Güneşe ve bene dikkat

Güneşe ve bene dikkat

Ankara Onkoloji Hastanesi Tıbbı Onkoloji Bölümü Eğitim Görevlisi Doç. Dr. Umut Demirci cilt kanserine ilişkin uyarılarda bulundu.

Ankara Onkoloji Hastanesi Tıbbı Onkoloji Bölümü Eğitim Görevlisi Doç. Dr. Umut Demirci cilt kanseri konusunda gazetemize bilgiler verdi. Hastalıkta en büyük faktörün Ultraviyole (UV) güneş ışınları tedavide ise erken tanının çok önemli olduğunu belirten Demirci, “ En az 30 faktörlü kremle güneşe çıkılmalı ve belirli aralıklarla benler kontrol edilmeli olağan dışı bir durumda mutlaka dermatolojiye başvurulmalıdır” diyerek vatandaşları uyardı. 

KANSER NEDİR?

Demirci,  öncelikle kanserin tanımı yaparak cilt kanserinin ise ozon tabakasının delinmesi ile artış gösterdiğini belirtti. Demir, “Kanser sağlıklı hücrelerde çeşitli faktörlerle, özellikle genetik ve çevresel olarak kimyasal, beslenme faktörleri ile meydana gelen yapısal değişiklikler sonucu durdurulamayan, ölümsüz bir şekilde çoğalması ile gelişen tümöral bir yapıdır. Cilt kanserinde en önemli faktör güneşe maruziyet sonucu ultraviyole ışınlardır. Özellikle ozon tabakasında ki deliklerin artmasıyla beraber cilt kanserleri de artış izlenmiştir” dedi. 

İKİ GRUPTA İNCELEYEBİLİRİZ

Cilt kanserinin temel iki grup altında incelenebileceğini belirten Demirci, “Cilt kanserlerini iki grup olarak inceleyebiliriz. Birincisi ileri yaşlarda sıklıkta gördüğümüz yassı ve bazal hücreli kanserleri ikincisi ise Melenom’dur. Yassı ve bazal hücreli kanserler güneşe maruz kalan yerlerde ileri yaşlarda ortaya çıkar cerrahi müdahalelerle büyük ölçüde şifa bulur. Melenomda çok erken dönemde yakalayabilirsek cerrahi müdahale ile kür sağlanabiliyor. Ancak ileri dönemlerde vücudun başka bölümlerine yayılım olmuş ise yeni tedavilere rağmen tedavi başarısı istenilen derecede değil ” diye konuştu. 

BENDE RENK BOYUT ŞEKİL DEĞİŞMİŞSE

İnsanların benlerini kontrol ederek erken teşhise katkıda bulunacağını belirten Demirci, “Özellikle vücudun güneş gören bölgede, bir benimiz olabilir veya yeni gelişmiş de olabilir. Kısa süre içinde bende şekil, renk ve boyut değişikliği gelişmiş ise bu uyarıcı olmalı ve dermatoloji doktoruna başvurmalıyız. Ayrıca bir anda yeni bir ben ortaya çıkmış çok kısa sürede büyümeye başlamışsa bu durumda risk olarak kabul edilir. Sarışın tenli ve batı bölgelerde güneşi yoğun alanlar, ailesinde cilt kanseri olanlar, vücudunda fazla derecede ben olanlar risk altındadır” ifadelerinde bulundu. 

EN AZ 30 FAKTÖR

Cilt kanserinde güneşin büyük faktörü olduğunu bundan korunmak için ise mutlaka güneş kremi kullanılması gerektiğini belirten Demirci, “Güneş kremi mutlaka gerekiyor. Tüm cilt kanserlerinde hastalık daha oluşmadan güneşten korunma ile yaz, kış en az 30 faktörlü güneş kremleri kullanılmalı. Yaz aylarında mümkün olduğunca şapka takılmalı daha uzun kollu kıyafetlerle güneşten korunmalı” uyarılarında bulundu. 

Erkal ERDOĞAN/HABERVAKTİM
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.