İhracat Mı  Karaborsacılık Mı?

İhracat Mı Karaborsacılık Mı?

Yumurta fiyatları son 20 günde yüzde 100’ün üzerinde zamlandı. Esnaf, yumurta fiyatlarındaki artışın üretici kaynaklı olduğunu belirtiyor. İhracat gerekçesini ise üreticinin bahanesi olarak görüyor.

 

HAKAN ŞAHİN/HABERVAKTİM

Yumurta fiyatları son 20 günde yüzde yüzün üzerinde arttı. Üreticiler çevre ülkelerde meydana gelen kuş gribi vakası sonucu yaşanan ihracatı artış sebebi olarak gösteriyor. Yumurta satan esnaf ise fiyat artışını ihracat kaynaklı gösteren üreticinin bahanesi olarak görüyor. Yumurta fiyatlarındaki artışın sebeplerini öğrenmek amacıyla Habervaktim olarak Ulus esnafıyla görüştük. Üretici firma ve toptancılar muhabirlerimize açıklama yapmaktan kaçınırken yumurta satan esnaf fiyat artıran üreticiye tepkili.

BİZE SÖYLENEN İHRACAT

Esnaf Mehmet Çayır yumurta tedarik ettiği üretici firma yetkilisine ‘fiyatlarınız çok yüksek’ diyerek çıkıştığında, aldığı cevabın “Yurt dışına 15 liradan sattığım yumurtayı sana neden 5 liradan vereyim” şeklinde olduğunu belirtti. Esnaf Çayır, “6-7 liralık yumurta birden bu fiyata çıkmaz. Sen dışarıya ihraç yapıyorsun diye biz yumurtayı pahalıya mı yiyeceğiz. Bize söylenen bu, biz gerçek nedenini de bilmiyoruz” şeklinde konuştu. “15-20 liraya yumurta mı olur?” diyen Çayır, fiyatları düşürmeye yönelik çözüm önerisi olarak “vatandaş 1 hafta yumurta yemesin” dedi.

NEDENİ KARABORSACILIK

Yumurta fiyatlarındaki artışta ihracatın bahane olarak ileri sürüldüğünü ifade eden esnaf Selami Görmez yumurtaya son 20 günde yüzde yüz zam geldiğini belirtti. Görmez “6 liraya sattığımız yumurta 12 lira oldu, bunda bizim kazancımız yok” dedi. Yumurta fiyatlarındaki artışın nedenini karaborsacılık olarak değerlendiren Görmez, “Bu işten parayı üreticiler ve süpermarketler kazanıyor, biz bu işin hamallığını yapıyoruz” şeklinde konuştu. İhracatla fiyatların bu denli artmayacağını söyleyen esnaf Görmez, “ihracatla fiyat artıyorsa domates ihracatı da yapıyoruz,  o zaman yaz aylarındaki 1 liralık domates fiyatları da 5 lira olur” diye ekledi.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.