İş yerlerinin tabelaları neden yabancı isim?

İş yerlerinin tabelaları neden yabancı isim?

Başkent’in çoğu cadde ve sokağında iş yeri isimleri Türkçe isimler yerine yabancı kelimelerden oluşuyor. Vatandaşlar Türkçe tabelalar kullanılmasını istiyor.

Günümüzde iş yeri isimlerini yabancı kelimeler oluşturması dilimizde yozlaşmanın ne kadar ileri boyutlara gittiğini gösteriyor. Gazete olarak bizde Başkentin cadde ve sokaklarına çıktık ve iş yerlerinin isimlerini gözlemledik. Maalesef iş yeri isimlerinin çok büyük çoğunluğunun yabancı olması hem dikkatlerimizden hem de objektiflerimizden kaçmadı. 

TÜRKÇE İSİM NEREDEYSE YOK

Çankaya Cebeci’de Cemal Gürsel Caddesi’nin kısa bir bölümünde yaptığımız gözlemde hemen hemen 2 iş yerinden birisi yabancı isim içermekte. İsimlerin ne olduğu anlaşılmazken vatandaşlar tarafından telaffuzda hayli zor. Vatandaşlara durumu sorduğumuzda ise gelen tepkilerden bazıları şu şekilde:
“ Sadece bu caddede değil Ankara’nın her yerinde bu şekilde. Dilimize sahip çıkmamız gerekiyor milli tabelalar kullanmalıyız. Hem söylemekte de hayli güçlük çekiyoruz. Belediyeler bu duruma bir düzenleme getirmeli ve dilimizin yozlaşmasına engel olmalılar” diye konuştu. Ayrıca uzmanlar ise kültürel yozlaşmaların bu şekilde giderek devam ettiğini Türkçe’nin maalesef bu yönde büyük zarar gördüğünü söylüyor. 

ÖRNEK PURSAKLAR

Geçtiğimiz yıllarda ise Pursaklar Belediyesi bu durumun değişmesine yönelik örnek adımlar atmıştı. Ruhsat işlemleri sırasında Belediye ekipleri tarafından iş yeri sahiplerine Türkçe isim kullanmaları doğrultusunda telkinlerde bulunulmuş ve “Türkçe’mizin korunmasına yardımcı olun” denmişti. Yine Pursaklar’da zabıta ekipleri de “Türkçe isim kullanın” diye esnaflara çağrı yapmıştı. Vatandaşlar ise durumdan hayli memnun olarak “Dilimize sahip çıkmada çok önemli bir çalışma. Yabancı kelimeler yerine Türkçe söylemesi daha güzel” diyor.

Erkal ERDOĞAN/HABERVATİM
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.