İkinci el otomobilde endişe artıyor: Yüksek faiz vatandaşı bitirdi

İkinci el otomobilde endişe artıyor: Yüksek faiz vatandaşı bitirdi

İkinci el otomobil piyasasında tehlike çanları çalmaya devam ediyor. Gazetemize konuşan Galerici Kutay Çağlar, “İkinci el satışların açılması ancak faiz düğümünün çözülmesiyle olur” dedi.

İkinci el otomobil satışlarında devam eden durgunluk endişeyi arttırıyor. Gazetemize konuşan Oto Galeri Esnafı Kutay Çağlar, “İnsanlar, yüksek faizle kredi çekip araba almakta zorlanıyor. İkinci el satışların açılması ancak faiz düğümünün çözülmesiyle olur” dedi. Galeri esnafının yüksek faiz altında ezildiğini belirten Çağlar, “100 bin lira kredi çekseniz, faiziyle birlikte 500 bin lira ödemeniz gerekiyor. Bu şartlar altında kimse araba satın almak istemiyor. Vatandaşlar parasını faize yatırmaya başladı. Piyasada bir akış yok. Yaprak kıpırdamıyor” şeklinde konuştu.

kutay-caglar.jpg

ESKİ KÂRLILIK YOK

Artık eski karlılık oranlarının olmadığını belirten Oto galerici Kutay Çağlar, “Faizlerin çok yüksek olduğu bir dönemdeyiz. İnsanlar, kredi çekip araba almakta zorlanıyor. Örneğin, 100 bin lira kredi çekseniz, faiziyle birlikte 500 bin lira ödemeniz gerekiyor. Bu şartlar altında kimse araba satın almak istemiyor. Galeri esnafı da yüksek faiz altında eziliyor ve bu durum işleri ciddi şekilde olumsuz etkiliyor. Galeri esnafı olarak, müşterilerimize daha uygun şartlar sunabilmek için acil bir çözüm bekliyoruz. İkinci el satışların açılması ancak faiz düğümünün çözülmesiyle olur” dedi.

araba-ikinci-el.jpg

HERKES GALERİCİ OLDU

Çağlar, “Hiç işi gücü olmayan birisi bile elde olan birikimi ile araba alıp satmaya kalkıyor. Hatta sadece işi gücü olmayan değil olan da bir yandan araba al sat yapmaya çalışıyor. Öyle bir piyasa vardı ki herkes arabasını hemen satıyordu. Şimdi işler değişti. Mesleği galerici olanlar ile al sat yapanlar bu noktada ayrılıyor. Şu an sadece bu işin ustası olanlar ekmeğini kazanabiliyor. Diğerleri zaten arabalarını satıp parasını faize koydu bile” açıklamasında bulundu.

araba-ikinci-elll.jpg

PAZAR ADALETSİZ

Yakın zamanda Çin menşeili arabalara yüzde 40 vergi geleceğini belirten Galerici Kutay Çağlar, “Bunun hiçbir faydası olmayacak. Oldukça donanımlı bir şekilde satılan Çin arabası 1 milyon lira olurken en boş Egea 800 bin lira olarak satılıyor. Sen istediğin kadar ek vergi çıkar. Vatandaşa bu şartlar altında Egea aldırabilir misin? Cevabı ben vereyim mümkün değil. Bu durum ikinci el satışlarına da yaramayacak” diye konuştu.

arabaas.jpg

“YAPRAK KIPIRDAMIYOR”

Kutay Çağlar, son dönemde otomobil piyasasında çok ciddi bir durgunluk yaşandığını belirterek, “Bir süre önce bir arabama 1 milyon 300 bin lira teklif edildiğinde, bu teklifi düşük bulduğum için arabamı satmadım. Aynı teklif şimdi gelse müşterinin; otelini karşılar, yemeğini yedirir, yolluğunu hazırlar öyle yolcu ederim. Galeri esnafı olarak bu duruma geldik. Otomobil piyasasında yaprak kıpırdamıyor” dedi.

ek-is.jpg

EK İŞ YAPIYORUZ

Oto galeri esnafının ek iş yaptığını belirten Çağlar şu ifadeleri kullandı:

“Biz dahil tüm galerici arkadaşlarımız mutlaka bir meslek daha yapıyor. Dükkanımızın hemen yanında bir de pasta cila ve detaylı temizlik hizmeti veriyoruz. Bunları yapmazsak galeri esnafının tekeri dönmez. Bu tarz yeni iş modellerine yöneliyoruz ki piyasamız hareketlensin“

Kaynak:İlk Sayfa gazetesi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.