HMKÜ Rektörü Prof. Dr. Veysel Eren: “Hazırlıklar devam ediyor”

HMKÜ Rektörü Prof. Dr. Veysel Eren: “Hazırlıklar devam ediyor”

Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Veysel Eren gazetemize önemli açıklamalarda bulundu. Rektör Eren, 2023-2024 eğitim ve öğretim yılı için HMKÜ’ndeki son durumu değerlendirdi.

Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi’ndeki son durumu değerlendiren Rektör Prof. Dr. Veysel Eren, kampüs içerisindeki binaların tadilat çalışmalarının bitmek üzere olduğunu YÖK tarafından verilecek kararı beklediklerini söyledi.

Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Veysel Eren, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi’nin 2023-2024 eğitim ve öğretim dönemine yönelik hazırlıklarını anlattı. Kampüste yıkılan veya ağır hasarlı bina olmadığından dolayı deprem sonrası koordinasyon ve barınmada büyük işlev yerine getirdiğini belirtti. Kampüsteki az hasarlı ve sağlam binaların büyük kısmının tadilatının tamamlandığını ifade eden Prof. Dr. Eren, şehirdeki barınma ve ulaşım imkanları göz önüne alınarak YÖK tarafından alınan karar üzerine hareket üzerine hareket edeceklerini bildirdi.

arabaslik1.jpg

SADECE UYGULAMALI EĞİTİMLER YÜZYÜZE OLABİLİR

Rektör Veysel Eren kampüsteki birimlerin binaları ve hazırlıklar hakkında şu şekilde konuştu; “Üniversitenin bulunduğu alan depremden en az etkilenen alan. Yani şöyle, bütün binalarda tadilat gerekiyor ama kampüs alanı içerisinde ağır hasarlı veya yıkılmış binamız yok. Bundan dolayı üniversite kampüsü aslında depremin ilk gününden itibaren bütün kurum ve kuruluşların koordine edildiği bir yer oldu. Bütün kurumlar kampüs içerisine yerleşerek planlamasını yaparak Antakya’da işleyişi gerçekleştirdiler. Halen kampüs içerisinde bazı kurumlarımız işlemleri yürütüyor. Yapılarda ise az hasarlı ve hasarsız binalarımızın önemli bir kısmının tadilatı tamamlandı. Okullarda ise 7 binamızda uygulamalı birimlerde eğitim öğretime yüz yüze başlayabilecek durumdayız. Tabi sadece bununla yüz yüze eğitim öğretime karar verecek durumda değiliz. Çünkü oraya gelecek akademik ve idari personelin ayrıca öğrencinin barınma ve ulaşım imkânlarını göz önünde bulundurmak zorundayız. Dolayısıyla maalesef birimlerin tamamında yüz yüze eğitim mümkün görünmese de YÖK tarafından alınacak kararı beklediğimizin altını çiziyorum.”

arabaslik3.jpg

MERKEZİ DERSLİK AÇILACAK

Kampüs dışında bulunup ağır hasarlı ve yıkılan binalar olduğunu kaydeden Rektör Eren, “ Mesela Antakya Meslek Yüksekokulu binamız ağır hasarlı ve yıkılıyor. Bunu yatırım programına aldırdık, temelini atacağız ama bu yıl yetişme imkanı yok. Sadece bununla sınırlı değil Antakya MYO ile birlikte bizim 8 birimimizin kendi binası yok. Başka bir fakültenin içerisinde eğitimini sürdürüyor. Bunlarla ilgili deprem sonrası bir merkezi derslik planlaması yaptım. Cumhurbaşkanlığı’ndan bütçe talep ettik. 10 bin metrekare alanda aynı anda 5 bin öğrencinin eğitim alabileceği bir merkezi derslik yapılacak. Proje tamam ihale sürecindeyiz. İki katlı ve çelik kontrüksiyonlu dolayısıyla sağlam bir yapı olacak. 3 buçuk ayda içinde bitmesi planlanıyor. Eğitim öğretim planlamasını yıllık yaptığımızdan dolayı bahar döneminde burada eğitim mümkün görünmüyor” dedi.

icmanset-001.jpg

6 BİN ÖĞRENCİ KYK’DA KALABİLECEK

Eren, kampüs ve çevresindeki barınma imkanları hakkında ise şu şekilde konuştu; “Kampüs içerisindeki 2 bin 300 kişilik kız öğrenci yurdu deprem sonrasında 40 binden fazla kişiye ev sahipliği yaptı. Burası sağlam ve eğitim öğretim için hazır hale getirilecek. Buranın yukarısında yeni yapılan bin 80 kişi kapasiteli erkek yurtları var. Burada ranza sistemine geçilerek kapasite 2 bin 160 olacak. Böylece 4 bin 500 civarında öğrenci kampüs içerisinde barınabilecek. Antakya MYO yanındaki bin 400 kişi kapasiteli yurtta sağlam ve tadilatı tamamlanmak üzere. Burası ile birlikte 6 bin öğrenci kampüs ve yakınında barınabilecek.

manset.jpg

3 BLOK APART ÖĞRENCİYE VERİLECEK

Apart olarak baktığımızda ise Serinyol ilçemiz mağlum apartların çok olduğu bir ilçe ve apartlarda durum diğer yerlere göre iyi olduğu için siviller tarafından kiralanmaya başlandı. Öğrencilerin burada boş yer bulma imkanı biraz sınırlandı. Sivillerin buraya rağbet etmesi o bölgede şehirde evlerin olmaması buralardaki talebi de artırınca 1+1 apart daire fiyatı depremden önce bin 500 TL civarındayken şu anda 10 bin TL civarında oldu. Dolayısıyla mali anlamda da öğrencinin burayı kullanabilme şansı yok. Fakat Serinyol’daki bir siteden sevindirici bir haber var. Bu site sağlam ve 3 bloktan oluşuyor, 2 blok tadilatı bitmiş durumda. Buradan aldığımız bilgiye göre yöneticiler eğer okul açılacaksa kalan bir bloğunda tadilatını bitirip burayı öğrenciye açacaklarını söylediler.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.