Hurufilik nedir? Hurufiliğin kurucusu kim? Fadlullah Hurufi kimdir?

Hurufilik nedir? Hurufiliğin kurucusu kim? Fadlullah Hurufi kimdir?

Hurufilik nedir? Hurufiliğin kurucusu kim? Sapık düşünce Hurufiliğin kurucusu Fadlullah Hurufi kimdir, hangi dönem; nerede yaşadı, hangi sapık fikirleri savundu, Timur’un oğlu niçin idam etti? Tebrizî ismiyle de meşhur Hurufi gerçekte Yahudi mi?

Kendini peygamber ve tanrı ilan eden, sapık düşünce Hurufiliğin kurucusu Fadlullah Hurufi’nin hayatını sizler için derledik.

Hurufilik nedir? Hurufiliğin kurucusu kim? Sapık düşünce Hurufiliğin kurucusu Fadlullah Hurufi kimdir, hangi dönem; nerede yaşadı, hangi sapık fikirleri savundu, Timur’un oğlu niçin idam etti? 

İşte cevabı:

Fadlullah Hurufi, Hurufilik denilen sapık yolun kurucusu. Babasının adı Abdurrahman’dır. Hurufi lakabı ve Tebrizî ismiyle de meşhur olmuştur. 1340 yılında İran’ın kuzeyindeki Esterabad şehrinde doğdu. 1393 yılında Timur Hanın oğlu Miranşah tarafından öldürüldü. 

SAPIK FİKİRLERİNİ YAYMAYA ÇALIŞTI

Aslen Yahudi olan Fadlullah Hurufi, Karamita sapık fırkasının kalıntılarından olan Şeyh Hasan’ın yanında yetişti. Bâtıni daisi olan Hasan Sabbah’ın kurduğu İsmailliye Devleti, 1256) yılında Moğollar tarafından yıkılınca, Bâtınîler çeşitli yerlere dağılarak el altından sapık fikirlerini gizli gizli yaymaya çalıştılar. Bâtıni dailerinden Şeyh Hasan’ın talebesi olan Fadlullah Hurufi de bu sapık fikirlerin etkisi altında kalıp, İran’da Esterabad şehrinde gizlice fikirlerini yaymaya başladı. Kendisine dokuz yardımcı bulup, nokta ilmi diye bir şey uydurdu. “Bu iş mubahtır, nokta çift geldi. Falan şey haramdır, nokta tek geldi!” gibi sözlerle insanları kandırmaya çalıştı.

PEYGAMBERLİĞİNİ İLAN ETTİ

Harflere bazı anlamlar vererek bir takım işaretlerle anlaşılamaz bir şekilde olan Cavidan adlı kitabını yazdı. Kur’an-ı Kerim’deki ‘fadl’ kelimelerinin kendisine işaret olduğunu iddia edip, önce peygamberlik, sonra da tanrılık iddiasında bulundu. Bütün dinleri inkar ve İslamiyet ile alay etti. Haramlara mubah, nefsin arzularına serbesttir dediği için, sapık fikirleri kötü insanlar arasında çabuk yayıldı. Sözlerine sır deyip, gizli tutulmasını emretti. Sırları yabancılara açanları öldürttüğü bile oldu. 

TİMUR’UN OĞLU İDAM ETTİ

Hurufilik sapık yolunu yaymak için pek çok yer gezdi. Sonra Tebriz’i kendine merkez edindi. 1386’da İsfahan’da pek çok cahil kimsenin kendi yoluna girmesini sağladı. Kısa bir zamanda geniş bir çevreyi etkisi altına aldı. Fikirlerini zamanının önde gelen bazı kişilerine kabul ettirdi. Daha sonra Bakü ve Şemahî’ye gitti. Söylediği sözler ve yaymaya çalıştığı sapık fikirler Müslümanların itikadını bozup, fitnelere sebep olduğu için Timur Hanın oğlu Mirânşâh tarafından yakalatıldı. Fikir ve düşünceleri İslam dinine aykırı bulunduğundan, Şeyh İbrahim’in fetvası üzerine, Timur Hanın emriyle oğlu Mirânşâh tarafından 1393 senesinde Esterabad’da idam edilerek öldürüldü. Tekkeleri dağıtıldı. Böylece İslamiyet, sapıkların tasallutundan kurtarıldı. 

hhhhhhhhhhhhhhhhhhhh.jpg

SAPIKLIĞA ÇAĞIRAN KİTAPLAR

Fadlullah Hurufi, varlığın özünde temel ilke olarak sesin bulunduğunu kabul ediyordu. Ona göre ses, harfle “zuhur” eder; görünüş alanına çıkar. Bu temel fikrinin yanında birçok haramların mubah olduğunu söyleyen Fadlullah Hurufi, ‘Cavidan’ adlı eserinde, kurduğu yolun ana düşüncelerini sembol olarak kullandığı harflerle açıklamıştır. Altı forma olan Cavidan’ın bir forması Fadlullah Hurufi tarafından Fârisî yazılmış olup, geri kalan beş formasını talebelerinden bazıları yazmıştır. Nevmname, Arşname, Muhabbetname adlı eserlerinin yanında İskendername diye bilinen Farsça bir Divanı da vardır. Hurufiler tarafından Fadlullah’ın eseri olan Cavidan’a şerhler yazılmıştır. Hakikatname, Mahşername, Mukaddemet-ül Hakayık, Aşkname, Viran Abdal Risalesi, Ahiretname, Risale-i Fadlullah, Risale-i Bedreddin, Risale-i Nokta, Risale-i Hurûf, Türabname gibi altmış kadar kitap Cavidan’ın şerhleridir. Bunların hepsi, insanları; Allah Teâlâ’yı inkara ve İslam dinini ortadan kaldırmaya, Fadlullah’a tapınmaya sürüklemektedir. Bütün sapık fırkalardan daha kötü oldukları bilinen Hurufiler, İslam ahlakını temelinden yıkmakta, İslamiyet’i hiçe saymakta, sefahati, içkiyi ibadet yerine koymaktadırlar.

 

Gazeteilksayfa.com

 


 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.