İlk ilahiyatçı kadın akademisyen kim? Bahriye Üçok kimdir?

İlk ilahiyatçı kadın akademisyen kim? Bahriye Üçok kimdir?

Türkiye’de ilk ilahiyatçı kadın akademisyen kim? Bahriye Üçok kimdir, nereli, hangi dönem yaşadı, hangi eserleri verdi, neden hedef haline geldi, suikastçıları bulundu mu, cinayet aydınlatılabildi mi?

Türkiye’nin ilk ilahiyatçı kadın akademisyeni Bahriye Üçok’un hayatını sizler için derledik… 

Türkiye’de ilk ilahiyatçı kadın akademisyen kim? Bahriye Üçok kimdir, nereli, hangi dönem yaşadı, hangi eserleri verdi, neden hedef haline geldi, suikastçıları bulundu mu, cinayet aydınlatılabildi mi? 

İşte cevabı:

Bahriye Üçok 1919 yılında Trabzon‘da doğdu. İlköğrenimini Ordu‘da tamamladıktan sonra İstanbul Kandilli Kız Lisesi’nden mezun oldu. Daha sonra öğrenimine Ankara Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi’nde devam etti. Ortaçağ ve Türk-İslam Tarihi Bölümü’nde aldığı eğitimin yanı sıra Devlet Konservatuarı Opera Bölümü’ne de kaydoldu ve iki fakülteden de mezun oldu. Mezuniyetinin ardından önce Samsun’da daha sonra da Ankara’da toplam 11 yıl süreyle lise öğretmeni olarak görev yaptı.

İLAHİYATTA İLK KADIN AKADEMİSYEN

1953‘te Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi‘nde bir ilk gerçekleşti; zira Bahriye Üçok fakültenin ilk kadın öğretim üyesi olarak çalışmaya başladı. Bahriye Üçok 1964 yılında da “İslam Devletleri’nde Kadın Hükümdarlar” adlı tez çalışmasıyla doçent unvanını aldı. İyi derecede Farsça ve Arapça bilmektedir. Reformist görüşleriyle tepki toplayan Üçok, tehditler almaya başladı.  Bu yüzden akademik çalışmalarına bir süre ara vermek zorunda kaldı.

CEVDET SUNAY KONTENJANINDAN SENATÖRLÜK

1971 senesinde dönemin Cumhurbaşkanı Cevdet Sunay tarafından kontenjan senatörü seçilen Üçok’un aktif siyasi yaşamı da bu şekilde başlamış oldu. Beş yıl süresince Cumhuriyet Senatosu divan üyeliği yaptıktan sonra 1977‘de CHP’ye katılan Bahriye Üçok, 1983 yılında Halkçı Parti’nin kurucu üyesi oldu. 1984‘te yapılan genel seçimlerde bu partiden Ordu milletvekili seçilerek TBMM’ye girdi.

SUİKASTÇILAR HALA BULUNAMADI

1986 yılında SHP’ye geçen Üçok, Kasım 1988‘de katıldığı bir TV programında “İslam’da örtünmenin ve oruç tutmanın zorunlu olmadığını” açıklaması üzerine sözde “İslami Hareket” adlı örgütten tehditler almaya başladı.

1990‘da parti meclisi üyesi olarak seçildikten kısa bir süre sonra Üçok, 6 Ekim 1990 günü Ankara’daki evine gönderilen kitap paketini açmaya çalışırken içine yerleştirilen bombanın patlaması sonucu hayatını kaybetti. Üçok o dönemde partisi SHP için bir laiklik raporu hazırlıyordu.

Bahriye Üçok’a suikast düzenleyenlerin hala ortaya çıkartılamamış olması tartışma konusu yapılmıştır. Aradan geçen 29 seneye rağmen hala cinayetin aydınlatılamamış olması gözlerin bir kez daha Türkiye’yi mezhep ve dini duyarlık üzerinden kargaşaya sürüklemek isteyen odaklara çevrilmesine neden olmuştur.  

Üçok’un ölümünün ardından adı İzmir‘de önemli bir meydana; Artvin ve Ankara’da ise bir caddeye verilmiştir. Bahriye Üçok’un, İslam’dan Dönenler, Yalancı Peygamberler ve İslam Devletlerinde Kadın Hükümdarlar adlı üç kitabı bulunmaktadır. 

bah.jpeg

 

Gazeteilksayfa.com


 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.