Hileli ürün satan firmalara ceza yetmez

Hileli ürün satan firmalara ceza yetmez

Gıda Tarım Bakanlığı’nın, ürünlerinde “domuz etine” varan hileler yapan işletmelere uyguladığı “ifşa etme” cezasının yetersiz kalacağı belirtilerek, buraların kapatılması talep ediliyor.

Bakanlığın açıkladığı listede, birçok firmanın dana eti ve kırmızı et diyerek vatandaşlara domuz eti ya da tek tırnaklı hayvan yani at ve eşek eti yedirdiği ortaya çıktı. Hileli ürünlerin ifşa edilmesinin yeterli olmadığını savunan bazı işletme sahipleri ise hile yapan firmaların kapatılmasını istedi.

173 FİRMAYA AİT 282 HİLELİ ÜRÜN

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından taklit veya tağşiş yapıldığı kesinleşen, aralarında et ve et ürünleri, süt ve süt ürünleri, bitkisel yağ, bal, takviye edici gıdalar, çikolata ve enerji içeceğinin yer aldığı 173 firmaya ait 282 parti ürünün kamuoyuna açıklanmasının ardından cezai yaptırımlar tartışılır hale geldi. Gazetemize konu hakkında konuşan Helal Dünya Marketleri İşletmecisi Mehmet Topçu denetimlerin artırılması gerektiğini belirterek insan sağlığını ve maneviyatını tehdit eden ürünler kullanan firmalara yaptırımların ağırlaştırılmasını istedi.

İNSAN SAĞLIĞINI VE MANEVİYATINI TEHDİT EDİYOR

Birçok markada tek tırnaklı etine (at, eşek) rastlanırken, bazı firma ve restoranların domuz eti kullandığının ortaya çıktığını belirten Topçu söz konusu firmaların insanların sağlığına ve dini duygularına zarar verdiğini belirtti. İnsanların sağlığı ile oynamanın hiçbir bedelinin olmadığını kaydeden Topçu vatandaşların dışarıda özellik ile et ürünlerini tüketirken ince eleyip sık dokuması gerektiğini belirtti. Dinimizce uygun olmayan ürünlerin insanlara yedirilmesinin maneviyatımıza zarar verdiğini yineleyen Topçu, Bakanlığın denetimleri sıkılaştırması ve halkın helal sertifikalı ürünleri tercih ederek şüphelendikleri firmaları bakanlığa bildirmeleri gerektiğini kaydetti.

DENETİM VE GÖREVLİ SAYISI ARTIRILMALI

Piyasada helal sertifikalı birçok ürün bulunduğunu belirten Topçu, bu ürünlerin diğer ürünlerden farkının ise Bakanlık haricinde sertifikayı veren kurum tarafından da sıkı denetime tabi tutulması olduğunu söyledi. Helal sertifikası veren kurumun yılda 4 defa bakanlık haricinde firmalara habersiz bir şekilde denetime gittiğini ve ürünlere analiz yaparak halk sağlığını tehdit eden yasaklı maddelerin kullanılmasının önüne geçildiğini ifade eden Topçu, Bakanlığın da denetim ve görevli sayısını artırarak bu sisteme dönmesinin gerekli olduğunu vurguladı.

TİCARİ HAYATLARINA SON VERİLSİN

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından ürünlerinde taklit veya tağşiş yaptığı kesinleşen firmalara uygulanan cezaların güncellenerek ağırlaştırılması gerektiğini savunan Topçu, halk olarak bakanlığa güvenin tam olduğunu bu yüzden dini inançlarımızla uygun düşmeyen domuz, at, eşek eti gibi ürünleri bilerek kullanan firmaların ticari hayatına son verilmesi gerektiğini belirtti. Helal Gıda sertifikası veren kurumun bir firmada bu tarz sorunla karşılaştığında ise firmanın sertifikasını direkt iptal ederek 3 ila 5 yıl arasında bir daha sertifika vermediğini, bunun yanı sıra tüm sosyal medya hesaplarından o firmayı ifşa ederek halkı bilgilendirdiğini kaydetti.

TESPİT EDİLEN HİLELİ ÜRÜNLER

Bir çok markada tek tırnaklı etine (at,eşek) rastlanırken, bazı firma ve restoranların domuz eti kullandığı ortaya çıktı.
Zeytinyağının içinde mumsu maddeler ve pirina yağı tespit edildi.
Birçok bal üreticisinin de ürünleri listede yer aldı. Ballarda fruktoz ve glukoza rastlandı.
Takviye edici birçok gıdada ve enerji içeceklerinde ise ‘ilaç etken maddeleri’ bulundu.
Tulum peynirlerinde bitkisel yağ ve nişastaya rastlandı.
Süt ve süt ürünleri üreticileri de listede kendisine geniş yer buldu. Tulum peynirlerinde bitkisel yağ ve nişastaya, manda yoğurtlarında süt yağı ve harici yağlara rastlandı. Bazı yoğurtlarda ise jelatin tespit edildi.

Emrah ÖZCAN/HABERVAKTİM
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.