İntihar oranları görenleri şoke etti: Geçim sıkıntısı ve ailevi sorunlar başı çekiyor

İntihar oranları görenleri şoke etti: Geçim sıkıntısı ve ailevi sorunlar başı çekiyor

Türkiye’de en büyük intihar sebepleri “hastalık”, “aile içi sorunlar” ve “geçim sıkıntısı” olarak öne çıkıyor.

Artan intihar vakaları ve haberlerinden sonra geçmiş yılların intihar istatistiklerini sizler için derledik. Türkiye'de 2002 ile 2019 yılları arasında 53 bin 425 kişi intihar ederken, intiharların bilinen en yaygın sebebinin hastalık olduğu verilere yansıyor. TÜİK verilerine göre, 2012’den itibaren intihar oranlarında belirgin bir artış ya da azalış olmadığı görülüyor. TÜİK rakamları ile Dünya Sağlık Örgütü’nün rakamları aynı değilken, bunun TUİK’in kendisine has hesaplama yönteminden kaynaklandığı ifade ediliyor. Fakat her iki kurum verileri de incelenince Türkiye’de intihar hızının diğer ülkelere oranla çok yüksek olmadığı ve belirgin bir artış da sergilemediği görülüyor.

intihar-5.jpg

YAYGIN İNTİHAR SEBEPLERİ

Türkiye’nin son çeyrek asırlık döneminde intihar edenlerin 5 bin 443'ü aile içi sorunlar, 4 bin 801'i geçim sıkıntısı, 11 bin 621'i hastalık, bin 11'i ticari başarısızlık, 2 bin 502'si aşk ve istediği ile evlenememe, 5 bin 402'si diğer nedenlerle hayatına son verdi. 22 bin 645 kişinin ise neden intihar ettiği bilinmemektedir. Cinsiyete göre bakıldığında ise erkek bireylerde intihar vakaları daha çok görüldüğü ortaya çıkıyor. Yayınlanan verilere göre, “2002’den bu yana intihar edenlerden 35 bine yakını erkek, 15 bine yakını kadındır. 2001 yılında erkeklerin toplam intiharlardaki payı yüzde 65 iken, 2018’de yüzde 76’ya çıkıyor.”

intihar-2.jpg

NÜFUSA GÖRE ORAN ARTIYOR

2019'da intihar eden 3 bin 406 kişinin 2 bin 626'sı erkek, 780'i kadındı. İntihar yöntemlerine göre intihar istatistikleri Türkiye'deki intihar yöntemlerinin en sık görüleni kendini asmaktır. Ardından ateşli silahlar ile intihar gelmektedir. İllere göre intihar istatistikleri, 2019'da 419 ölümle en fazla intihar vakası İstanbul'da yaşandı. Ardından 228 ölümle Ankara, 193 ölümle İzmir, 114 ölümle Bursa, 105 ölümle Antalya gelmektedir.

intihar-3.jpg

KENTLERDE DAHA YAYGIN

Kaba intihar sayılarının kır ve kentte gerçekleşmesine göre, intihar kentte yaygın bir davranış. En riskli grup kentte yaşayan erkeklerin, en risksiz grubun ise kırsalda yaşayan kadınlar olduğu söylenebilir. Öğrenim durumuna göre intihar istatistikleri ise yıllara göre intihar vakaları incelendiğinde en geniş grubu ilkokul mezunları oluşturmaktadır. Ancak ilkokul mezunlarının intihar vakaları düşüş göstermektedir. Lise ve dengi mezunları ile yükseköğrenim mezunlarına bakıldığında, intihar vakaları artmaktadır.

intihar-4.jpg

GENÇLERE DİKKAT

İntihar vakası en sık görülen yaş grubu 15-24. En az görülen yaş grubu ise 0-15'tir. Medeni duruma göre intihar istatistikleri ise şu şekilde: Medeni duruma göre intihar vakalarında, en sık evli kişilerin en az ise hiç evlenmeyenlerin olduğu görülmektedir.

Faruk Gökyurt/ www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum