İlk firavun kimdir? Firavun’dan Kur’an-ı Kerim’de nasıl bahsediliyor?

İlk firavun kimdir? Firavun’dan Kur’an-ı Kerim’de nasıl bahsediliyor?

İlk firavun kimdir, gerçek adı neydi, hangi dönem; nerede yaşadı, tarihte kaç firavun vardı, Hz. Musa dönemindeki Firavun’dan Kur’an-ı Kerim’de nasıl bahsediliyor?

Firavun hakkındaki bazı bilgileri sizler için derledik.

İlk firavun kimdir, gerçek adı neydi, hangi dönem; nerede yaşadı, tarihte kaç firavun vardı, Hz. Musa dönemindeki Firavun’dan Kur’an-ı Kerim’de nasıl bahsediliyor?

İşte cevabı:

Mısır’a hâkim olan 26 firavun sülalesi vardır. Her sülalede çeşitli firavunlar asırlarca hükümdarlık etti. Çoğu insanları kendilerine taptırdı. Hz. Musa (as) döneminde yaşayan Firavun, tanrılık iddiasında bulundu. Kendisine secde etmeyenlere Hz. Musa’ya (as) inananlara işkence ve zulümler yaptı. Bu firavun dört yüz sene yaşamıştı. 

HZ. MUSA VE İNANANLARA ZULÜM ETTİ

Kıssalarda anlatıldığına göre; Musa (as) Tur Dağında Allah Teâlâ ile nasıl olduğu tam olarak bilinmeyen bir şekilde konuştu. Mısır’a gelip Firavunu dine davet etti. Firavun kabul etmedi. Yanındaki veziri Hamam’a sordu. O da; “Musa, büyük sihirbazdır. Bizi aldatıp, memleketimizi elimizden almak istiyor.” dedi. Böylece Firavun’un imana gelmesine mani oldu ve iman eden hanımı Asiye’nin de şehit olmasına sebep oldu.

KIZILDENİZ’DE BOĞULDU

Hz. Musa’nın (as) mucizelerine Firavun inanmadı. Suları kan olup, gökten kurbağa yağmıştı, cilt hastalıkları arttı. Üç günlük karanlık devam etti. Firavun bu mucizeleri görünce korktu. Hz. Musa (as) ile inananların Mısır’dan gitmesine izin verdi. Sonra Firavun bu iznine pişman oldu. Askerlerle arkasına düştü. Kızıldeniz’in Süveyş kısmında askerleri ile birlikte boğuldu.

KUR’AN-I KERİM FİRAVUN’DAN BAHSEDİYOR

Firavun’un, Hz. Musa (as) ve ona inanan kimselere karşı yaptığı zulümler hakkında Bakara, Kasas, Tâhâ, Şuarâ, Tahrîm, Gâfir (Mü’min), A’râf, Yûnus, Zuhruf, Duhan, İsrâ, Sâffât, Ankebût surelerinde bilgi verilmektedir. Kur’ân-ı Kerim’in Yunus suresi 92. ayet-i kerimesinde mealen; “(Ey Fir’avn!) Senden sonra geleceklere ibret için, bugün senin bedenini (cansız olarak) kurtarıp (sahilde) bir tepeye atacağız. İşte insanlardan bir çoğu, hakikaten ayetlerimizden gafildirler.” buyrulmaktadır.

CESEDİ MÜZEDE TEŞHİR EDİLİYOR

Üç bin seneden fazla bir zaman önce ölen Firavun ’un cesedi, Kur’an-ı Kerim’in mucizesi ve tam bir ibret vesikası olarak vücudu hiç bozulmamış, etleri çürümemiş ve tüyleri dahi dökülmemiş şekilde ve secde eder vaziyette bulunmuştur. Şimdi Londra’daki British Museum’da teşhir edilmektedir.

kuran-003.jpg

İLK MISIR FİRAVUNU KİMDİR?

İsa’dan önce 5000 yıllarında, Nil Nehri vadisinde değişik boylardan kimseler yaşıyordu. Bunların arasında Libyalılar, Asya kökenli Semitler, Afrika’nın daha sıcak bölgelerinden Nubyalılar vardı. Karışık toplum, sonradan “Yukarı Mısır” ve “Aşağı Mısır” diye adlandırılan iki kesimde yerleşmişti. Uzun bir süre bu ayrılık devam etti. Yaklaşık olarak İsa’dan önce 3400 yılında, Yukarı Mısır Kralı Menes her iki bölgeyi birleştirdi. Başka türlü söylemek gerekirse, birleşik bir krallık kurdu. Böylece, Menes Mısır’da kurulan krallık hanedanlarından ilkidir.

İLK FİRAVUN: MENES

Akıllı, üstün niteliklere sahip bir yönetici olan Menes, ülkedeki tarım yöntemine yeni bir düzen getirdi. Nil Nehrinin değişik noktalardaki seviyesini gösteren bir Nilometre düzeni uyguladı. Bu ölçü sisteminin aracılığıyla, nehrin taşkınları önceden hesaplanabiliyordu. İlk kanalların yapılmasında da Menes’in öncü olduğu söylenir. Menes, Menfis şehri yakınında büyük ve yeni bir şehir kurdurdu. Bu şehir Mısır’ın başkenti oldu. Değişik görevlere bu görevlerin üstesinden gelebilecek kimseleri atadı. Toprak sahipleriyle işbirliği yaparak, toprakların ilk kayıtlarını çıkardı. Bir tür tapu-kadastro sistemi kurdu. Nil’in taşkınlarından sonra geniş toprak parçaları su altında kalıyor, sular çekilince de toprak sahipleri arasında çekişmeler, hatta çatışmalar oluyordu. Menes’in düzenlediği tapu sistemi, bu anlaşmazlıkları ortadan kaldırdı. Ülke halkı Menes’e bir tanrı gözüyle bakıyor, ona tapıyordu. Tanrı Ptah adına bir de tapınak kurduran Menes’in unvanı “Savaşçı” anlamına gelen “Akâ”ydı. Belgelerde, Mısır’ın bu ilk firavunu bir şahinle simgelenmiştir.

firavunun-cesedi-son.jpg


 

Gazeteilksayfa.com

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.