Havai fişeklere denetim talebi

Havai fişeklere denetim talebi

Düğün sezonunun açılmasıyla kullanımı iyice artan havai fişekler tehlike saçmaya başladı. Durumdan rahatsız olan vatandaşlar, havai fişekten dolayı pek çok kazanın yaşandığını belirterek, bunun kullanımına sınırlama getirilmesi istiyor.

Yaz geldi düğün sezonu açıldı. Ancak hemen hemen her düğün öncesi ya da sonrası kutlama için atılan havai fişekler adeta tehlike saçıyor. Çoğu zaman insan yaralanmalarına ve yangınlara sebep olan havai fişeklerin satışı ve kullanımı konusunda kanunen pek çok sınırlanma bulunuyor. Satışında ve kullanımında (A) Sınıfı Ateşleyici Yeterlilik Belgesi bulunması gereken havai fişekler kurallara uyulmadan satılarak sokaklarda ateşleniyor. Vatandaşlar ise çoğu kez kazaya sebep olan havai fişeklerin kullanım ve satışlarının denetimlerinin artırılmasını istiyor. 

SATIŞLARI GELİŞİ GÜZEL YAPILIYOR

Gelişi güzel şekilde hiçbir kurala uyulmadan yapılan havai fişek satışları aslında kanunen belirlenmiş durumda. Kanunen 18 yaşının altına satılmayacağı kesinlikle belirtilmişken 18 yaş üzeri kişilerin de bu tip maddeleri alabilmek için (A) Sınıfı Ateşleyici Yeterlilik Belgesi’ne sahip olması gerekiyor. Aksi takdirde Kabahatler Kanunu kapsamında bu satıcılara ceza uygulanabiliyor. Bu maddelerin alan kişilerin ise yine kullanımları kanunen belirlenmiş durumda. Havai fişeğin yüksekliğinin yarı sayısı rakamında atılan bölgenin etrafında güvenlik önlemi alınması gerekiyor. Tüm bu önlemlere ek olarak kullanan kişi yine kanunen aykırı bir kullanımda bulunduğunda ona da Kabahatler Kanunu üzerinden ceza uygulanabiliyor. 

ATILMASININ YASAK OLDUĞU BÖLGELER 

Alışageldiğimiz şekilde mahalle aralarında parklarda daha doğrusu şehrin her noktasında atılan havai fişeklerin aslında belirli yerlerde atımı yasak. Bunlardan bazıları ise şöyle, Petrol, gaz, doğalgaz, trafo dağıtım şebekesi bulunan yerlerde, Kolayca tutuşabilecek ağaçlık alan ve çevresine yakın yerlerde, Kamuya ait açık alanlar yol ve oturma alanları. Buralarda atış yapıldığı zaman ise vatandaşlar polisi arayarak durumdan şikâyetçi olabiliyorlar. 

TEHLİKE SAÇIYOR

Yaz mevsiminin gelmesiyle açılan düğün sezonunda havai fişek kullanımı neredeyse tavan yapıyor. Akşamları şehrin her noktasında bu maddeler kullanılırken pek çok kazaları da beraberinde getiriyor. Geçtiğimiz günlerde İstanbul’da bir mahalle düğününde davetlilerden birisi eliyle bu havai fişek atmaya çalışmış sonrasında düğünde bulunan 3 kişi ve kendisini yaralamıştı. Ayrıca göğe yükselen havai fişekler daha sonra yanıcı madde olarak etrafa da düşürüyor. Özellikle ağaçların ve kurak otların olduğu yerlerde ve LPG’li araçların üzerine düştüğünde ise yangınlara ve patlamalara sebep oluyor. 

VATANDAŞ TEPKİLİ SINIRLANMA GELMELİ

Mahalle aralarında atılan havai fişekler artık vatandaşın canına tak etti. Tepki gösteren vatandaşlar hastalarının, uyuyan çocuklarının olduğunu ayrıca patlama seslerini silah sesine benzeterek bir panik ve korku yaşadıklarını belirtti. Önüne gelen herkesin hatta 18 yaş altı çocukların bile bu maddelere kolayca ulaşabildiklerini söyleyen vatandaşlar denetimlerin sıkılaşmasını istiyor.

Erkal ERDOĞAN/HABERVAKTİM
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.