Hazır Yorganlar Kansere Neden Oluyor

Hazır Yorganlar Kansere Neden Oluyor

Hazır yorganların kanser dahi birçok hastalığa sebep olduğunu ifade eden yorgancı Orhan Yılmaz, “Hazır yorganlar petrol ürünlerinden yapıldığı için direk olarak kansere neden oluyor. Hazır yataklar ise çoğu kişi de bel ağrısına neden oluyor” dedi.

SİNAN KAYA / HABERVAKTİM

Kaybolmaya yüz tutmuş eski el sanatları arasında olan yorgancılık mesleği gün geçtikçe usta bulunamamasından dolayı ortadan kalkıyor. Altındağ Hamamönü’nde 45 yıldır yorgan diken Orhan Yılmaz, Ankara’da yorgancılık sanatının günümüzde çok az kişinin yaptığını kaydederek, bunun en büyük sebebi ise usta bulamadıklarından kaynaklandığını söyledi.
HAMAMÖNÜ’DE SADECE BEN KALDIM

İlkokulu bitirir bitirmez baba mesleği olan yorgancılık yapmaya başladığını kaydeden Orhan Yılmaz, “Benim babam da yorgan dikiyordu. Bende ilkokulu bitirdim ve babamın yanında bu mesleğe başladım ve 45 yıldır burada bu işi yapıyorum. Ankara’da bu işi çok az kişi yapıyor. Daha önceki yıllarda Hamamönü’nde birçok yorgancı vardı ama zamanla usta bulmakta zorlanan buradaki tüm yorgancılar tek tek kapattı şimdi bu semtte yorgancı olarak sadece ben çalışıyorum. Benim de hala devam etmemin en büyük sebebi ise iş yeri bana ait ve kira vermiyorum. Eğer kira vermiş olsaydım şimdi bende iş yerimi kapatmış olurdum. Kira verirsem bu işi yapmamız mümkün değil” diye konuştu.

BİRÇOK HASTALIĞIN SEBEBİ HAZIR YATAK VE YORGON

Elle yapılan yorganların hazır yorganlardan daha sağlıklı ve rahat olduğunu ifade eden Yılmaz, “Hazır yorganlar petrol ürünleriyle yapılıyor. Bu yorganlar direk kansere ve başka hastalıklara neden oluyor. Ama yün ve pamuktan yapılan yorganlarda hastalık adına hiçbir şey yok. Hazır yatak ve yorganlar silikondan yapılıyor bunlar kansere yol açıyor. Hatta doktorlar da hazır yatak ve yorgan kullanılmaması için vatandaşları her defasında uyarıyorlar. Ayrıca şimdiki bel ağrılarının çoğunun en büyük nedeni de hazır yataklardan kaynaklanıyor. Milletin çoğu bunun farkında ve hazır yatak olan herkes genelde el yapımı yorganı alıyor beli ağrımasın diye yatağının üzerine seriyor. Hiçbir hazır yatak ve yorgan yünün yerini tutmaz. Eğer sağlınızı düşünüyorsanız silikon ve elyaf yorganları evinize sokmayacaksınız” şeklinde konuştu.

USTA BULAMIYORUZ

Genelde çeyiz için yorgan diktiğini ifade eden Orhan amca, “Hazır yorganların piyasada çoğalmasıyla birlikte günümüzde sadece çeyiz için yorgan dikiyoruz. Ama eskiden köy köy dolaşır millet bize yorgan diktirmek için sıraya girerdi. Ama ne yazık ki o günler hazır yorganların çoğalması ve usta bulmakta sıkıntı yaşadığımız için geride kaldı. Bizim iş iyi fakat tek sıkıntımız çalıştıracak usta bulamıyoruz. Çünkü yeni nesilden kendi çocuklarım da dahil kimse bu işi yapmak istemiyor” ifadelerini kullandı. 

BAZI YORGANLARI BİRGÜN BAZILANRINI DA BİR HAFTADA DİKİYORUM

Yorganların dikiminden ve ücreti hakkında da bilgi veren Orhan Yılmaz şunları söyledi: “Bazıları çok desenli yorganlar sipariş ediyor ve bu yorganlar çok da emek istiyor onun için bazı deseni fazla olan yorganları bir haftada ancak dikebiliyorum. Ama bazı yorganlar bizi fazla uğraştırmıyor bir günde birkaç yorgan dikip sahibine teslim ediyoruz. Bir yorgan için işçilik olarak 35 lira para alıyorum. Malzemesi de benden olursa tek kişilik yorganı 100 lira çift kişilik olanı ise 125 liraya dikiyorum. Ayrıca bizim yaptığımız işi hiçbir makine da yapmıyor.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.