Hastaneler GİDERSE YANARIZ

Hastaneler GİDERSE YANARIZ

42 yıldır Ulus’ta hırdavatçılık yapan Fevzi Çiftçi esnaflıktaki değişime canlı şahit olarak “Eskiden memura kız vermezlerdi şimdi esnafa vermiyorlar” diyor.  Çiftçi, hastanelerin taşınmasından Ulus esnafının olumsuz etkileneceğini belirtiyor.

Ulus Anafartalar Çarşısı’nda hırdavatçılık yapan Fevzi Çiftçi 42 yıldır burada çalışıyor. Babasından kalan mesleği sürdüren Çiftçi Ulus’taki değişime 42 yıldır canlı şahitlik yapıyor. Geçmişten bugüne esnaflığın değişimini anlatan Çiftçi, “ Esnaflık durgunlaştı. Eskiden böyle değildi.

Önceden memuru kıza vermezlerdi, esnafa kız verirlerdi. Şimdi tam tersi bir durum oldu. Esnafa kız vermiyorlar, memurluk daha ön palana çıktı. Hayat şartları değişti. Eski Ankara yok artık.  Önceden herkes alışverişe Ulus’a gelirdi. Şimdi insanların bir yere gitmesine gerek kalmadı. Her nereye gitse aynı malı bulabiliyor insanlar. Bu yüzden başka bir yere yol parası harcamaya gerek yok diye düşünüyorlar” olarak ifade etti.

HASTANELER GİDERSE BİZ YANDIK
42 yıldır hırdavatçılık yaparak geçimini sağlayan Fevzi Çiftçi Ulus’taki değişime şahit oldu. İzlenimlerini aktaran Çiftçi “Eskiden adliye buradaydı o zaman işlerimiz iyiydi. Adliye buradan taşınınca bizim işler biraz daha durgunlaştı. Çocuk esirgeme kurumu vardı o taşındı, Büyükşehir belediyesi vardı o da gitti. Bunların hepsi bizi etkiledi. Şimdi burada bir tek hastaneler kaldı.

Şuanda bizi hastaneler ayakta tutuyor. Hastaneler de giderse biz yandık” dedi.
İşlerin eski yıllara göre bozulduğunu anlatan Çifçi, “Ben emekli oldum, dükkanım kira. Emekli maaşını alıp dükkan kirasına veriyorum. Buradan da ne gelirse Allah bereket versin diyoruz. Durum bu yani, başka olacak bir şey yok. Yine buna da şükür, en azından kimseye muhtaç olmuyoruz. 54 yaşındayım hala aynı performansla çalışıyorum.

Çalışmalarımız aynı fakat işler biraz bozuk” şeklinde belirtti.
Ulus’taki esnafı ayakta tutan birkaç şeyin kaldığını belirten Çiftçi, “ Piyasa şuanda durgun. Sadece bizde değil bütün Türkiye’de durum böyle. Ulus hala merkez aslında. Çıkrıkçılar yokuşu baya iyi şuanda. Çünkü Ankara’nın bütün düğüncüleri hep oraya geliyor. Köylüler falan hep alışveriş yapmaya buraya gelir. Oranın bile bize çok faydası var” şeklinde konuştu.

İMİTASYON BİLEZİĞE TALEP FAZLA
Ulus esnaflarından Fevzi Çiftçi, hırdavat malzemeleri satıyor. Son dönemde en çok satılan ürünlerden birinin imitasyon bilezik olduğunu söyleyen Çiftçi, “Ben şimdi imitasyon bilezik satıyorum. Bu bileziklerde satışlar çok iyi. Altın fiyatları arttıkça insanlar bize yöneliyor. Bunu insanlar götürüp gelinlerine takıyor. Bilezik fiyatları çok pahalı olunca insanlar da böyle yöntemlere başvuruyor.

Bunların sahte olduğu anlaşılmıyor, birebir kopya” şeklinde belirtti.
Altın fiyatlarının pahalanmasıyla sahte altına yönelimin arttığını dile getiren Çiftçi, “Sahte çeyrek altın da çıktı. Aslında bunlar çeyrek değildir. Önceden bunlar feslerin başına takılırdı. Süs olarak kullanılırdı. 23 Nisan gibi etkinliklerde yöresel kıyafetler için kullanılırdı. Ancak bunu insanlar alıp düğünlere götürmeye başladı. Ama bu doğru değil, hak yiyorlar. İnsanlarda para yok, yok da diyemiyorlar. O getirdi ben götüremiyorum gibi düşüncelere kapılıyor ve bu şekilde bir durumuna girişmiş oluyorlar” dedi.


HAKAN ŞAHİN / HABERVAKTİM


 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.