Halıcılar TANITIM İSTİYOR

Halıcılar TANITIM İSTİYOR

Samanpazarı’nda el dokuması halı satan esnaflar çarşıda işlerin kötüye gittiğini belirtiyor. Kötü gidişatı turist sayasının azalmasına bağlayan esnaflar belediyelerin tanıtım faaliyetlerine ağırlık vermesini istiyor. 

Ankara Samanpazarı’ndaki el dokuması halı satan esnaflar işlerinin günden güne daha kötüye gittiğini söylüyor. Halı esnafları “Kültür yozlaştığı için el dokuması halıların değerini anlayan kişiler azaldı. Makine halısı daha kolay satılıyor ve talep görüyor. Bizim sattığımız ürünler yerli halktan ziyade yabancılara hitap ediyor. El dokuma halılarının müşterisi genellikle turistlerdir. Son birkaç yıldır turist sayısında aşırı bir azalma oldu. Bu yüzden de işlerimiz kötü gidiyor. Yıldan yıla da işler daha çok bozuluyor” dedi. 

Ankara Kalesi civarındaki tarihi alanda halı satan esnaflar çarşıda işlerin eskiye göre kötü gittiğini belirtiyor ve umutla işlerin düzelmesini bekliyorlar. Samanpazarı halı esnafları, “Türkiye’de elde halı dokuyan insanlar azalıyor. Ülkemizde bunların meraklısı zaten çok azaldı. Ancak yabancı turitlere yönelik satışlar yapılıyor.  Çarşımız açısından da durumlar bozuk. Turist gelmediği zaman biz de iş yapamıyoruz. Bazı halıcı arkadaşlarımız dükkanlarını kapatıp gittiler. Kalanların da tek bildiği iş  halı satmak. Bu yüzden umutla işlerin düzelmesini bekliyor” şeklinde değerlendirdi. 

ÇÖZÜM BEKLEYEN 3 PROBLEM

Altındağ Samanpazarı’nda el dokuması halı tamiri ve satışını yapan dükkan sahipleri çarşıda yaşanan sorunları üç başlıkta değerlendiriyor. Esnaflar bu sorunları güvenlik, tanıtım ve otopark sorunları olarak aktarıyor. 
Çarşıda yaşanan sorunları dillendiren esnaflar “Belediyelerin veya bu alanda yetkili kişi ve kurumların bize destek olması lazım. Burada kültürel bir vazifeyi de yerine getiriyoruz.

Türk halısını dünyaya pazarlıyoruz. Buraların tanıtımını yeterli bulmuyoruz. Bu yönde çalışmalar yapılmalı. Ayrıca buralarda araçların park sorunu var. Bu yüzden vatandaşlar arabalarıyla buraya gelmekten çekiniyor. Vatandaş da bir yönde haklı. Burada yollar kötü, park sorunu var. Dolayısıyla Başkent halkı buraya gelmek yerine kapalı otoparkları olan AVM’lere gitmeyi tercih ediyor” şeklinde belirtti.

TANITIM FAALİYETLERİ YETERSİZ

Kale civarındaki güvenlik önlemlerinin yetersizliğinden yakınan esnaflar hırsızlık vakalarının sıkça yaşandığını dile getiriyor. Kendi çapında güvenlik önlemleri alan esnaflar yetkililerden gerekli çalışmaların yapılmasını istiyor. 
Tanıtım etkinliklerinin yetersizliğinden yakınan halıcılar, “Burası Ankara’nın nadide yerlerinden bir tanesi. Tek tip şehir yaşamından farklı bir görüntüye sahip. Buraların canlı tutulması gerekir. Buralarda güzel etkinlikler gerçekleştirilebilir ve insanların gelmesi için gerekli tanıtım faaliyetleri yürütülebilir” ifadelerini kullandı. 

ZOR VE İNCE BİR İŞ

Samanpazarı halı ustalarından Murat Topçuoğlu, yıpranmış halıların tamiratını yapıyor. 23 yıldır halıcılık yapan Topçuoğlu, “Saçakları eskimiş halıların tamiratını yapıyoruz, deforme olmuş alanları onarıyoruz. İnsanlar bizi biliyor, el dokuması halılarını bize getirerek gerekli onarımı yaptırıyorlar. Halı onarım işlemi zor ve ince bir iştir. Ben 23 yıldır bu işi yapıyorum. Çırak olarak başladım, şuan usta sayılırım. Eline iğne bata bata yapılan bir iştir. Öğrenenin eline batmıyor diye bir şey yok. Halı sert olunca ister istemez ellerimiz acıyor. Yıpranmış yerlerin dokunması, saçak yapımı şeklinde onarım işlemlerini uyguluyoruz” dedi.

 HAKAN ŞAHİN - HABERVAKTİM

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.