Hatay Tabip Odası Başkanı Dr. Sevdar Yılmaz, Hatay’da sağlık hizmetlerinin durumunu anlattı

Hatay Tabip Odası Başkanı Dr. Sevdar Yılmaz, Hatay’da sağlık hizmetlerinin durumunu anlattı

Gazetemize konuşan Hatay Tabip Odası Başkanı Dr. Sevdar Yılmaz Hatay’da deprem sonrası sağlık hizmetlerinin durumunu değerlendirdi.

Hatay’da deprem sonrası sağlık hizmetlerinde hekim ve yardımcı sağlık personelinin destek ve haklar konusunda sorunlar yaşadığını vurgulayan Dr. Sevdar Yılmaz, “Bu şekilde giderse muhtemelen Hatay’da hekim krizi ortaya çıkabilir” dedi.

Hatay Tabip Odası Başkanı Dr. Sevdar Yılmaz depremden sonra Hatay’da sağlık hizmetlerinin durumunu anlattı. Sağlık hizmetlerinde hekim ve yardımcı sağlık personelinin yaşadığı sorunları destek ve haklar noktasında özetleyen Dr. Sevdar Yılmaz, deprem sonrasında sağlık hizmetlerinde birçok personelin Hatay’dan tayin istediğini ve Haziran ayındaki tayin döneminde boş kadrolar kaldığını dile getirdi. Dr. Sevdar Yılmaz, konu ile ilgili olarak “Bu şekilde giderse muhtemelen Hatay’da hekim krizi ortaya çıkabilir” dedi.

arabaslik1.jpg

HEKİM SORUNU OLMAYA BAŞLADI

Hatay’da deprem sonrası özellikle Antakya, İskenderun, Defne ve Samandağ’da yıkılan veya ağır hasarlı özel ve devlet hastanelerinin olduğunu belirten Dr. Sevdar Yılmaz, “2’inci ve 3’üncü basamak sağlık sistemi ile ilgili problemler var. Antakya, Defne ve Samandağ’da 6 tane özel hastane yıkıldı. İskenderun’da devlet hastanesinin ek binası yıkıldı. Diğer bina da kısmen hizmet veriyor. Antakya’da da ek bina ve Hatay Eğitim ve Araştırma Hastanesi ağır hasarlı. Defne’de bir hastane yapıldı ama sadece poliklinik düzeyde sadece hizmet veriyor. Buralarda hekim ve yardımcı sağlık personeli sıkıntısı baş göstermeye başladı” ifadelerini kullandı.

hatay-deprem-sonrasi-icmanset.jpg

KRİZ ORTAYA ÇIKABİLİR

Dr. Sevdar Yılmaz, “Sağlık Bakanlığı’nın Haziran ayında açtığı iller arası tayin döneminde Hatay’da 75 hekim kadrosu açıldı fakat başvuran kişi sayısı 6 oldu. 100’den fazla hekim arkadaşımız da deprem sonrası Hatay’dan tayinini istedi. Bir o kadar da arkadaşımız da Haziran’daki tayin döneminde il dışına çıkmak için tayin talebinde bulundu. Yıkılan 6 özel hastanede Hatay Tabip Odası’na kayıtlı yaklaşık 200 hekim var. Bunların da yarısı başka illere kayıtlarını aldırdı. Çünkü çalışacak yerleri kalmadı ve evleri de yıkıldı. Yapabilecek bir işleri olmadığı için mecburen gittiler. Bunun yanında geriye kalanların bir kısmı İskenderun’da geriye kalan 2 özel hastaneye gitti. Bir kısmı Antakya’daki bir özel hastaneye geçti. Bir ksımı da Reyhanlı’daki özel hastanede. Çok az bir kısmı kamuya geçti. Şu anda kamuya geçmeyi bekleyenler de var. Onların sayısı çok fazla değil. Bu şekilde giderse muhtemelen Hatay’da hekim krizi ortaya çıkabilir” diye konuştu.

kanit.jpg

GÜN SAYISINDA DÜZENLEME YAPILMALI

Dr. Sevdar Yılmaz Hatay’a hekim gelebilmesi için çözüm önerilerini şu şekilde sundu; “Devlet hizmet yükümlülüğünde Antakya Ankara ve İstanbul ile bir tutuluyor. Yani oraya giden hekimin mecburi hizmet süresi 600 gün, Antakya’ya gelen hekimin de 600 gün. Bu konuda Hatay’da çalışacak olan kişilere biraz daha bu konuda düzenleme yapılmalı, en azından yarı yarıya düşürülmeli ki Hatay’a hekim gelsin. Haziran ayında geçilen ek ödeme uygulamasındaki değişikliği de yanlış buluyoruz. Bu uygulamada ne kadar puan yapılırsa o kadar ödeme yapılıyor. Fakat Hatay’da hasta yok; asta vatandaşların büyük bir kısmı çıktı gitti; hastane yok. Haziran ayındaki rakamları söyleyeyim size Ankara’daki hekim 21 bin TL ek ödeme alırken; Antakya, Samandağ, Kırıkhan’daki hekimlere 6 bin TL ödeme yapıldı. Maalesef Hatay’da eşini, çocuğunu, malını mülkünü, şehrini kaybetmiş sağlık çalışanına destek bu değil.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.