Hayatın Ağır Yükü Omuzlarında

Hayatın Ağır Yükü Omuzlarında

Hasköy'de yaşayan aynı yaşıt iki amcaoğlu Abdülhamit ile Salih, gece gündüz sokaklarda dolaşarak kağıt ve plastik topluyor. Ekmek parası için yola çıkan 11 yaşındaki Suriyeli iki çocuk, hayatta kalmak için sıradışı bir mücadele veriyor.

 

5 TL İÇİN SAATLERCE ÇALIŞIYORLAR
Ufak da olsan para kazanma umuduyla yollara düştüklerini anlatan Abdülhamit ile Salih, topladıkları kağıt ile plastikleri hurdacılara 5 TL'ye sattıklarını söylüyor. Dertlerini anlatabilecek kadar Türkçeleri bulunan iki küçük çocuk babalarının hasta olmasından dolayı çalışamadığını onun için mecbur sokaklara düştüklerini belirtiyor. Mülteci çocuklar okula gitmek istediklerini ancak durumlarının el vermediğini de kaydediyor.  

 

 

OSMAN AKDOĞAN/ HABERVAKTİM-

 

Suriye'deki kanlı iç savaştan dolayı mağdur olanların sayısı her geçen gün artıyor. Savaşın çirkin yüzü en çok da çocukları etkiliyor. Okula gitmesi, oyun parklarında oynaması gereken çocukların tek başlarına hayatın yükünü omuzlama hikayeleri ise yürekleri burkuyor.
YAŞLARI 11 AMA...
Hasköy'deki Yeşilöz Mahallesi'nde aynı yaşıtta olan ve beraber ekmek parası kazanmak için yola çıkıp kağıt, plastik toplayan Suriyeli Abdülhamit ile Salih'in yürek burkan hikayesine ve hayatta kalmak için verdikleri üstün mücadeleye şahit olduk. Protokol Yolu üzerinde karşılaştığımız  Abdülhamit ile Salih 11 yaşında. Dertlerini anlatabilecek kadar Türkçeleri var. "Ekmek parası" kazanabilmek için sokaklardan topladıkları malzemeleri hurdacılara satarak günlük 5 TL kazandıklarını ve evlerine bir nebze olsun katkıda bulunduklarını anlatıyor.
EVİN YÜKÜ OMUZLARINDA
Suriye'nin Halep kentinden geldiklerini söyleyen Abdülhamit, Yeşilöz Mahallesi 1980. Sokak'ta 50 numaralı binanın ikinci katında 7 kardeşi, hasta babası ve annesiyle yaşadıklarını kaydetti. Babasının çalışamadığını belirten Abdülhamit evin geçimini ise Siteler'de çalışan abisi ile kendisinin sağladığını belirtti. Sabahın erken saatlerinde yola çıkarak amcasının oğlu Salih'le sokaklarda toplayıcılık yaptığını dile getiren Abdülhamit, okula gitmek istediğini ancak imkanların el vermediğini üzülerek söyledi. Küçük Abdülhamit, ev sahiplerinin kendilerini evlerinden çıkarmak istediğini de dile getirdi. Salih de aynı sorunlardan yakınıyor. 8 kardeş olduğunu söyleyen Salih'in ise durumu daha içler acısı çünkü evin tek geçimini kendisinin sağladığını aktarıyor. Abdülhamit ve amcaoğlu Salih şimdi düşledikleri güzel hayatı yaşamak için küçük yaşlarına rağmen büyük mücadele veriyor.       

 

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.