İnekliğe kısmi iptal

İnekliğe kısmi iptal

AÜ'de geçmişte çeşitli rezilliklere sahne olan ve 2017'de geçici olarak yasaklanan "İnek Bayramı" kutlandı ancak; bu yılki kutlamalarda dini değerlerle alay edilmesine izin verilmedi.

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nde 80 yıldır Mayıs ayının ilk haftasında geleneksel olarak kutlanılan; ancak son yıllarda dini değerlere hakaret edildiği gerekçesiyle büyük tepki toplayan ve çeşitli rezilliklere sahne olan "İnek Bayramı" adlı etkinlik, tartışmaların odağında geçtiğimiz 3-4 Mayıs tarihleri arasında yeniden kutlandı! Ancak bu yılki kutlamalarda provokasyona ve dini değerlerle alay edilmesine Ankara Üniversitesi Rektörlüğünün müdahalesi ile izin verilmedi. Geçtiğimiz hafta, her yıl yapıla gelen etkinlikle ilgili duyarlı öğrencilerin tepki göstermesi ve ardından Habervaktim gazetesi olarak "İnekliğe Tepki" başlıklı haberimiz ile konuyu gündeme getirmemizin ardından rektörlük birtakım tedbirler aldı.  

GEÇEN YIL YASAKLANMIŞTI

Rektörlükçe geçtiğimiz yıl sözde etkinlik yasaklanmıştı. Etkinlik bu yıl yasaklanmadı ama; alınan tedbirler ve bazı yasaklarla birlikte bu yılki kutlamalarda Kuran-ı Kerim, imam, sarık cüppe, dua, besmele gibi dini değerlere alay edilmesinin önüne geçildi. Önceden geçe geç saatlere kadar Cebeci yerleşke içerisinde süren etkinlikte bu yıl 20.30'da üniversite boşaltıldı.  Geçmiş yıllardaki aykırı görüntüler bu yıl tekrarlanmadı. Perşembe ve cuma günü süren etkinlik ilk kez olaysız sona erdi. 

DIŞARIDAN KİMSE ALINMADI 

Bu yılki etkinliklerde provokatörlüğe izin vermemek için üniversite dışından kimsenin yerleşke içerisine giriş izni verilmedi. Siyasal Bilgiler Fakültesi eski mezunlarının kurduğu Mülkiyeliler Birliği'nin yöneticileri de öğrenci olmadıkları için yerleşkeye alınmadı. 

GAZETEMİZE "TEŞEKKÜR"

Habervaktim gazetesi olarak konuyu gündeme getirmemiz duyarlı öğrenciler tarafından takdirle karşılandı. Bu davranışımızdan dolayı pek çok öğrenci gazetemize teşekkür etti.  

2016'DAKİ REZALET YARGIYA TAŞINDI

Öte yandan 2016 yılında düzenlenen "İnek Bayramı" adlı etkinlikteki  yaşanan çirkin görüntüler yargıya taşındı. İlk duruşma önceki gün Ankara 17. Asli Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Mahkemede görevli hakimin izinli olmasından dolayı nöbetçi hakim müşteki ve sanıklardan dilekçe aldı. Duruşmada beş şikayetçi yer aldı. Sanıklardan Mehmet Can Tan duruşmaya avukatı ile birlikte katılırken, şikayetçilerden biri olan Hukuki Araştırmalar Derneği Genel Başkan Basın Danışmanı Resul Kürşat Kaşıkçı da duruşmada hazır bulundu.

DİNİ DEĞERLERE HAKARET...

Dava dosyasına önemli delilleri eklettiren müşteki Kaşıkçı, ifadesinde şu görüşleri aktardı: "Hukuki Araştırmalar Derneği Genel Başkan basın danışmanlığı yapmaktayım, üzülerek basından izlediğim haberler dolayısıyla hem de sivil toplum kuruluşunun bir ferdi olarak davacı oldum. TCK 216. Maddesinin (1, 2, 3 ) fıkralarına istinaden Ankara Siyasal Bilgiler Fakültesi’nin 1965 yılından itibaren geleneksel olarak kutladığı ve son üç, dört yılda basında ve sosyal medyada izlediğim haberler ve videolarda cübbe, sarık giymiş imam kılığında gençlerin organize bir biçimde kamera karşısında alenen; Kur'an'dan imamlık cübbe ve sarığından alaycı bir şekilde bahsederek konuşma ve kutlama yapmışlardır. Şahıslardan Mehmet Can Tan ve arkadaşları kutsal olarak kutladığımız Kurban Bayramı'nı konu ederek toplumun dini değerlerine hakaret edilmiştir ve ayrıca şanlı tarihimizin Osmanlı Devleti’nin ferman olarak yayımladığı kelime ile dalga geçmiş. Fermanı bazı gruplar, imam kılığına giren bir öğrencinin 'inek duası' okumasıyla başlayan ve fakülteler arasında 'ferman' adındaki atışmaların yapıldığı etkinliği ilgili haber ve video eklerini ekteki linklerdedir." 

DAVA ERTELENDİ

Kaşıkçı, Mülkiyeliler Birliği Derneği Yönetimi’nden ve ayrıca Genel Başkanı Erdal Eren’den davacı ve şikayetçi oldu. Dava 17. Asliye Ceza Mahkemesi 01.11.2018 tarihine ertelendi.

Osman AKDOĞAN/HABERVAKTİM
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.