İş Bankasından Kaman Çağırkan Japon kazılarına destek
İş Bankası'ndan, Kırşehir Kaman’ın Çağırkan kasabasında yıllardır kazı çalışması yapan Japonlara Japon Anadolu Arkeoloji Enstitüsü aracılığı ile yeni bir destek geldi.
CHP hisselerinin hazineye devri tartışmaları ile gündemde olan İş Bankası, Kırşehir Kaman’ın Çağırkan kasabasında yıllardır kazı çalışması yapan Japonlara destek sağlıyor.
Çağırkan’da devam eden kazı çalışmaları için Japonlara daha önce bir x-ray cihazı temin eden İş Bankası, Japon Anadolu Arkeoloji Enstitüsü ile yeni bir iş birliğine gidiyor.
İşbirliği çerçevesinde kazılarda çıkarılan seramik parçaları saklamak üzere 1990 yılından bu yana kullanılan deponun onarılarak yenilenmesi öngörülüyor.
Böylelikle, İş Bankası’nın verdiği destekle kazılardan çıkan tarihi buluntuların uygun akademik koşullarda korunarak, en iyi şekilde gelecek kuşaklara aktarılması sağlanacak.
Kaman Kalehöyük kazı alanında incelemelerde bulunan İş Bankası Kurumsal İletişim Koordinatörü Suat Sözen, ekonomik kalkınmanın yanı sıra toplumsal hayatın gelişiminde de öncü rol üstlenen bankalarının, geçmişten bugüne ihtiyaçlara uygun olarak eğitim, çevre ve kültür sanat alanlarında uzun soluklu, yaygın, sürdürülebilir sosyal sorumluluk projelerinin hayata geçirdiğini kaydetti.
Suat Sözen, bu anlayış çerçevesinde, Anadolu'nun tarihi ve kültürel zenginliğinin gün yüzüne çıkartılması, bu topraklardaki tarihi mirasın aydınlatılması ve gelecek nesillere aktarılması yönündeki bilimsel çalışmaların devam etmesi için de çaba gösterildiğini söyledi.
Japon Anadolu Arkeoloji Enstitüsü Başkanı Dr. Sachihiro Omura ise, Türkiye'ye 44 yıl önce geldiğini ve çalışmalarına Ankara Üniversitesinde başladığını, kazı çalışmalarını eşi arkeolog Masako Omura ile devam ettirdiğini anlattı.
Anadolu'nun büyük bir kültürel zenginliğe sahip olduğunu vurgulayan Omura, "Burada çalışmak, dünya tarihini okumak demektir. Kalehöyük'te şimdiye kadar 4 bin 300 sene öncesine ulaştık. 30 yılda 7 medeniyeti ortaya çıkardık. Yerin altında hala ulaşamadığımız tarih katmanları var. Kazımız 32 senedir devam ediyor, daha da kazılacak çok yer var. Bu, bir neslin bitirebileceği bir iş değil. Arkeoloji bir usta-çırak işi. İş Bankasının sağladığı katkıyı Türkiye'de özel sektörün desteği açısından önemli buluyorum" dedi.
Bu arada, Kırşehir ilçesi Kaman’daki Kalehöyük kazı alanında kurulu Japon Bahçesi, genişliğinin yanı sıra kendine has ağaçları ve göletinde yüzen rengarenk balıkları ile göz dolduruyor.
Bölgede yıllardır kazı çalışması yürüten Japonlar tarafından yapılan bahçe, Japonya sınırları dışında bulunan en büyük botanik bahçe olma özelliğini taşıyor.
Japon Bahçesi her yıl giderek daha çok ziyaretçi çekiyor.
Kaman ve bağlı köylerin yanı sıra şehir dışından da ziyaretçi çeken Japon Bahçesi’nin süs havuzu rengarenk balıkları ile dikkat çekiyor. Ziyaretçiler havuzdaki rengarenk balıklarla oynuyor, fotoğraf çektiriyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.