Havalar ısındı çocuklara dikkat
Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Yenidoğan Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Esin Koç, sıcakların artmasıyla birlikte özellikle çocuklarda sıklıkla görülen sıvı kaybı ve gıda zehirlenmelerine karşı uyardı.
Yaz aylarında gıda zehirlenmelerinin kışa göre daha fazla görüldüğünü aktaran Prof. Dr. Esin Koç, bu dönemde yenecek besinlere, özellikle et ve süt ürünlerine daha fazla dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı. Genellikle çocuklarda görülen sıvı kaybı problemi ve ishallere de değinen Prof. Dr. Esin Koç, şunları kaydetti:
“Hava ısılarının artmasıyla birlikte sıcak havada duran gıdalar daha kolay bozulacaktır. Özellikle çocukların daha fazla dışarıda durması ve dışarıdan daha fazla yiyecek almaları nedeniyle gıda zehirlenmesi olabilir. Süt ve sütlü ürünlere çok fazla dikkat etmeliyiz.
Örneğin dondurma soğuk bir ortamda saklanması gerekir. Ama diyelim ki elektrik kesildi, dondurma eridi. Sonra tekrar elektrikler geldi. O dönem içinde dondurma bozulmuş olabilir. Onun dışında tavuk, et daha kolay bozulacakları için dışarıda bu gibi ürünleri yerken dikkatli olmak ve bunları soğuk ortamda muhafaza etmek çok önemlidir. Bunun dışında meyvelerin ve sebzelerin iyi yıkanması önemlidir. Genelde meyveler ilaçlandığı için yıkamadan yenmemesi gerekir. Aynı zamanda sebzelerin ve et ürünlerinin iyi pişirilmesi zorunludur.”
Yaz Tatilinde Çocuklara Dikkat
Okulların kapanmasının ardından dışarda daha fazla zaman geçirecek çocuklarda güneş hastalıklarının sıklıkla ve ağır bir şekilde görülebileceğini belirten Prof. Dr. Esin Koç, aileleri özellikle öğle saatlerinde çocuklarını dışarı çıkartmamaları konusunda uyardı. Çocuklara yaz aylarında bolca taze meyve ve sebze yedirmenin faydalı olacağını söyleyen Prof. Dr. Koç, yaptığı açıklamada,
“Okulların kapanmasıyla birlikte çocuklar daha fazla dışarıda zaman geçirecekleri için güneşten korunmaya daha fazla ihtiyaçları vardır. Bu aylarda örneğin güneş yanıklarını sık görürüz. Onun dışında uzun süre güneşte kalırsa güneş çarpması sık görülebilir. Bu dönemde sinek arı sokması sık olabilir. Eğer deniz havuz öyle ortamlarda boğulma daha fazla görülebilir. En sıkta ishalleri görürüz. İshaller gerek gıda zehirlenmesine bağlı gerek viral virüsler yoluyla gerçekleşir. Gıda zehirlenmelerinde ishalle birlikte kusmayı da çok görebiliriz. O nedenle bu çocuklarda sıvı kaybı olacaktır. Özellikle küçük çocuklarda sıvı kaybı çok önemlidir. Çok dikkat edilmesi gerekir. Yaz aylarında hava çok sıcaksa çocuklara su içmeleri hatırlatılmalı. İshal yada gıda zehirlenmesi olmasa bile kışa göre daha fazla sıvı almaları gerekir. Çocuk bunu unutabilir. Anne ve babaların çocukların sıvı ihtiyacını hatırlatmaları gerekir.” ifadelerini kullandı.
Çocuklar için öğle uykusu çok önemli
Yaz aylarında günlerin uzayıp gecelerin kısalmasıyla beraber çocuklar için gerekli olan uykunun öğle saatlerinde alınması gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Esin Koç, “Yaz aylarında gündüz daha uzun olduğu için çocukların öğleden sonra 1-2 saat uyumaları önemli. Küçük çocukların beslenmesi çok önemli özellikle yaz aylarında mevsimimle uyumlu meyveler ve sebzelerden çok bol yemeleri çocuklar için çok faydalı olur. Ağır gıdalar yerine sebze meyve ağırlıklı beslenmeleri gerekir. Güneşe saat 11 ile 15 arası çıkmamalı. Mutlaka güneşten korunmak için şapkalar olmalı ve güneş krem sürülmeli.” dedi.
Türkiye’de artık eskisi gibi kolera, tifo vebaya ve benzeri mikrobik hastalıkların görülmediğini ifade eden Prof. Dr. Esin Koç, polen alerjisi, saman nezlesi, besin alerjisi gibi alerjik durumlarda sıklıkla karşılaşılabileceğini alerjik yapısı olan çocukların polenlerin çok olduğu dönemlerde kır piknik gibi yerlerde çok süre geçirmemelerini önerdi.
Enes Sansar / HAVBER VAKTİM
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.