İnanç: Asgari ücretli için enflasyon üzerinde zam şart

İnanç: Asgari ücretli için enflasyon üzerinde zam şart

Gazetemizi ziyaret eden Öz İplik-İş Genel Başkanı Murat İnanç, zamlar karşısında en fazla ezilen asgari ücretlilerin korunması gerektiğini belirterek, Aralık’ta toplanacak Asgari Ücret Tespit Komisyonu’na: “Enflasyon üzerinde bir zam şart'' çağrısı yaptı.

Hak-İş’e bağlı Öz İplik-İş Sendikası Genel Başkanı Murat İnanç, gazetemizi ziyaret etti.

Gazetemizin İmtiyaz Sahibi İlhan Coşkun, muhabirimiz Osman Akdoğan ve köşe yazarımız Adem Orman ile bir araya gelen İnanç’ın ziyareti samimi ve sıcak bir ortamda gerçekleşti. Ziyarette Öz İplik-İş’in Basın Danışmanı Didem Boztaş da yer aldı.

İnanç, gazetemize sendikal çalışmaları hakkında bilgi verdi, gündeme ilişkin de değerlendirmelerde bulundu.

Asgari ücret komisyonu ne zaman toplanacak?

Öz İplik-İş Sendikası Genel Başkanı Murat İnanç, ücretler üzerindeki vergi yükünün çalışan için oldukça ağır olduğunu belirterek, “Ocak ayında aldığımız ücretler sene sonuna kadar eriyor. İşçiler azalan ücretle çalışmak zorunda kalıyor. Biz azalan ücretle çalışmak istemiyoruz. Ayrıca asgari ücretliler, korunması gereken kesimlerdir. Türkiye’de vergiler karşısında giderlerini düşerek, net gelir üzerinden vergi imkânına sahip olmayan tek kesim ücretlilerdir. Ücretli çalışanlarda vergiyi doğuran geliri elde ederken harcadıkları tutarı, yaptıkları masrafı düşebilmeli, gider yazabilmeli. Biz de kira giderimizi, çocuklarımızın eğitim masraflarını gider yazmak istiyoruz ve bu bizim hakkımız” dedi. 

Öz İplik-İş'in kaç üyesi var?

Üye sayıları ile ilgili de bilgi veren İnanç, “Öz İplik-İş Sendikası olarak sektörde 30 bin üyemiz var. Bu sektör istihdam deposu bir sektör. Kadın istihdamı için bulunmaz bir sektör. İhracatta ilk üç sırada bulunan bir sektör. Katma değeri çok yüksek bir sektör ve dış ticaret fazlası veren bir sektör. Sektörün önemi büyük ancak buna karşılık kayıt dışılığın, kaçak işçiliğin ve yevmiyeli çalışanların yoğun görüldüğü bir sektör. Sektörde Türkiye’deki mevcut kayıt dışılık oranından daha yüksek bir oran hakim ne yazık ki. Türkiye ekonomisi için önemli bir yere sahip olan tekstil ve hazır giyim sektörü bu sorunlar aşıldığı zaman çok daha kıymetli olacaktır” diye konuştu. 

Asgari ücret görüşmelerine kimle katılıyor?

Çalışanlarda asgari ücret konusunda büyük bir beklentinin olduğunu aktaran İnanç, “Asgari Ücret Tespit Komisyonu önümüzdeki Aralık ayında toplanacak. Bu dönem işçinin haklı olarak beklentisi büyük. Beklentisinin büyük olmasının sebebi de enflasyon karşısında ücretlerin erimesidir. Enflasyon yüzde 25, enflasyonun üzerinde bir zam verilmesi lazım. Bizim önerimiz, asgari ücret görüşmeleri başladığında TÜRK-İŞ Konfederasyonu HAK-İŞ ve DİSK’i de görüşmelere çağırmasıdır”  şeklinde konuştu.

MİLLİ ŞUUR BİLİNCİ…

Öz İplik-İş olarak yürüttükleri projeler hakkında bilgi veren İnanç şunları söyledi:

''Her zaman fark oluşturan bir sendika olduk. İşitme engelli işçilere Türkiye’de ilk defa işaret diliyle eğitim verdik. Kadın çalışanlara yönelik projelerimizle yine öncü olduk. Diğer yandan bu yıl 30 Ağustos’ta üyelerimizin çocuklarını Çanakkale’ye götürdük. Bu her yıl aynı dönemde yapacağız. Yine bu yıl ilkini gerçekleştireceğimiz 12 Mart İstiklal Marşı’nın kabulünde üyelerimizin çocuklarını Ankara’ya getireceğiz ve Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy’u, Hamamönü’ndeki Mehmet Akif Ersoy Müze Evi’nde anlatacağız.” 

OSMAN AKDOĞAN/ HABERVAKTİM

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.