Hayvan postu dekor oldu

Hayvan postu dekor oldu

Tarihi Ankara Kalesi’nde 25 yıldır esnaflık yapan Mustafa Gülen, sattığı hayvan postlarının son yıllarda ev ve iş yeri için dekoratif amaçlı alıcı bulduğunu belirtti.  

Tarihi Ankara Kalesi’nde 25 yıldır esnaflık yapan Mustafa Gülen, sattığı hayvan postlarının son yıllarda ev ve iş yeri için dekoratif amaçlı alıcı bulduğunu belirtti.

Gülen, hayvan postlarının doktor tavsiyesi üzerine postların hava alma özelliğinden dolayı yatalak hastaların altlarına sermek için de sattığını kaydetti.

Altındağ Kale Mahallesi Koyunpazarı Sokak’ta 25 yıldır yün ve hayvan postu satan Mustafa Gülen, babasından devraldığı mesleğin 3’üncü kuşak temsilcisi. Gülen, sattığı ürünlerle tarihi Ankara Kalesi’nde yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı oluyor. Fiyatları ebadına göre değişkenlik gösteren postlar, Ankara tiftik ve kıl keçisinden, koyun ve büyükbaş hayvan derisinden yapılıyor.  Postları vatandaşlar genelde dekoratif amaçlı alırken, seccade olarak alan vatandaşların sayısı da bir hayli fazla. Bunun yanı sıra yatalak hastalarda yatak yaralarının oluşmasını azalttığı için doktor tavsiyesi ile alan vatandaşlar da oluyor.

hayvan-postu-haber-ici-2.jpg

MESLEĞİN 3’ÜNCÜ KUŞAK TEMSİLCİSİ

25 yıldır Kale Mahallesi Koyunpazarı Sokak’ta yün, küçükbaş ve büyükbaş postu satan Mustafa Gülen gazetemize konuştu. Babasından devraldığı mesleğin 3’üncü kuşak temsilcisi olan Gülen, sattığı ürünlerle tarihi Ankara Kalesi’nde yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı oluyor. Gülen mesleğe yün ve tiftik satarak başladıklarını, ilerleyen zamanlarda yüne olan ilginin azalmasıyla, dekoratif hayvan postu satmaya başladıklarını belirtiyor. Kokuları minimize edilmiş postları ise 

YÜNE İLGİ AZALDI, POSTA YÖNELDİ

Gülen, “Ankara keçisine özgü tiftik ve yün satarak bu mesleğe başladık. Daha sonraları yün yatak ve yorganlara ilginin azalması ile birlikte hediyelik post satmaya başladık. Bölge turistik olması açısından hem yerli hem yabancı turistler postlara ilgi gösteriyor. Hiç bakmadan geçende var, çok büyük ilgi gösteren de var. Turistik bölge olduğu için gün içerisinde gelen giden çok oluyor.”

150-200 LİRA ARASINDA SATILIYOR

Ankara tiftik ve kıl keçisinden, dana derilerinden, koyun derilerinden post satıyoruz. Postları 150-200 lira arasında satışa sunuyoruz. Ebadına göre fiyatlar değişkenlik gösteriyor. Buradan post alan vatandaş, komşusuna öneriyor o da gelip alıyor. Yün satışlarımız azaldığı için bu postlara yöneldik. Yün satışlarımız ticari olarak çok bir gelir getirmiyor. Kazancımız genelde post satışlarından oluyor” şeklinde konuştu.

KOKULARI MİNİMİZE EDİLMİŞ DURUMDA

Postlarda az da olsa koku sorunu oluşabildiğini söyleyen Gülen,  “İmitasyon olmadığı, doğal olduğu için biraz koku sorunu olabiliyor. Şu anki haliyle koku minimize edilmiş durumda ama yine de rahatsız olanlar oluyor. 20 müşteriden birkaç tanesi rahatsız olabiliyor. İmitasyonda koku sorunu olmuyor fakat doğal ürün kullanmak daha sağlıklı olduğundan çoğu vatandaş doğal postları tercih ediyor” 

SECCADE, DEKORATİF VE HASTALAR İÇİN TERCİH EDİLİYOR

“Postları vatandaşlar genelde dekoratif amaçlı alıyor. Koyun postlarını seccade olarak alanlar var. Doktor tavsiyesi ile gelip yatan hastaların altlarına sermek için alan vatandaşlar da oluyor. Hava aldığı için hastada yatak yarası oluşmasını engelliyor”  diye konuştu.

ULAŞIM, OTOPARK, AYDINLATMA VE GÜVENLİK SORUNU

Gülen son günlerde satışlarının ise geçim yapacak kadar olduğuna dikkat çekerek bölgede yaşanan birkaç soruna da değindi. Gülen, “Bölge turistik olmasına rağmen tanıtım noktasında eksiklikler çekiyoruz. En büyü sorunlardan bir tanesi ulaşım ve otopark sorunu. Bunun yanı sıra birçok turistik bölgede esnaflar geç saatlere kadar dükkânlarını açık tutabiliyor. Burada hava karardığında herkes dükkânını kapatıp gidiyor. Hamamönü burayla kıyaslanacak durumda dahi değildi ama şimdi orası gece 12’lere kadar canlı bir şekilde. Çünkü aydınlatılması ve güvenlik sağlanmış durumda. Burada da aynı şekilde yapılırsa hem Ankara kazanır, hem de esnaf kazanır” diyerek sözlerini noktaladı. 

Emrah Özcan/HABERVAKTİM

Gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.