İlahiyatçı Prof. Döndüren: Bitcoin caiz değildir

İlahiyatçı Prof. Döndüren: Bitcoin caiz değildir

Bitkon, bitcoin dinen caiz mi? Diyanet, ilahiyatçılar bitcoin için ne diyor? İlahiyat Profesörü Hamdi Döndüren, Bitcoin tarzı sanal para uygulamalarının kumar sınıfına girdiğini ifade ederek, caiz olmadığını söyledi.

Bitcoin caiz mi ? Diyanet, ilahiyatçılar bitcoin (bitkon) için ne diyor? İlahiyat Profesörü Hamdi Döndüren, Bitcoin tarzı sanal para uygulamalarının kumar sınıfına girdiğini ifade ederek, caiz olmadığını söyledi.

Katılım bankacılığı ve faizsiz finans uygulamaları üzerine yaptığı çalışmaları ile tanınan ilahiyatçı Prof. Dr. Hamdi Döndüren, Bitcoin tarzı sanal para uygulamalarının kumara sınıfına girdiğini ifade ederek, caiz olmadığını söyledi. Döndüren, sanal para uygulamalarının tam olarak haram sayılmasa dahi mekruh olduğunu ifade ederek, vatandaşların kolay yoldan para kazanma aracı olarak öne çıkan bu türden uygulamalardan kaçınması gerektiğini söyledi.

İlme Destek Derneği 'nin organize ettiği "Yaşayan Ailemler ile Sohbetler" programına bu kez, Kayseri Üniversitesi İslam Ekonomisi ve Finansı Bölümü'nden Prof. Dr. Döndüren konuk oldu.

"Katılım Bankacılığı ve Faizsiz Finans Uygulamaları" başlıklı konferansa katılımın yoğun olduğu görüldü. Tek oturum olarak düzenlenen konferansın moderatörlüğünü Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi'nden Dr. Aytaç Yıldız yaptı. Konferansın medya sponsorluğunu Gazete Habervaktim üstlenirken, ana sponsorluğunu ise Albaraka Türk üstlendi. Konferansta İslami finans konusunda vatandaşların merak ettiği sorulara yanıt veren Prof. Dr. Döndüren, katılım bankacılının yanı sıra zekât ve para vakıfları hakkında konuştu.

FAİZSİZ KAZANÇ MÜMKÜN 

dsc_0902.jpg

Prof. Dr. Döndüren, "İslam'da faizsiz yöntemlerle doğrudan reel ekonomide kullanımını sağlayacak alternatif finansman enstrümanları vardır." dedi. Bankalara bu bağlamda danışma üyeliği de yapan Döndüren, faizsiz sistemin işleyişinin emek ve sermaye ortaklığı üzerine kurulduğunu belirtti. Faizsiz kazancın mümkün olduğunu ifade eden Döndüren, Türkiye'de bu sistemin işlemesin için gerekli çalışmaların yürütüldüğünü ifade etti.

İSLAM'DA ZEKÂT BİR KURUMDUR

Döndüren, İslam Devleti'nin kuruluşundan itibaren Zekâtın devlet hazinesinden bağımsız bir kurum, bir fon olarak var olduğuna dikkat çekti. İslam'da sosyal devlet anlayışının temellerinin zekât ile atıldığını ifade eden Döndüren, Zekâtın bağımsız bir kurum olarak yeniden kurulmasının da mümkün olduğunu söyledi. Para vakıfları konusuna da değinen Döndüren, Osman¬lı dönemi para vakıfları¬nın dağılımları bölgeler itibariyle çeşitlilik gösterdiğine değinerek, bu vakıflardaki olgunun faizden çok ribaya yakın olduğunu söyledi.

"BİTCOİN CAİZ DEĞİLDİR"

Konferansta öne çıkan sorulardan biri de Bitcoin tarzı sanal paranın İslam fıkhındaki yeri oldu. Döndüren bu konuda gelen soruya şu yanıtı verdi: "Sanal para uygulamaları bir günde 10 katı, 20 katı kazanç veriyor. Ben bunların kumar sınıfına girdiğini düşünüyorum. Bu sebeple de caiz olmadığını söyleyebilirim. Tam olarak haram diyemesek dahi mekruh olduğunu ifade edebilirim."

MÜFTÜNÜN ELİNDEN PLAKET ALDI

dsc_0900.jpg

İlme Destek Derneği'nin organize ettiği konferanstan sonra Prof. Dr. Hamdi Döndüren, Altındağ İlçe Müftüsü Enver Türkmen'in elinden plaketini aldı. İlme Destek Derneği Başkanı Veli Kamiloğlu ve beraberindeki heyet, Prof. Dr. Döndüren ve Müftü Türkmen ile birlikte Türkiye Diyanet Vakfı'nın yeni hizmete açılan Yeni Ziraat Mahallesi'ndeki erkek öğrenci yurduna giderek, öğrenciler ile birlikte ikindi namazı kıldı.

KATILIM BANKALARI YANLIŞ ALGILANIYOR

Türkiye'de katılım bankalarına yönelik ilginin düşük olmasının nedenlerine de değinen Prof. Dr. Döndüren, ''Türkiye'de katılım bankacılığı konusunu halkımız tam olarak bilmiyor. Katılım bankalarının verdiği ya da aldığı katılım oranları, mevduat bankalarının verdiği faiz oranlarına yakın olduğu için halk, arasında faizden ne farkı var sorusu akıllara geliyor. Bu da halkın aklında, katılım bankacılığının arka planını bilmeden bir yanlış algının yerleşmesine neden oluyor'' diye konuştu. 

Uğur DUYAN/HABERVAKTİM
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.