İlim şehri Tokat
TOKFED’in düzenlediği Hamamönü Kabakçı Konağı buluşmalarının bu haftaki konuğu Tokat Belediye Başkanı Av. Eyüp Eroğlu’ydu.
Tokat Dernekler Federasyonu(TOKFED) tarafından gelenekselleştirilen Hamamönü Kabakçı Konağı buluşmalarında bu hafta Tokat Belediye Başkanı Av. Eyüp Eroğlu’ydu. ’Kültür ve Tarih Şehri Tokat’ başlıklı buluşmada konuşan Başkan Eroğlu şehrin medeniyetlerin beşiği olduğunu ifade ederken Tokat’ da ilmin şehridir diye konuştu.
ÂLİMLER KONAĞI, FAZILLAR YURDU, ŞAİRLER YATAĞI
Tokat’ın tarihi ve kültürel değerlerinden bahseden Başkan Eroğlu, “Medeniyetlere beşiklik yapan şehir olmakla birlikte ilmin irfanın yoğrulduğu bir şehirdir bizde Tokat’a ilim şehri diyebiliriz. Hacı Bektaş Veli’nin dediği gibi ‘Âlimler konağı, fazıllar yurdu, şairler yatağı’ diye bahsediyor bizim şehrimizden. Osmanlı Devleti’ne 6 tane Şeyhülislam yetiştirmiştir. Toprağı gibi insanı da verimli bir şehirdir. Anadolu’daki ilk Türk İslam camiini şehrin merkezinde bulabilirsiniz. 1092 yılında yapılmıştır Anadolu’nun fethi 1071 olarak kabul ettiğiniz de ne kadar önemli olduğunu anlayabilirsiniz.” Diye konuştu.
900 ADIMDA 900 YIL
Başkan Eroğlu, şehrin kültür ve tarihini hakkında bilgi vermeye devam ederken şehre gelen misafirlerinde Tokat’ı çok sevdiğini dile getirdi. Eroğlu,” 900 adımda 900 yıllık eserleri beraber görebileceğiniz yer. Düşünün 1100 yılından 1900’lara kadar eserler sıralanmış durumda. Selçukludan, Danişmendliler oradan Osmanlılara kadar eser bulunuyor. Yine Anadolu’daki ilk üniversite diye tabir edeceğimiz 1150’li yıllarda yapılan Yağıbasan medreseleri bulunuyor. Birisi Niksar’da birisi Tokat merkezde bulunuyor. Geçtiğimiz günlerde Karadenizli toplam il ilçe 250 belediye başkanını davet ettik. Ve birçoğu ilk defa geliyorlardı. Hepsi gezilerini tamamladıktan sonra biz Tokat’ı böyle bilmiyorduk ne kadar güzel bir şehriniz vardı dediler” ifadelerine yer verdi.
ALTIN ÇAĞLARIMIZ OLDU
Osmanlı Devleti zamanında şehrin önemli bir yerinin olduğunu kültürde olduğu kadar ticarette de önemli bir yere sahip olduğunu söyleyen Başkan Eroğlu, “1500-600’lü yıllarda Tokat altın çağını yaşamıştır. Osmanlı’nın en önemli 10 ticaret merkezinden birisi olmuştur. Bakır hanelerde işlenen bakırlar tüm Osmanlı coğrafyasına dağılmış Dericilik sektöründe Anadolu’nun en önemli merkezlerinden birisi olmuş. Yazmacılık deseniz 500-600 yıllık geçmişe sahip ve halende bununla gurur duyuyoruz. Şuanda devam eden bir sektör.” dedi.
Erkal ERDOĞAN/HABERVAKTİM
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.