İş İmkânı Ankara’ya Göç Ettiriyor

İş İmkânı Ankara’ya Göç Ettiriyor

Ankara’nın nüfus yapısını değerlendiren Kırıkkaleli Dernekler Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Sertkaya, Ankara’nın çevre illerden göç almasının başkent olması ve iş sahasının geniş olması bağladı. Sertkaya, memur ve işçi istihdamının Ankara’da ço

UĞUR ÖĞÜT

 

Habervaktim’e röportaj veren Kırıkkaleli Dernekler Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Sertkaya, Ankara’nın çevre illerden göç almasının en büyük nedeni olarak başkent olması ve iş sahasının geniş olması gösterdi. Sertkaya, “Memur ve işçi olarak iki alanda faaliyet var. İnsanlar iş bulmak amacıyla başta Ankara’nın çevre illerinden sonrada tüm Türkiye’den Ankara’ya göç geliyor” dedi.

ANKARA’DA 250 BİN KADAR KIRIKKALELİ VAR

Ankara’daki Kırıkkaleliler nüfusunu değerlendirdiğimizde şuan ki durum nedir?

Kırıkkale’deki toplam nüfusun en az 2 katı dışarıdaki illerde bulunuyor. Bunun büyük çoğunluğu Ankara’da, 200 bin ile 300 bin gibi bir rakamdan bahsediliyor. Benim tahminin Ankara’da 250 bin kadar Kırıkkaleli var. Zaten TÜİK raporlarıyla bu rakamın 200 bine yakın olduğu söyleniyor. Peki, biz neden 250 bin olduğunu söylüyoruz. Kırıkkale Ankara’nın daha önceden bir ilçesi olduğundan dolayı ve şuan Kırıkkale’nin ilçeleri Ankara’nın ilçeleri olmuş durumda, Ankara nüfusuna kayıtlı birçok Kırıkkaleliler var. TÜİK raporlarında bu görülmüyor. Dernek olarak Ankara’da merkezimizi kurduk.

KIRIKKALE ANKARA’NIN KÜÇÜĞÜ

Ankara’nın yapısına baktığımızda 3’te 2 nüfusunu çevre iller oluşturuyor bunun en büyük nedenleri nelerdir?

Ankara’nın bu kadar göç almasının birinci nedeni başkent olması ve iş sahasının geniş olması. Memur ve işçi olarak iki alanda faaliyet var. İnsanlar iş bulmak amacıyla başta Ankara’nın çevre illerinden sonrada tüm Türkiye’den Ankara’ya göç geliyor. Zaten Kırıkkale’yi de Ankara’nın bir küçüğü olarak belirtebiliriz. Kırıkkale malum daha önce bir köyken şimdi şehir oldu. Cumhuriyetin ilk kuruluşunda ağır sanayi ve fabrikaların Kırıkkale’ye kurulduğundan, önce Kırıkkale yakın köylerinden sonra çevresinden Kırıkkale’ye yerleşilmiş. Şuan da Kırıkkale’de tıpkı Ankara gibi Edirne’den Kars’a insanların yerleştiği bir yer.  Yapılan araştırmalara bakıldığında Ankara’da Ankaralılardan başka en çok Çorumlu var. Bunun nüfusu da tahminlerimize göre 500 bin civarında. Yozgat, Kırşehir, Çankırı’dan sonra en çok Ankara’da nüfusa sahip il Kırıkkale’dir. 

İSTİHDAM SORUNU VAR

Kırıkkale’nin şuan ki sorunlarını ele alırsak en büyük sorunlar nelerdir?

Kırıkkale’nin mevcut sorunları Türkiye’nin mevcut sorunları gibi aynı. En büyük sorunumuz iş sorunudur. Makine kimyalarda eskiden 25 – 30 bin insan çalışırken şuan 2 – 3 bin insan çalışıyor. Bu da istihdam sorununa yol açıyor. İş alanları daralıyor ama genişlemiyor. Eskiden 30 – 40 bin kişinin yaptığı işi şimdi 3 – 4 bin insan yapabiliyor, makineleşiyoruz. Kültürel ve sosyal yönden zafiyetlerimiz var bu yönde çalışmalar yapıyoruz.

EN BÜYÜK AVANTAJIMIZ ANKARA’YA YAKIN OLMAK

Kırıkkale’ye yatırımların yapılması için ne tür imkânların sağlanması lazım?

Kırıkkale’nin en büyük avantajı şu Kızılırmak, bu bölgede kültürel ve sosyal projeler olabilir. Ankara Büyükşehir Belediyesi’yle yapılan güzel projeler var. Hakkında hayata geçirileceği söyleniyor. Kırıkkale’ye neler yapılabilir biz bunları değerlendiriyoruz. İş adamlarının gelmesi için imkânlar sağlanmalı. En büyük avantajlarımızdan biride Ankara’ya yakın olmamız ama bunu yeterince kullanamıyoruz. Siyasetçilerimizin bu konuda zafiyeti ve zaafı olabilir. Kırıkkale’den buraya gelen kişi Kırıkkale’yi unutuyor.

AYRI BİR İL OLMAMIZ ULAŞIMI ZORLAŞTIRIYOR

Ankara – Kırıkkale ulaşım noktasından hangi sıkıntıları yaşıyorsunuz?

Ulaşım konusuyla ilgili bizim en büyük dezavantajımız ayrı bir il olmamız. Mesela Elmadağ statüsünde değiliz, Elmadağ ilçesi Büyükşehir Belediyesi oraya hizmet götürebiliyor. Başka bir şehir olduğumuz için otobüslerimiz bile şehir içinden gidemiyor otobandan gidiyorlar. Ulaşım konusunda bazı adımlar atıldığı söyleniyor. Sivas’a kadar yapılacak hızlı trenin Kırıkkale’de durağı olacak. Çok proje var ama bu projelerin ne zaman hayata geçeceğini bilmiyoruz.    

 

 

 

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.