İşte Çamlıdere'nin "Eyfel Kulesi": İlçenin simgesi haline geldi

İşte Çamlıdere'nin "Eyfel Kulesi": İlçenin simgesi haline geldi

Çamlıdere’de 1930-55 yılları arasında belediye reisliği yapan Hafız Halil Okur’un ofisinde kullandığı soba 22 kat büyütülerek müzeye dönüştürüldü. Gün geçtikçe ilçenin simgesi haline gelen müzede 1800-2000 yıllarından kalma 140 antik soba bulunuyor.

Çamlıdere’de 1930-55 yılları arasında belediye reisliği yapan Hafız Halil Okur’un ofisinde kullandığı soba 22 kat büyütülerek müzeye dönüştürüldü. Çamlıdere Soba Müzesi’nde 1800-2000 yılları arasında kullanılmış 140 adet antika soba bulunuyor. Çamlıdere'deki 10 müzeden birisi olan soba müzesi hem mimari tasarımıyla hem de içerisindeki eşsiz sobalarıyla ziyaretçilerin dikkatini çekiyor. Yapıldığı ilk zamandan itibaren ses getiren ve gün geçtikçe Çamlıdere'nin sembolü haline gelen soba müzesi misafirlerini anadolu kültüründe gezintiye çıkarıyor. Farklı mimari planı ve eşsiz sobaları sayesinde Çamlıdere Soba Müzesi Ankara’nın öne çıkan simgelerinden biri haline geldi.

manset.jpg

BİRLİK VE BERABERLİĞİN SİMGESİ

Geçtiğimiz aylarda soba müzesi ile ilgili açıklamalarda bulunan Çamlıdere Belediye Başkanı Hazım Caner Can, sobaların aile üyelerini kendi etrafında toplayarak birlik ve beraberliği güçlendirdiğini söyleyerek, “Çamlıdere’de bulunan 10 müzeden biri olan soba müzesi ilçemizin simgesi haline geldi.

eyfels.jpg

Paris için Eyfel Kulesi neyse artık bizim için de Soba Müzesi o. Her gelen burayı ziyaret etmeden gitmiyor. Her gün yüzlerce ziyaretçiyi ağırlıyor. Müzenin mimarisi Çamlıdere’nin ilk Belediye Başkanı Hafız Halil Okur’un makamında kullandığı sobanın 22 kat büyütülmüş halinden oluşuyor. Görenlerin çok dikkatini çekiyor. Bizim toplumumuzda eskiden ailenin birlik ve beraberliğini sağlayan en önemli araç sobaydı. Soba yandığı zaman anne, baba, dede, nine herkes sobanın etrafında buluşurduk. Bu kültürü yansıtmaya çalışıyoruz” ifadelerini kullanmıştı.

1.jpg

BAŞKENTLİLERİ BEKLİYOR

Konuklarını geçmişe dönük nostaljik bir yolculuğuna çıkararak unutulmuş günleri hafızalarda canlandıran Çamlıdere Soba Müzesi başkentlileri bekliyor. Tarihi günleri canlandırmak için özel olarak tasarlanmış müze, özellikle hafta sonları büyük ilgi görüyor. Şehir merkezinden ilçeye gelen ziyaretçiler soba müzesini gezmeden Çamlıdere’yi terk etmiyor.

ij.jpg

Kış mevsiminin vazgeçilmez sembolü olan sobalar ailelerin etrafında bir araya geldiği, soğuk gecelerin sıcak sohbetlerine şahitlik edilen, üzerinde kestane keyfi yapılan önemli bir kültürün temsilcisi. Teknolojinin gelişmesiyle büyük şehirlerde kullanımı yok denecek kadar azalan sobalar, kırsal kesimde insanları soğuktan korumaya devam ediyor. Çamlıdere Soba Müzesi’nde farklı soba çeşitlerini gezip görebilir, bu kültürü yakından inceleyebilirsiniz.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum