İnşaat sektörü duraklama dönemi yaşıyor
İSEO Başkanı Ali Hikmet Velioğlu inşaat sektörünün duraklama dönemini yaşadığını belirterek, “Sektöre çok ağırlık verdiler, her yer inşaat doldu. Satılamayan milyonlarca daire var” dedi.
İSEO Başkanı Ali Hikmet Velioğlu inşaat sektörünün duraklama dönemini yaşadığını belirterek, “Sektöre çok ağırlık verdiler, her yer inşaat doldu. Satılamayan milyonlarca daire var” dedi.
İnşaat Sanatkârları Esnaf Odası (İSEO) Başkanı Ali Hikmet Velioğlu inşaat sektörünü gazetemize değerlendirdi. Malzeme fiyatlarındaki artışın sektörü olumsuz etkilediğini kaydeden Velioğlu, “Satılamayan milyonlarca daire var. Buna rağmen konut fiyatları çok pahalı. Bunun nedeni ise malzeme fiyatları ile işçilik ücretlerinin artması. Sektöre çok ağırlık verdiler, her yer inşaat doldu. Sektör şu an duraklama dönemini yaşıyor. İhtiyaç fazlası inşaatlar oluştu” dedi.
SATILAMAYAN MİLYONLARCA DAİRE VAR
Velioğlu, piyasa şartlarından dolayı inşaat sektörünün durgun olduğunu söyleyerek, satılamayan milyonlarca daire olduğunu belirtti. Malzeme fiyatlarındaki artışının sektörü olumsuz etkilediğini kaydeden Velioğlu, “Malzeme fiyatları çok pahalı. İşçilik ücretleri arttı. İççinin yevmiyesine bir de ulaşım ve yemek masrafları eklendi. Bunların üstüne bir de sosyal güvenlik eklenince sektör büyük darbe aldı” dedi.
SEKTÖR DURAKLAMA DÖNEMİNİ YAŞIYOR
İnşaat sektörünün şu an duraklama dönemini yaşadığına dikkat çeken Velioğlu, “Sektöre çok ağırlık verdiler, her yer inşaat doldu. Sektör şu an duraklama dönemini yaşıyor. İhtiyaç fazlası inşaatlar oluştu. Buna rağmen fiyatlar yükseliyor, çünkü malzeme pahalı, kredi faizleri pahalı, işçilik pahalı. Bunların etkisi büyük” diye konuştu.
İNŞAAT İŞÇİSİ 65 YAŞI BEKLEMEMELİ
Sektörde 30 yıllık kalfalık yapan bir kişinin ortalama bin 800 günlük sigorta gününün çıktığını vurgulayan Velioğlu, “İnşaat perakende bir iştir. 15-20 gün çalışırsınız ya da en fazla 2 ay çalışırsınız, kışın da iş olmaz. Bu da bu sektörde olanların emekli olmasını güçleştiriyor. Bu da yetmezmiş gibi birde 65 yaş sorunu ortaya çıktı. Emekli olması için bir inşaat ustasını 65 yaşına kadar bekletmek yanlıştır. İnşaat sektöründe çalışanların sosyal hakları yeniden düzenlenmelidir. 65 yaşındaki bir insan nasıl inşaat da çalışsın.”
YIPRANMA PAYI OLMALI
“Nasıl tehlikeli işlerde çalışanların yıpranmaya payı var. İnşaat sektöründe de olmalı. İnşaat sektörü de tehlikeli işler sınıfındadır. Geçtiğimiz yıl bin 300 işçimiz hayatını kaybetti. Buna rağmen sektörde yıpranma payı yok ve 65 yaş sorunsalı var” şeklinde konuştu.
KAZALARIN SEBEBİ; MESLEKİ YETERSİZLİK
Velioğlu, inşaat sektöründe yaşanan iş kazalarının dikkatsizlik ve ihmal gibi çeşitli nedenlerden kaynaklanmasına rağmen mesleki yetersizliğinde bu kazalarda büyük payı olduğunu söyledi. Velioğlu, “2007’de yaşanan bir olayda 26 yaşındaki bir mühendis, beton kalıbının altında kalmıştı. Bunun nedenine baktığımızda öncelikle bu çocuğun üniversiteyi bitirene kadar inşaat alanına girmediğini görürüz. Dolayısıyla burada meydana gelen iş kazasında gerek dikkatsizlik gerekse o mühendis çocuğun o zamana kadar inşaat alanında bulunmamasından dolayı, alana hâkim olmaması ve inşaat alanının o mühendise, o zamana kadar öğretilmemiş olması” ifadelerini kullanarak sözlerini noktaladı.
Emrah Özcan / HABERVAKTİM
Gazeteilksayfa.com
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.