Hayırlı evlat babasını sevindirdi: Drone ile ilaçlama yapıyorlar

Hayırlı evlat babasını sevindirdi: Drone ile ilaçlama yapıyorlar

Çubuk’ta yaşayan genç girişimci Yasin Buğra Akkaya, bahçıvan babasının iş yükünü hafifletmek amacıyla saatte 25 dönüm araziyi ilaçlayabilen drone geliştirdi.

Çubuk’ta yaşayan genç girişimci Yasin Buğra Akkaya, bahçıvan babasının iş yükünü hafifletmek ve tarımsal ilaçlama sürecini daha verimli hale getirmek amacıyla ilaçlama yapan drone geliştirdi. Saatte 25 dönüm araziyi ilaçlayabilme kapasitesine sahip olan drone, özellikle geniş tarım alanlarında etkili bir çözüm sunuyor. Geliştirdiği ilaçlama yapabilen drone hakkında Ulus’a konuşan Akkaya, “Babamın ilaçlama esnasında zorlandığını gördüm. İşlerini kolaylaştırmak için drone tasarlamaya karar verdim. Şimdi de bu girişimimi ticarete dönüştürmeyi hedefliyorum” dedi.

ruveyda-asliipek.jpg

“BABAM İÇİN TASARLADIM”

Geliştirdiği ilaçlama drone ile dikkatleri üzerine çeken genç girişimci Yasin Buğra Akkaya, 5 litre ilaçlama kapasitesine sahip ve 3 uçuş moduyla çalışan bir drone, Türkiye'deki benzer örneklerden yola çıkarak icat ettiğini aktardı. Babası için bir şeyler yapabilmenin mutluluğunu yaşayan Akkaya, şunları akardı:

“Lisede insansız hava araçlarına karşı büyük bir merakım oluştu. Öğretmenlerimden edindiğim bilgi ve kendi araştırmalarım sonucunda 2 insansız hava aracı tasarladım. İlk olarak TEKNOFEST’te görücüye çıkardım. Bahçıvan babamın da ilaçlama esnasında zorlandığını gördüm. Babamın yükünü azaltmak, işlerini kolaylaştırmak için drone tasarlamaya karar verdim. Şimdi de bu girişimimi ticarete dönüştürmeyi hedefliyorum.”

yasin-bugra-akkaya-1.jpg

SAATTE 25 DÖNÜM ARAZİYİ İLAÇLIYOR

Genç girişimci Akkaya, dronenin gövde ve depo tasarımını tamamen kendisine ait olduğunu belirtti. Motor ve pil gibi elektronik parçaları ise dışarıdan temin ettiğini ifade eden Akkaya, ortalama 3 ay gibi bir süre zarfında zirai ilaçlama yapabilen droneyi geliştirdiğini sözlerine ekledi. Akkaya, ilaçlama yapan drone hakkında şu bilgilere yer verdi:

“Geliştirmiş olduğum dronenin ilaç püskürtme sistemi 60 santimetre yükseklikte, 2 metre genişliğindeki bir alanı rahatlıkla ilaçlayabiliyor. Ayrıca drone, saatte 20-25 dönüm araziyi ilaçlama kapasitesine sahip” şeklinde konuştu. Bu sene girdiği üniversite sınavında elektrik-elektronik mühendisliği bölümünü kazanan Akkaya, “Üniversite eğitimi sırasında edineceğim bilgiler ile kendi çip ve yazılımını geliştirmeyi istiyorum.”

yasin-bugra-akkaya-2.jpg

“İLGİ ODAĞI OLDU”

Çevreden güzel tepkiler aldığını söyleyen Akkaya, özellikle Çubuk’ta yaşayan insanların ürününe yoğun ilgi gösterdiğini belirtti. Bölgedeki girişimcilik faaliyetlerinin öncülerinden biri olmanın gururunu yaşadığını sözlerine ekleyen Akkaya, “Gerek Çubuk’tan olsun gerek Kalecik’ten olsun çok güzel dönüşler oldu. Fakat Çubuk’ta ciddi anlamda beğeni kazandı ve herkesin ilgi odağı oldu. Bu durum beni oldukça mutlu ediyor” dedi.

“TEKNOLOJİNİN GELECEĞİNDE YER ALIN”

Gençlere yönelik önemli mesajlar veren Akkaya, geleceğin yönünün tamamen teknolojiye doğru ilerlediğini söyledi. Teknolojiyi yalnızca telefonlar ya da sosyal medyayla sınırlı görmemek gerektiğini vurgulayan Akkaya, “Drone teknolojisi, havacılık, denizaltı sistemleri ve savunma sanayisi gibi alanlar gençler için büyük fırsatlar sunuyor. Gençler, bu teknolojilerin geleceğinde yer alsın ve geri adım atmadan yollarına devam etsin” diye konuştu. Teknofest gibi etkinliklerin gençler için büyük bir fırsat olduğuna dikkat çeken Akkaya, “Bu tür yarışmaların bilgi ve birikim kazanımı için bulunmaz bir nimet. Yarışmalar, gençleri sürekli bilgi edinmeye teşvik ediyor. O sebeple de, gençlere Teknofest’i kaçırmamalarını öneririm” dedi.

Kaynak:Ulus gazetesi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.