İşletmeci İdris Kocaman: 'Vatandaşın damak tadına yerli et hitap ediyor'

İşletmeci İdris Kocaman: 'Vatandaşın damak tadına yerli et hitap ediyor'

Başkent’in en eski kasaplarından AHM- ET'in işletmecisi İdris Kocaman, ithal etin vatandaşın damak tadına hitap etmediğini, yüksek fiyata rağmen yerli ete ilginin daha yüksek olduğunu söyledi.

Gimat’ta 1927'den beri faaliyette olan AHM- ET'in işletmecisi İdris Kocaman et fiyatları, vatandaşın et tercihi, ithal et ve yerli besicilik konusunda gazetemize çarpıcı açıklamalarda bulundu. 

“FİYATLAR DÜŞSÜN” ÇAĞRISI

Et fiyatlarının bir hayli yüksek olmasından dolayı vatandaşın et almakta zorlandığını belirten Kocaman, bu nedenle işlerinin geçtiğimiz seneye göre yarı yarıya düştüğünü söyledi. Kocaman, kırmızı et alan insanların gram usulü ya da en fazla birkaç kilo et alabildiklerini kaydederek, “Müşterilerimiz fiyat listesine baktığında fiyatları çok yüksek buluyor, etiketlerdeki rakamları gören müşterilerimiz bize yakınıyor. Et fiyatının düşmesini istiyor” dedi. 

TERCİH EN ÇOK BEYAZ ETE

Kırmızı et almakta zorlanan kişilerin tercihinin beyaz etten yana olduğunu belirten Kocaman, “Kırmızı et alamayan müşterilerimiz fiyat olarak daha uygun olan tavuk eti çeşitlerine yöneliyor. Kanat, baget yani parçalanmış but, tavuk… ‘Kırmızı et alayım’ diyenler en az 50 lira harcıyor bu durum da insanları mecbur beyaz ete yönlendiriyor” diye konuştu. 

İTHAL ET PEK TERCİH EDİLMİYOR

Kırmızı et alacak kişilerin yerli etten yana tercihini kullandıklarını da kaydeden Kocaman, “Mağazaya giren müşterilerimiz ilk önce etin ithal mi yerli mi olduğunu soruyor. Bizde yok ama ithal et ucuz olmasına rağmen pek tercih edilmiyor. Çünkü ithal etin tadı bizim vatandaşlarımızın damak tadına hiç uymuyor. İthal etin kayış gibi olduğunu belirtiyorlar. Onun için biz burada sadece kendi yerli hayvanlarımızın etlerini satıyoruz. Fiyat pahalılığı hariç hiçbir şikayet de almıyoruz” şeklinde konuştu.   

BESİCİLER DESTEKLENSİN ET FİYATLARI DÜŞSÜN 

Piyasadaki et fiyatının düşmesi için tek çarenin besicilere büyük destek verilmesinden geçtiğini belirten Kocaman, “Bizim yurtdışından ithalata değil kendi besicimizin yetiştirdiği hayvanlarımıza ihtiyacımız var.  Bizim gibi besiciler teşviklerle desteklenirse ancak o zaman et fiyatları düşer ve insanlarda daha güzel et yeme fırsatı bulur. Böylelikle üretim olsun, ülkemizdeki hayvan sayımız artsın. Besicileri desteklemedikçe fiyatların yeteri kadar düşeceğini sanmıyorum” ifadelerini kullandı. 

KIRMIZI ETİN 7 FARKLI RENK TONU VAR

Kocaman, ette 7 farklı renk tonu olduğunu da vurgulayarak, “Çoğu müşteri etin rengine aldanıyor. Ancak ette 7 farklı kırmızı ton vardır. Bu değişen renk tonlarına bakarak et iyi ya da kötü diyemeyiz” dedi. 

DEVLET TARAFINDAN HER İŞ YERİNE BİR VETERİNER 

Etteki hile riskine karşın devletin görevlendirdiği bir veterinerin işletmelerinde çalıştığını da söyleyen Kocaman şunları aktardı: “Bizim firmamızda bir veteriner bulunuyor. Bu veterinerin maaşını biz veriyoruz; ama devlet tarafından görevlendiriliyor. Her şeyimizi kontrol ediyor, müşterilere daha iyi hizmet verebilmek için bize büyük katkısı oluyor. İnsanların bu durum karşısında ete karşı güveni de artıyor.”  

Osman AKDOĞAN/HABERVAKTİM
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.