Hacı Bayram-ı Veli sergisi açıldı

Hacı Bayram-ı Veli sergisi açıldı

Türk Tarih Kurumunda Başkent’in manevi mimarı Hacı Bayrâm-ı Velî’ye dair 100’e yakın belge ve fotoğrafların yer aldığı sergi açıldı.

Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu bünyesindeki Türk Tarih Kurumu’nun (TTK) geniş bir arşiv taramasıyla Hacı Bayram-ı Veli’ye dair önemli belge ve fotoğrafları bir araya getirdiği ’Belgelerle Hacı Bayram-ı Veli’ sergisi ziyaretçilerini bekliyor.

ZİYARETÇİLERİNİ BEKLİYOR

Hacı Bayrâm-ı Velî’nin faaliyetlerine ve Anadolu kültürüne katkılarına ışık tutacak “Belgelerle Hacı Bayrâm-ı Velî” başlıklı sergi Türk Tarih Kurumu’nda açıldı. Türk Tarih Kurumu’nun geniş bir arşiv taramasıyla Hacı Bayram-ı Veli’ye dair önemli belge ve fotoğrafları bir araya getirdiği ‘Belgelerle Hacı Bayram-ı Veli” sergisi ziyaretçilerini bekliyor.

DÖNEMİNE IŞIK TUTUYOR

Sergide yer alan hüccet, emirname, berat, vakıf atama, muhasebe kayıtları gibi çeşitli belgeler, vakfın idaresi, faaliyetleri ve mütevellileri hakkında önemli bilgiler sunuyor.  Hacı Bayrâm-ı Velî’nin hangahı etrafında bulunan kimselere sunulan hizmetlere ışık tutan sergide yer alan belgeler,  aynı zamanda dönemin sosyal tarihine ve kent kültürüne dair önemli ipuçları sağlıyor. 

100’ÜN ÜZERİNDE BELGE VE FOTOĞRAF YER ALIYOR

Hacı Bayrâm-ı Velî’ye dair geniş bir arşiv taraması sonucunda oluşturulan çalışmada, Türk Tarih Kurumu Arşivinde bulunan belgelerin yanı sıra Vakıflar Genel Müdürlüğü, Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü ve Osmanlı Arşivi Genel Müdürlüğünden derlenen 100’ün üzerinde belge ve fotoğrafa yer veriliyor. Sergide, Ankara’nın en önemli simgesel mekânlarından Hacı Bayram’ı Veli Camisi’nin ilk kez gün yüzüne çıkan fotoğrafları da yer alıyor.

GÖNÜLLERİ FETHEDEN FATİHLERDENDİR

Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Refik Turan, serginin açılışında yaptığı konuşmada, Hacı Bayram-ı Veli’nin Türk ve İslam kültürü açısından önemine değinerek "İslam anlayışında bir memleketin medeniyete dönüşmesi için fütuhat yapmak gerekiyor. Fütuhatın ise iki temel ayağı var. Birisi kılıçla kalelerin fethedilmesi, diğeri ise gönüllerin fethedilmesidir. Hacı Bayram, gönülleri fetheden fatihlerdendir” ifadelerini kullanarak Hacı Bayram’ı Veli’ni ve serginin önemini vurguladı.

18 HAZİRAN’A KADAR ZİYARET EDİLEBİLECEK

Anadolu’nun Türk vatanı haline gelmesinde, Hacı Bayram gibi büyük zatların büyük pay sahibi olduğu bilinirken serginin vatandaşlar tarafından büyük ilgi göreceği bekleniyor. TTK Başkanı Prof. Dr. Refik Turan, TTK Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Güray Kırpık, TTK Arşiv Sorumlusu Semiha Nurdan ve Vakıflar Genel Müdürlüğü Arşiv ve Tescil Müdürü Mevlüt Çam tarafından hazırlanan Sergi, 9 Haziran’a kadar Türk Tarih Kurumu binasında, 10-18 Haziran tarihleri arasında ise Hacı Bayram-ı Veli Meydanı’nda ziyaret edilebilecek.

Emrah ÖZCAN/HABERVAKTİM
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.