Hurma her derde deva

Hurma her derde deva

Ramazan Ayı’nda sofraların vazgeçilmezi hurma kanser, kalp, kolesterol, unutkanlık ve diyabet gibi birçok hastalığa iyi geliyor. Kansere karşı bile etkili olan hurma stres ve sinire dahi iyi geliyor.

Ramazan Ayı’nda kurulan sofraların vazgeçilmez meyvesi hurma, içinde barındırdığı birçok mineral ve vitamin ile birlikte ideal bir besin olarak biliniyor. Dişlerin çürümesinden, kalp ve damar hastalıkları, kolesterol, unutkanlık, diyabet ve kanser hastalıklarına kadar önleyici işlev gören hurma mucizevi meyve olarak adlandırılıyor.

ZENGİN HAYATİ BESİNLER BARINDIRIYOR

Potansiyel sağlık faydaları ve zengin hayati besinleri barındırması hurmayı hemen hemen ideal bir gıda haline getiriyor. Şeker, protein, lif ve yağın dışında 15 farklı mineral ve C, B1, B2, niasin ve A vitaminleri içeriyor. Dişlerin çürümesini önleyen flor ve bağışıklık sistemini güçlendirerek kanser önleyici işlevi olan Selenyum gibi minerallerde hurmalarda bulunuyor. Bunun yanında vücudu temizlediği, kalp sağlığına koruduğunu, hafızayı güçlendirdiğini, tansiyona ve diyabet gibi birçok hastalığa karşı mücadele ve tedavi ettiği biliniyor. Bilim insanları insan vücudunun sadece su ve hurmayla uzun süre yaşayabileceğini belirtiyor.

KANSER VE KALP HASTALIKLARINA İYİ GELİYOR

Hurma, antioksidan görevi görüyor. Damar ve kalp tıkanıklarını engelleyerek, yaşlanmadan kaynaklanan hastalıklardan koruyor. Hurma içerisinde yüksek oranda lif barındırırken, kanser ve kalp hastalıklarına da iyi geliyor. Araştırmalar büyük oranda hurmayla beslenen kişilerde kanser ve kalp hastalıkları riskinin düşük olduğunu belirtiyor. Betakaroten açısından son derece zengin olan hurmanın kanser önleyici özelliği bulunuyor. Tüm bunların yanı sıra kolon, rahim ve göğüs kanserlerine karşı koruyucu bir görev üstleniyor.

HAFIZAYI GÜÇLENDİRİYOR

Hurmanın en önemli yararlarından birisi de hafızayı güçlendirmesi. Hurmalar, bağırsakta bir A vitamin türü olan Retinal'e dönüşen 15,6 mg Beta-karoten içerir. Yakın zamanlarda yapılan bir araştırma Beta-karoten'in uzun süreli kullanımı hafıza kaybı gibi önleyici faydalar sağlayabileceğini ortaya koyuyor. Bunun yanı sıra hurma beyin hücrelerinde meydana gelen hasarların giderilmesinde rol oynuyor. Hurma, doktorlar tarafından yüksek tansiyon ve diyabet şikâyeti olan hastalara da öneriliyor.

ANTİOKSİDAN ÖZELLİĞE SAHİP

Yüksek besin değerinin yanında hurmaların antioksidan özelliklere sahip olduğu çeşitli araştırmalarda ortaya kondu. Antioksidanlar kanser, damar tıkanıklığı ve yaşlanmanın önlemesinde faydalı olduğu biliniyor. Depolanırken bozulmaya meyilli diğer meyvelerin aksine, hurmaların soğukta muhafazasında antioksidanların yoğunluğu artıyor. 

DAMAR SERTLİĞİ VE KOLESTEROLÜ YOK EDİYOR

Çağın hastalığı damar sertliği ve kolesterolü de yok ediyor. Kan damarlarını yumuşatıcı etkisi de bulunmakta. Özellikle Arap ülkelerinde yaşayanların hurmadan dolayı kolesterole, kalp damar hastalığına ve kanser hastalığına yakalanma oranlarının çok düşük olduğu biliniyor.

KANSIZLIĞA İYİ GELİYOR

Anemi, yani halk arasındaki tabirle kansızlığa karşı da hurma önerilen besinler arasında. Hurmanın içerdiği demir, kırmızı kan hücrelerinde bulunan hemoglobin sentezini kontrol ederek kansızlığın engellenmesini sağlıyor. Bilindiği gibi alyuvarlar kanda oksijen ve karbondioksiti taşıyarak hücrelerin canlılığını sürdürmesinde rol oynarlar. Çok fazla demir içermesi sebebiyle, bir insan günde 15 tane hurma yiyerek vücudunun demir ihtiyacını karşılayabilir ve demir eksikliğinden kaynaklanan rahatsızlıklardan korunmuş olur.

STRES VE SİNİRE İYİ GELİYOR

Tüm bunların dışında hurmanın psikolojik yararı da azımsanmayacak düzeyde. İçinde bol miktarda B6 vitamini bulunduran hurma sinir sistemini ve kasları güçlendirerek, strese karşı bir savunma da geliştiriyor. Bilim adamları hurmanın stres ve gerginliği giderici etkisine de dikkat çekiyor. Hurma ayrıca içerdiği magnezyum ile böbrekler için de son derece önemlidir. Bir insan günde 2-3 tane hurma yiyerek vücudunun magnezyum ihtiyacını karşılayabilir. Hurmada bulunan B6 'Sinir Vitamini' diye adlandırılır. Stresli ve gergin yaşantısı olanlara sabah, öğle ve akşam saatlerinde üçer adet hurma yemesi son zamanlarda tıp adamlarınca tavsiye edilmektedir.

Emrah ÖZCAN/HABERVAKTİM
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.