Hamamönü'nde 6. Çiğdem Şenliği düzenlendi

Hamamönü'nde 6. Çiğdem Şenliği düzenlendi

Somut Olmayan Kültürel Miras Müzesi’nde “6. Hamamönü Çiğdem Şenliği” gerçekleştirildi.  Baharın gelişinin kutlandığı etkinlik renkli görüntülere sahne oldu. Şenlikte, çiğdem pilavı yendi, çiğdem gezmesi yapıldı.

Somut Olmayan Kültürel Miras Müzesinde “6. Hamamönü Çiğdem Şenliği” gerçekleştirildi.  Baharın gelişinin kutlandığı etkinlik renkli görüntülere sahne oldu.

Hacı Bayram Üniversitesi, Türk Halk Bilimi Araştırma ve Uygulama Merkezi (THBMER) Somut Olmayan Kültürel Miras Müzesi işbirliğinde “6. Hamamönü Çiğdem Şenliği” gerçekleştirildi.

Şenliğe vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi. Şenlik kapsamında gençler tarafından UNESCO miras listesinde yer alan ve Anadolu kültüründe baharın gelişini kutlamak amacıyla yapılan “çiğdem gezmesi”  gerçekleştirildi. 

Maniler eşliğinde komşulardan yağ ve bulgur toplamak suretiyle yapılan çiğdem gezmesi büyük ilgi topladı. Gezme sonrası vatandaşlara çiğdem pilavı ikram edildi.

dsc_0050-001.jpgHAMAMÖNÜ BAHARIN GELİŞİNİ KUTLADI

Hamamönü baharın gelişini kutladı. Hamamönü Somut Olmayan Kültürel Miras Müzesi iş birliğince Hacı Bayram Veli Üniversitesi, Türk Halk Bilimi Araştırma ve Uygulama Merkezi katkılarıyla 6’ncı Hamamönü Çiğdem Şenliği gerçekleştirildi. Şenliğe vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi.

Şenlik kapsamında “çiğdem gezmesi”  yapıldı ve temsili olarak toplanan ürünlerle yapılan çiğdem pilavı ikram edildi.

DÜNYA MİRAS LİSTESİNDE YER ALIYOR

UNESCO dünya miras listesinde yer alan “çiğdem gezmesi” Anadolu kültüründe baharın gelişini kutlamak amacıyla oyuna dönüştürülen bir gelenek olarak biliniyor. Anadolu’da baharın gelişini kutlamak için çocukların ellerinde çiğdemlerle evleri gezerek yemeklik malzeme toplamalarına çiğdem gezmesi, bu malzemeye çiğdem soğanı katılarak yapılan pilava da çiğdem pilavı deniyor. 

dsc_0077.jpgMANİLER EŞLİĞİNDE BULGUR VE YAĞ TOPLANDI

Hamamönü’nde gerçekleştirilen etkinlikte bir grup genç ellerinde çiğdemlerle maniler eşliğinde kapı kapı gezerek, bulgur ve yağ topladı. Ev sahiplerinden  yağ verene "yağı verenin oğlu olsun" denilerek çiğdem , bulgur veren ev sahibine ise “bulgur verenin kızı olsun" denilerek yine çiğdem sunuldu. Mâniyi duyup kapısını açmayan ev sahibine de; “Dam başında boyunduruk, bekleye bekleye yorulduk, bahşiş verirsen gideriz, yoksa akşama dek dururuz” mânisi söylendi.

“ÇİĞDEM VE HACI BAYRAM’I BİR ARADA DÜŞÜNDÜK”

Etkinlikte kısa bir açıklama yapan THBMER Müdürü Prof. Dr. M. Öcal Oğuz ise, “Cemrenin düştüğü bir günde ve çiğdem şöleninin yapıldığı günde asla ümitsizliğe yer yoktur. Ümidimiz hep diri ve canlı olsun. Her yıl burada kültürümüzün bir parçasını burada gerçekleştiriyoruz. Üniversite olarak yeni bir yapılanmaya gittik. Hacı Bayramı Veli Üniversitesi olduk. Hacı Bayram’ın toprağa değen eli çiğdemleri yeşertiyor. Bizi ümitlendiriyor. Bunun için çiğdem ve Hacı Bayram’ı bir arada düşündük. Toprağa ümit ve tohum salan burçak çorbasıyla her gelenin gönlünü, kalbini, ruhunu doyuran bir adamla bahar şenliği böyle birleşir dedik. Hacı Bayram’ın baharla bütünleşen o ümitle, yeşermeyle ilgili fikri ve dünyası müzemizde çok iyi buluştu” dedi.

Emrah Özcan / HABERVAKTİM

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.