Her katında tarih yatıyor: Çubuk Şehir Müzesi

Her katında tarih yatıyor: Çubuk Şehir Müzesi

Çubuk Belediyesi tarafından restore edilerek 2015 yılında ilçeye kazandırılan ve o günden bu yana Çubuk Şehir Müzesi olarak ziyaretçilerine kapılarını açan ilçenin tek müzesinin her katında tarih yatıyor.

Özellikle Ankara Savaşı’nın maketlerle anlatıldığı sergi salonu görenleri büyülüyor. Müzede, bölgede kullanılan araç ve gereçlerin ekonomiden bilime, kültürel yaşamdan sanata açılan bir yelpaze gibi birçok konuda yakın tarihte hayatta bıraktığı izlere tanıklık etmek mümkün oluyor.

Ayrıca geçmişte kullanılan tarihi değerlerin korunarak, gelecek nesillere de aktarılması sağlanıyor.

sehitler-kosesi.png

ŞEHİTLER SERGİSİ

Bu bölümde ilçenin şehitlerinin isimleri ve bilgilerinin olduğu fotoğraflar yer alıyor. Azımsanmayacak kadar şehit veren ilçe, şehitlerini unutmayarak büyük bir vefa örneği sergiliyor. 1915’den günümüze kadar gazi ve şehitlerin hayatlarını anlatan kısa bilgilendirme yazılar da bu bölümde yer alıyor.

ankara-savasi-panora.png

ANKARA SAVAŞI PANAROMASI

Müzenin bu bölümünde Timur ve Yıldırım Bayezid orduları arasında Çubuk ovasında geçen Ankara Savaşı, çeşitli maketlerle ve seslendirmelerle anlatılıyor. "Köylü Ressam" olarak tanınan Halil Basri Uluğ tarafından yapılan Ankara Savaşı'nın üç boyutlu maketi ile karşılaşan ziyaretçiler şaşkınlıklarını gizleyemiyor. Çubuk Belediyesi'nin katkılarıyla, Ankara Savaşı'nın 3 boyutlu maketini gece gündüz çalışarak bir yılda tamamlayan Uluğ’nun eseri Çubuk Şehir Müzesi'nin giriş katında sergileniyor. Girişlerin ücretsiz olduğu müzede, ses ve ışık efektleri de eklenen maket, haftanın 6 günü ziyaret edilebiliyor.

c1.png

ÇUBUK’A AİT NE VARSA

Müzenin ikinci katında Çubuk köy hayatını anlatan çeşitli ev, gündelik yaşam ve aile hayatını anlatan sergiler bulunuyor. Türk evlerinin içindeki sosyolojik yapıya değinen bu bölümde, mutfak, salon, yatak odası gibi bölümlerin örnekleri de sergileniyor. Bu bölümde aynı zamanda köydeki sosyal yaşama değinen maketler, kadınların ve erkeklerin gündelik köy hayatındaki işlerini, hayvanlar ve insanlar arasındaki ilişkileri, evleri onaran, salça kaynatan, hayvanını nallayan köylüleri anlatan maketlere yer veriliyor. Ayrıca 1933 yılında ilçeye ziyaretinde Mustafa Kemal Atatürk'ün de bir süreliğine burada konaklamıştır.

bagoslanan-esyalar.png

ESKİ EŞYA BAĞIŞ BÖLÜMÜ

Çubuktaki vatandaşların geçmişte evlerinde bulundurdukları, saat, fotoğraf makinesi, radyo, güğüm, fener ve eski silahlar gibi antika değeri taşıyan eşyalar müzenin bu bölümünde sergileniyor. Sergilenen ürünler arasında en çok dikkat çeken eşya ise 1913 yılına tarihlenmiş körüklü fotoğraf makinesi olarak göze çarpıyor. Çubuklu vatandaşların geçmişte evlerinde bulundurdukları bu eşyaların sergilenmesi yeni nesillere bir kültür olarak aktarılıyor.

NASIL GİDİLİR- MÜZE ÜCRETİ

Çubuk ilçesine her yarım saatte 487 numaralı EGO otobüsleri ile ulaşım sağlanıyor. Özel araçlarla da gidilebiliyor. Müze haftanın 6 günü açık ve ücretsiz gezilebiliyor.

Mikail Karaman / www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.