Sanaatkarları Esnaf Odası bünyesinde uzman eğitmenler tarafından teorik dersler verildi. 22 iş günü içerisinde teorik eğitimini tamamlayan yararlanıcılar arasında teorik ve uygulamalı sınavla belirlenen 120 kursiyere öğrendiklerini bir de atölye ortamında deneyimleme ve uygulama imkanı sağlanıyor.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.