İnşaat Ustası Ali Oflaz: Depremden sonra demirci ustalarına özellikle dikkat ediliyor
6 Şubat depremlerinin ardından inşaatlardaki denetim işlemlerinde artış görülüyor. Gazetemize konuşan Kalıp Ustası Ali Oflaz, “Özellikle demirci ustalarına dikkat ediliyor. Ustalar denetimlerden dolayı ihtiyatlı davranmaya başladı” ifadelerini kullandı.
7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından inşaat sektöründeki denetimler gözle görülür şekilde arttı. Türkiye’de inşaat projeleri, belediyeler tarafından ön incelemeye tabi tutulduktan sonra yapı denetimine yönlendiriliyor. Yapı denetim sisteminin başlıca sorumlulukları, çelik donatının tasarıma uygun bir şekilde monte edilmesi, ölçülerin planlara uygun olarak gerçekleştirilmesi ve betonun tasarıma uygun şekilde dökülmesinin sağlanması olarak tanımlanıyor. Sahada bizzat görev yapan Kalıp Ustası Ali Oflaz inşaatlardaki denetimleri gazetemize anlattı. Deprem sonrasında denetimlerin arttığını belirten Oflaz, “Özellikle demirci ustalarına dikkat ediliyor. Demirciler önceden inşaat tabiriyle vurup vurup gidiyordu. Şimdi denetimlerden dolayı ihtiyatlı davranıyorlar” diye konuştu.
USTA SIKINTISI YAŞANIYOR
Bu sene inşaat sektöründe usta sıkıntısı olduğunu söyleyen Oflaz, “Demirci ve kalıpçı sorunu var, onunla boğuşuyoruz. Yevmiyeler aldı başını gitti. Bir sene içerisinde 500 liradan 1500 liraya geldi. Eleman sorunu da var. Sezon hareketli geçiyor. Konut satışları arttı, hareketliliği izliyoruz. Bir canlanma var. Deprem bölgesine giden ustalar oldu. Onların dönmesini bekliyoruz” ifadelerini kullandı.
BETON DÖKME SÜRELERİ DEĞİŞTİ
6 Şubat depremlerinin ardından beton atma aralığını 10 günden 12 güne çıkardıklarını aktaran Oflaz, “İnşaatın kabası bizdedir, olmazsa olmaz işi biz yapıyoruz, kalıp işi. Temel atıldıktan sonra betonları 12 gün arayla beton atıyoruz. 15 günde bir atan ustalar da var, biliyorum. İki buçuk ay gibi bir sürede 6 betonluk işi bitiriyoruz” şeklinde konuştu.
İŞ YANLIŞ KİŞİLERE VERİLİYOR
Piyasada ucuz diye işlerin yanlış kişilere verildiğini belirten Oflaz, “İşi alanlar bir iki kat attıktan sonra bahane bulmaya başlıyorlar. Adam yok diyorlar, yurt dışına gittiler diyorlar. Telefonlarını bakmıyorlar. Bırakmak için bahane arıyorlar. Bu yüzden 1 lira fazla vereceksin, ekmeği ekmekçiye vereceksin. Müteaahitler eskiden sigorta ödemezdi. Şu an işler değişti, inşaat başlar başlamaz sigorta girişimiz yapılıyor. Ne zaman emekli olacağız göreceğiz, Allah büyüktür” diyerek sözlerini bitirdi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.