Halo terapi nedir? Hangi hastalıklar için kullanılır? Halo terapi nasıl yapılır?
Özellikle orta yaş ve üzeri insanlarda sıkça rastlanan solunum yolu hastalıkları için kullanılan tedavi yöntemlerinden bir olarak Halo terapi öne çıkıyor. Peki Halo terapi nedir? Hangi hastalıklar için kullanılır? Halo terapi nasıl yapılır? İşte detaylar.
Özellikle orta yaş ve üzeri insanlarda sıkça rastlanan solunum yolu hastalıkları için kullanılan tedavi yöntemlerinden bir olarak Halo terapi öne çıkıyor. Peki Halo terapi nedir? Hangi hastalıklar için kullanılır? Halo terapi nasıl yapılır? İşte detaylar.
Türkiye'de ve dünyada özellikle orta yaş ve üzeri yaş gruplarında sıkça görülen solunum yolu hastalıkları için oldukça faydalı bir tedavi yöntemi olarak Halo terapi öne çıkıyor. Halo Terapi diğer adı ile tuz terapisi son dönemde hekimlerin, solunum yolu rahatsızlıkları yaşayan hastalara sıkça önerdiği bir tedavi yöntemi. Peki Halo terapi nedir? Hangi hastalıklar için kullanılır? Halo terapi nasıl yapılır? Ayrıntılar haberimizde...
Halo terapi bir diğer adı ile tuz terapisi, orta yaş ve ileri yaş grubuna dahil insanlarda sıkça rastlanan solunum yolu hastalıkları için uygulanan yeni bir tedavi yöntemi olarak karşımıza çıkıyor. Tütün ve türevlerinin kullanımı başta olmak üzere birçok etkenden ortaya çıkan solunum yolu hastalıkları için son dönemde sağlıkçıların önerdiği tedavi yöntemlerinden biri Halo terapi (Tuz terapisi).
HALO TERAPİ (TUZ TERAPİSİ) NEDİR?
Solunum yolu hastalıklarının tedavisinde kullanılan Halo terapi; hastanın tuz pompalayan belli nem ve sıcaklıktaki ortamda bulunması ile uygulanan bir tedavi yöntemi olarak öne çıkıyor.
HALO TERAPİ HANGİ HASTALIKLAR İÇİN KULLANILIR?
Halo terapi (Tuz terapisi) yaygın olarak; Astım, üst solunum yollarıyla ilgili rahatsızlıklar, solunum yollarındaki kronik rahatsızlıklar, bronşit, kronik bronşit ve diğerleri, sedef hastalığı ve diğer cilt hastalıkları için uygulanabilmektedir.
HALO TERAPİ (TUZ TERAPİSİ) NASIL YAPILIR?
Halo terapinin uygulanabilmesi için uygun olan ortamın belirli şartları sağlaması gerekli. Konu ile ilgili Trabzon Vakfıkebir Devlet Hastanesi Başhekimi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Aydın Kant hastalar için önemli uyarılarda bulundu.
Halo terapinin tuz pompalayan belli nem ve sıcaklıktaki ortamın sağlanmasıyla uygulandığını anlatan Kant, bu tedavinin çıkış kaynağının ise speleo terapi yani "mağara tedavisi" olduğunu ifade etti.
Kant, mağara tedavisinin dünyanın birçok yerinde yaygın şekilde uygulandığına işaret ederek, "Halo terapi ile ilgili dünyada çok sayıda çalışma yapıldı ancak hala daha çalışmalara ihtiyaç var. Halo terapinin uygulanabilmesi, hastalara faydalı olabilmesi için ortam sıcaklığının 22-25 derece arasında olması gerekiyor." dedi.
Mağaradaki nem oranının da çok yüksek olmaması gerektiğini dile getiren Kant, "Örneğin bölgemizdeki Karaca Mağarası bu özellikleri karşılayan bir mağara. Tanısı kesinleşen hastalar, günde en fazla bir saat olmak üzere 10 ila 20 gün halo terapi özelliğine sahip mağarada zaman geçirirlerse semptomları önemli ölçüde düzelecektir." diye konuştu.
"HASTALAR MUTLAKA HEKİMLERE DANIŞMALI"
Kant, karstik özelliklere sahip her mağarada tedavi ortamı olmadığını vurgulayarak, Türkiye'de Tuzluca ve Karaca gibi nadir mağaraların speleo terapi özelliği taşıdığını söyledi.
Her mağaranın özelliklerinin çok farklı olduğunu belirten Kant, şu değerlendirmede bulundu:
"Her mağara, halo terapiye uygun değil çünkü bu tedavinin uygulanacağı mağaraların alerjenden arındırılmış olması lazım. Alerjen içermemesi, nem oranının, sıcaklığının belli seviyelerde olması lazım. Bakteri, mikroorganizma ve tuz yoğunluğu farklı oluyor. Bu tedavinin asıl elementi sodyum klorür.
Her mağara bu tedavi için uygun değil ama belirttiğim gibi Gümüşhane'de bulunan Karaca Mağarası için şartlar uygun."
Kant, hastaların mutlaka hekimlerine danışarak hareket etmesi gerektiğinin altını çizerek, "Açık yarası, yüksek tansiyonu, aktif kanaması, verem, tüberküloz ya da akut bir kalp hastalığı ve aktif enfeksiyonu olan kişilere bu tür tedavi kesinlikle uygulanmamalı." ifadelerini kullandı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.