imei nedir? imei sorgulama nasıl yapılır? imei numarası klonlama

imei nedir? imei sorgulama nasıl yapılır? imei numarası klonlama

Cep telefonlarının adeta kimlik numarası işlevi gören IMEI tam olarak nedir? Ne işe yarar? IMEI numarası nasıl sorgulanır? IMEI açtırmak nedir? IMEI numarası kopyalanırsa ne yapmalı? Ayrıntılar haberimizde...

imei-klonlama-yasal-takip.jpgSon günlerde birçok vatandaş cep telefonuna gelen “Cihazınız 30 gün içerisinde kapatılacaktır” mesajı ile şoke oluyor.

Telefonları arama ve mesajlara kapanan kullanıcılar, şok üstüne şok yaşarken dolandırıcıların IMEI oyununa geldiklerini fark ediyor.

IMEI numarası nasıl sorgulanır? IMEI açtırmak nedir?

15 haneli IMEI numaranızı cep telefonunuzdan *#06# tuşlayarak öğrenebilirsiniz. IMEI durumunuzu ise e-devlet üzerinden Bilgi ve Teknoloji Kurumu’nun “IMEI sorgulama” bölümünden sorgulayabilirsiniz.

Telefonunuz aniden aramalara  kapanıyor ve “Cihazınız 30 gün içerisinde kapatılacaktır. IMEI numarası klonlanmıştır” diye mesaj gelirse cep telefonunuzun IMEI numarası çalınmış demektir. Son günlerde birçok vatandaş dolandırıcıların bu oyununa maruz kalıyor. Cep telefonlarını teknoloji mağazalarından, GSM operatörlerinden ya da internet üzerinden yeni olarak almak IMEI klonlanmasının önüne geçemiyor. Klonlanmaya karşı yapılacak çok bir şey bulunmasa da telefonunuzun IMEI’inin klonlanıp klonlanmadığını Bilgi ve Teknoloji Kurumunun internet sitesinde yer alan “IMEI sorgulama” kısmından sorgulayabiliyorsunuz.

Peki, IMEI nedir? IMEI, Uluslararası Mobil Cihaz Kodu demektir. Kullandığınız cep telefonuna ait kimlik numarası anlamına gelir.

BİRÇOK KİŞİ HABERDAR DAHİ OLMUYOR

Çoğu ülkede IMEI numarası klonlama işlemi yasalara aykırı ve yaptırımları olmasına rağmen IMEI klonlama işlemini yapan kişilerin yakalanması o kadar kolay olmuyor. Bu kişiler, kopyaladıkları IMEI numaralarını hırsızlık yoluyla elde ettikleri ya da yurt dışından kaçak olarak getirdikleri cihazlara yüklüyor ve bu cihazları satıyorlar. Bu satış işlemlerinde genellikle sahte kimlik kullandıkları için, onlara ulaşmak neredeyse imkansız hale geliyor. Başka bir telefonunun IMEI’sinin kopyalandığı cihazı satın alan kişiler ise genellikle bu durumdan haberdar olmuyor. Ta ki, polis kapılarını çalana kadar.

TELEFONUN KİMLİĞİ; “IMEI”

IMEI numaraları cep telefonu üreticileri tarafından her bir telefona ayrı olarak veriliyor. Buna rağmen bu numaralar bazı yasa dışı cihazlarla değiştirilebiliyor. Genelde bataryanın altında marka ve modelin yazdığı kısımda bulunuyor. Fakat bazı telefon üreticileri, yeni telefon kutularının üzerine IMEI numaralarını yazıyor ve bu da dolandırıcıların işini kolaylaştırıyor. Açıkta olan bu numaralar ise dolandırıcıların işini kolaylaştırıyor. Bunun yanı sıra deneme yanılma yoluyla dahi IMEI numaranız bulunabiliyor.

IMEI numarası nasıl klonlanıyor?

Bazı kullanıcılar ise bozulan cep telefonlarını tedarikçi firma dışında tamir ettirdiklerinde bu durumla karşılaştıklarını söylüyor. Kullanıcılar, “1 yıl önce cep telefonumun kırılan ekranını yaptırmak için cep telefoncuya gittim. Yaptırdıktan sonra hiçbir şeyin farkına varmadım ta ki 1 yıl sonrasına kadar. IMEI klonlanmış. Meğer tamire giderken telefonun arkasında IMEI yazan kağıdı sökmemiz gerekiyormuş, güvenlik açısından. Birde cep telefonunu tamirden aldığımızda İMEI numarasını faturadaki ile uyuşuyor mu diye kontrol etmemiz gerekiyormuş. Bazı fırsatçı tamirciler telefonun orijinal IMEI’ini alıp yerine geçici başka numara atıyorlarmış. Geçici olan numarada en fazla 1 yıl kullanılıyor. Muhakkak takibe takılıyor” dedi.

IMEI klonlanırsa ne yapmalı?

Elinizde IMEI’si klonlanan cihazınızın faturası varsa, fatura ile birlikte cihazın Türkiye’deki distribütörüne başvurmak gerekiyor. Bu başvuru sırasında, telefonun başvuran kişiye ait olduğunu kanıtlaması için kimlik fotokopisi, telefonun faturası, markası, modeli ve IMEI numarası gibi bilgilern ibraz edilmesi isteniyor. Bunların yanında cihazda takılı olan SIM karta ait numara ve abone bilgileri de isteniyor. Bu bilgiler, IMEI numarasının klonlandığını belirteceğiniz bir dilekçe ile tedarikçi firmaya iletiliyor.

'IMEI klonlamayı nasıl önleyebilirim?' sorusunun cevabını ise uzmanlar şu şekilde veriyor:

IMEI numarası telefonunuzun arka bölümünde yazıyorsa, halka açık yerlerde telefonunuzun arka kısmı görünecek şekilde göz önünde bırakmayın.

Telefonunuzu güvenmediğiniz kişilere kısa süreliğine de olsa vermeyiniz.

Telefonun olası arızalarında güvenilir bir servisi tercih etmeniz.

Telefonunuzun kutusunu ve faturasını cihazı elinizden çıkartana kadar saklayınız.

Emrah Özcan / HABERVAKTİM

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.