Haksız rekabet ve tahsilât sorunu
Yaşadıkları sorunları gazetecilere değerlendiren Şahin en büyük problemlerinin ise tahsilât sorunu ve haksız rekabet olduğunu belirtti.
Ankara Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (ASMMMO) Genel Başkanı Ali Şahin düzenlediği basın kahvaltısında Ankara basını ile buluştu. Yaşadıkları sorunları gazetecilere değerlendiren Şahin en büyük problemlerinin ise tahsilât sorunu ve haksız rekabet olduğunu belirtti.
Ödemeler banka ve finans yoluyla yapılmalı
Tahsilât sorununun ekonominin zor koşullara gittiği dönemlerde hat safhaya ulaştığını belirten Şahin, “Vergi ya da primler ödenmediğinde cezai yaptırımlar oluyor. Bir muhasebe ücretinin ödememenin ise de verdiğiniz hizmeti durdurmanın dışında bir yaptırımı yok. Bundan dolayı bu tarz sorunlarda ilk vazgeçilen ödemelerden bir tanesi bu hizmet oluyor. Bunun çözümü ile ilgili belli bir mesafe kat edilmesine rağmen tamamen çözülmüş değildir” dedi. Bu gibi sorunların ülkenin gelişmişliği ve ekonomisi ile de ilgili olduğunu belirten Şahin, sorunu tamamen çözmese de ödemelerin banka ve finans yoluyla yapılmasının daha iyi olacağını belirtti.
En büyük sorun “tahsilât”
Ücretlerinin alamayan meslektaşlarına verdikleri, hizmet konusunda yaptırımlar uygulanmalarını önerdiklerini belirten Şahin, “Verilen hizmette yaptırım uygulamak her zaman mümkün olmuyor. Kişisel ilişkilerden dolayı dostluk bağları oluşuyor ve yaptırım uygulanamıyor. Bu yüzden serbest muhasebeciler ve mali müşavirlerin en büyük sorunlarından bir tanesi tahsilât sorunudur” dedi.
Ücret uyuşmazlığı haksız rekabeti doğuruyor
İkinci en büyük sorunlarının iki meslektaş arasında yaşanan ücret uyuşmazlığı olduğunu belirten Şahin bununda haksız rekabeti doğurduğunu belirtti. Müşterinin anlaştığı mali müşavirin eski mali müşavire oranla daha alt limitte ücrete anlaşmasının haksız rekabeti doğurduğunu belirten Şahin, “Haksız rekabeti aynı meslek örgütünün temsilcileri yapıyor. Düşük ücretle anlaşan müşteri sözleşmeyi olması gerektiği gibi yapıyor. Hal böyle olunca da olası bir şikâyette oda olarak müdahale edilemiyor” dedi.
Mesleğin etik kurallarına uyulmalı
Meslek örgütlerinin sorunlarında çözümün mesleğin gerektirdiği etik kurallara uymakta yattığını belirten Şahin, sorunların meslek etiğine aykırı davranan kişilerden kaynaklandığını belirtti. Vergi hakkında da açıklamalarda bulunan Şahin vatandaşın vergi ödediğinden haberi olmadığını belirtti. Şahin, “Bizde vergi beyan sistemi dar olduğu için vatandaş vergi ödemiyoruz sanıyor. Hâlbuki herkes vergisini ödüyor. Sistem dar tutulduğu için vergi kaynaktan ya da stopaj olarak kesiliyor. Batı devletlerinde ücretliler bile yılsonunda bir beyan veriyor. Ödediği vergi fazla ise fazla olan ücreti geri alıyor eksik ise ilave ediyor” dedi.
Çözüm ”üretmek”
Telekom şirketlerine gizli af çıktığını fakat kamuoyunun bilgisinin olmadığını belirten Şahin, “Motorlu taşıtlar ya da diğer alanlarda yüksek zam oranı uygulanan vergilerden gelen payların bu tarz af yapılan şirketlerden gelecek paranın yerine kullanılıyor. Bu da halka ağır bir yük oluşturabiliyor. Aynı şekilde ihale ile yapılan köprülerde geçecek araç sayısına devletin garanti vermesi ve verilen sayıya ulaşılamadığında devletin kasasından ödeme yapılması giderleri ve gizli borcu artıyor. Sayıştay’ın bununla ilgili çalışmaları bulunmaktadır” dedi. Günümüzde yaşanılan ekonomik problemlerin ise yapılan ihracatın ithalatı geçtiğinde son bulacağını söyleyen Şahin, çözümün üretim olduğunu belirtti.
Emrah ÖZCAN/HABERVAKTİM
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.