İntiharı önlemek mümkün

İntiharı önlemek mümkün

İl Sağlık Müdürlüğünce Güvenpark’ta düzenlenen ‘Dünya İntiharı Önleme Günü’nde vatandaşı bilgilendiren broşürler dağıtılırken, Ruh Sağlığı Şube Müdürü Derya Aksu Bayram da konuya ilişkin gazetemize özel açıklamalarda bulundu

Ankara İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanlığı, ‘Dünya İntiharı Önleme Günü’nde “Ruh Sağlığımı Koruyorum, Yaşamayı Seviyorum” sloganıyla bir dizi etkinliklere imza attı. Güvenpark’ta önceki gün kurulan stantta vatandaşlara bilgilendirici broşürler dağıtıldı; insanların kendilerini iyi hissedebilmeleri ve stres atabilmeleri için çevredeki insanların katılımıyla canlı müzik eşliğinde halaylar çekildi, horonlar tepildi, Ankara oyun havaları oynandı. Etkinlik oldukça renkli anlara sahne oldu. Pek çok sayıda kişi, renkli kareleri cep telefonlarına kaydetti. 

2003’TEN BERİ KUTLANIYOR

Dünya İntiharı Önleme Günü kapsamında Güvenpark’ta düzenlenen etkinlikte gazetemize bilgi veren Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanlığı Ruh Sağlığı Şube Müdürü Derya Aksu Bayram,  Dünya Sağlık Örgütü ile Uluslararası İntiharı Önleme Derneği’nin girişimi ile 2003 yılından bu yana dünyada intihar olgusu konusunda farkındalık oluşturmak amacıyla 10 Eylül tarihini Dünya İntiharı Önleme Günü olarak ilan edildiğini anlattı.  

DÜNYADA HER YIL 1 MİLYON KİŞİ…

Bayram, "Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre dünyada her yıl yaklaşık bir milyon kişi intihar nedeniyle ölmektedir. Bu değer kabaca her 40 saniyede 1 ölüm demektir. Ölümle sonuçlanan her intihar için 25 kişi intihar girişiminde bulunur ve çok daha fazla kişinin de intiharla ilgili ciddi düşünceleri vardır” dedi. 

İNTİHARI ÖNLEMEK MÜMKÜNDÜR

Uzmanlar ise intiharların önlenebileceğinin mümkün olduğuna dikkat çekerek şunları söylüyor: "İntihar davranışını önlemek için her gün yapabileceğiniz birçok şey var. Örneğin her fırsatta konuyla ilgili farkındalığı arttırabilir, intihar nedenleri ve intihar amaçlı uyarı işaretleri hakkında kendinizi ve başkalarını eğitebilir, çevrenizde sıkıntı yaşayanlara şefkat gösterebilir, yine kendi çevrenizdeki kişilerin intihar, intihar davranışı ve ruhsal sağlık sorunları ile ilgili ön yargılarını onlara fark ettirebilir, kendi deneyimlerinizi paylaşabilirsiniz. İntiharı önleme çalışmaları önemlidir ve işe yaramaktadır. Bu çalışmaların sürdürülebilir olması etkisini artırabilir.” 

BİLGİLENDİRİCİ BROŞÜRLER DAĞITILDI

Ankara İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanlığı tarafından dağıtılan bilgilendirici broşürlerde intiharların işaretleri hakkında vatandaşlara bilgiler verildi. Ayrıca insanların birbirine destek olduğu taktirde intihar vakalarının azalacağına dikkat çekildi.

Osman AKDOĞAN/HABERVAKTİM
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.