İslam'ın gençliğe verdiği önemi biliyor muydunuz? Gençlikten insana... Aman dikkat!

İslam'ın gençliğe verdiği önemi biliyor muydunuz? Gençlikten insana... Aman dikkat!

İslam dini, Kur’an ve hadislerle birlikte hayatın her alanında her şeye önem vermiştir. Ancak önem verdiği konuların başında ‘insan’ gelmektedir. Peki, İslam dinine göre insan ne demek? İslam’da gençliğin önemi nedir? İşte detaylar:

Yüce dinimiz İslam’a göre insan, çok değerli bir varlıktır. Dinimizin insana verdiği değeri bir başka yerde bulmak mümkün değildir. Bunu Kur’an-ı Kerim’e baktığımızda daha kolay anlarız. Yüce Allah, Kur’an-ı Kerim’de insana, “ey insan” diye iki kez doğrudan hitap etmiştir. Ayrıca, insan adı ile bir surede indirmiştir.

genclik-3-001.jpg

Allah'ın en güzel surette yarattığı insanın, en verimli olduğu dönem ise gençlik çağıdır. İnsan hayatı; çocuk, gençlik, olgunluk ve ihtiyarlık gibi belli başlı dört evreden oluşur. Bu evrelerden gençlik, yüce Allah'ın bizlere bahşettiği nimetlerden biri olup, bulunmaz bir fırsattır. Dolayısıyla da kıymeti iyi bilinmelidir. Peki, İslam’da bu kadar önemli olan insan ve gençlik neleri kapsamaktadır? İslam dinine göre insan ne demek? İslam’da gençliğin önemi nedir? Gelin, hep birlikte bakalım:

genclik-5-001.jpg

İSLAM DİNİNE GÖRE İNSAN NE DEMEK?

Kur’an-ı Kerim’de insan kelimesi 65 kez ve aynı anlama gelen ‘ins’ kelimesi ise 9 kez geçmektedir. Bütün semavi dinlerin de insana önem verdiği, yine Kur’an’ın pek çok ayeti kerimesinden anlaşılmaktadır. İslam’da insan, eşrefi mahlûkat olarak yaratılanların en hayırlısı olarak geçer. Allah'u Teâla, insana büyük bir değer vermiş ve şöyle buyurmuştur: “Biz, hakikaten insanoğlunu şan ve şeref sahibi kıldık. Onları karada ve denizde çeşitli araçlar ile taşıdık ve kendilerine güzel güzel rızıklar verdik. Yine onları diğer yarattıklarımızın birçoğundan cidden üstün kıldık.”

genclik-7.jpg

İslam’da insana ne kadar büyük önem verildiği, onun ne kadar güzel yaratıldığı şöyle ifade edilmiştir: “İncire, zeytine, Sina Dağı’na ve bu güvenli beldeye ant olsun ki, biz insanı en güzel bir şekilde yarattık. Onun içindir ki; Allah'u Teâla bu muazzam eserine bir soru yöneltmektedir: Ey insan, ihsanı bol olan rabbine karşı seni ne yanılttı? Rab ki seni yarattı, vücudunu ölçü ve ahenk içinde yapılandırdı. Organlarını dilediği bir kurgu ile düzene koydu.”

genclik-6.jpg

İnsanın hayatını bütün beşeriyetin hayatına eş değerde gösteren bu ayeti kerime, Allah'u Teâla’nın insana ne kadar büyük kıymet verdiğini açıkça belgelemektedir. “Her kim bir cana kıymamış veya yeryüzünde fesat çıkarmamış birini öldürürse, o bütün insanları öldürmüş gibi olur.” Bu ayeti kerime ve çeşitli hadisi şerifler, insanın ne kadar değerli bir varlık olduğunun en güzel göstergeleridir. Ne mutlu insan olmanın kıymetini bilerek yaratılışının gereği gibi yaşayıp hem dünya hem de ahiret saadetini kazananlara.

genclik-4.jpg

İSLAM’DA GENÇLİĞİN ÖNEMİ NEDİR?

Peygamber Efendimiz, gençlik nimetinin önemini dikkate çekerek, “Beş şey gelmeden önce beş şeyin kıymetini bilin” demiştir. Bunlar, ihtiyarlamadan önce gençliğin, ölüm gelmeden önce hayatın, hasta olmadan önce sağlığın, meşguliyetten önce boş vaktin ve yoksulluğa düşmeden önce zenginliğin kıymetini bilmektir. İnsanoğlu gençlik döneminde hayatın geçici olduğunu unutmamalıdır.

genclik-8.jpg

Yüce kitabımız Kur’an-ı Kerim’de, “Bilin ki dünya hayatı ancak bir oyun ve eğlence süs kendi aranızda bir övünme mal ve evlat çoğaltmadır. Ve bunlar için birer yarıştır. Tıpkı bir yağmura benzer ki bitirdiği bir ot ekincilerin hoşuna gider. Sonra kurur, onu sapsarı görürsün. Sonra çer çöp olur ahirette ise çetin bir azap vardır. Müminler içinse Allah'tan mağfiret ve rıza vardır” ifadeleri kullanılmıştır.

genclik-9-001.jpg

Dünya hayatı aldatıcı bir zevkten başka bir şey değildir. Bundan dolayıdır ki; kıyamette sorguya çekileceğimiz konulardan biri de hayatımızın en önemli devresi olan gençlik dönemidir. Sevgili Peygamberimiz (S.A.V), “İnsanoğluna şu beş şeyden hesap sorulmadıkça, onun ayakları kıyamet gününde rabbinin huzurundan ayrılmayacaktır. Ömrünü nerede tükettiğinden, gençliğini nerede yıprattığından, malını nerede kazanıp nereye harcadığından ve öğrendiği ilim ile nasıl amel ettiğinden” buyurarak, hesap günü gelmeden evvel bu gün elimizde bulunan imkânları en iyi şekilde değerlendirmemiz gerektiğini vurgulamıştır.

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.