'Güneş bizim dostumuz'

'Güneş bizim dostumuz'

Ulus Adnan Saygun Caddesi’nde Angora Çadır işletmesi sahibi Ümit Kıraç, güneşli havaların çadırcı esnafının işlerine olumlu yansıdığını belirterek, işlerin açılmasını temenni ettiğini söyledi.

Ulus Denizciler Adnan Saygun Caddesi Angora Çadır’da imalat ustası ve işletme sahibi Ümit Kıraç, gazetemize çadır ve tente fiyatlarından imalatına kadar pek çok bilgi verdi. Güneşli havaların işlerine olumlu yansıdığını belirten Kıraç, çadır kumaşlarının da 3 liradan 70 liraya kadar değiştiğini söyledi. Sektörün durgunluğundan da yakınan Kıraç, “İnsanlar zorunlu ihtiyaç dışında para harcamıyor. Temenni ederiz işlerimiz açılsın” diye konuştu.  

BABA MESLEĞİ

30 yıla yakındır aynı bölgede baba mesleğini yürüttüğünü belirten Kıraç, “Çadır imalatı bizim baba mesleğimiz. 70’li yıllardan bugüne kadar bu bölgede çalışıyoruz. Çıraklıktan geldim, 29 yıldır bu işi yapıyorum. Burası çadır ve tente işinde Ankara’nın merkezi. Güneş bizim dostumuz diyebiliriz. Hava açtığında çok katlı evlerde balkon üzerini kapatmak ya da balkonda oturmak için demirler arası branda gerekecek. Onun dışında şemsiye ve armut koltuklar da yazın çok tercih ediliyor” şeklinde konuştu. 

cadir,-tente,-ankara,-angora-001.jpg

3 LİRAYA DA VAR 70 LİRAYA DA 

Çadır kumaşlarının işlevi ve kalitesine göre fiyatlarının değiştiğini belirten Kıraç gazetemize şu bilgileri verdi:
“Boyutlarına göre satış sistemi değişir. Ebatları geniş olanlar metrekare daha az olanlar ise metretül olarak satılır. Metrekareyle satılan kumaşlar 3 lira ile 14 lira arasında değişiyor. Bunlar inşaat cephesi, kurban çadırlarında kullanılanlar en uygun olanları. Diğer şemsiye, minder ve tentelerde kullanılan kumaşlar var onlar da metretül olarak satılıyor. Onun fiyatı da 15 lirayla 70 lira arasında değişiyor. Şu an elimizde en pahalı metretül 70 liralık İspanya’dan gelen kumaş. Sipariş usulü ile ihtiyacımız olarak kullanıyoruz. Daha çok iş yerlerinde açılır kapanır tenteler için kullanılıyor. Şu an bu ürünü yapıp Hollanda’ya göndereceğiz. Orada bizim gibi imalatçı yok, genelde fabrikasyon. Körüklü tente yapacağız.” 

cadir,-tente,-ankara,-angora,.jpg

İŞLER DURGUN

Piyasayla ilgili de bir değerlendirmede bulunan Kıraç, işlerin durgunluğundan yakınarak şu ifadelere yer verdi:
“Şu an işlerimiz çok durgun. Ekonomik olarak maliyetlerimiz çok arttı. Ürünümüzün çoğu dolar endeksli. Açıkçası sezondan da çok umutlu değiliz. Maalesef böyle. Şu an insanlar çok para harcamıyor. Mecbur kalmadığı sürece gelip ürün almıyor. Öncelikli olarak zorunlu ihtiyaçlarını karşılıyor. Ayrıca marketler de bizim işlerimize zarar verdi. Nerede Çin malı ürün varsa getirip satıyorlar. Bu da bize olumsuz yansıyor. Temenni ederiz işlerimiz açılsın.” 

SERADA DELİKLİ KUMAŞ

Yaz aylarında sera için genellikle delikli kumaş verdiklerini söyleyen Kıraç, “Delikli kumaşımız var. Onun da en çok kullanım alanı seralar. Güneşin tamamını kesmediği için bitki ihtiyacı olan güneşi alabiliyor. Ya da tekne üzerini kapatmada kullanılıyor. Rüzgâr estikçe aralarında hava geçiriyor. Normal kumaş kullanılırsa yırtılma ihtimali oluyor” diye konuştu.  

cadir,-tente,-ankara,-angora,armut-koltuk.jpg

ARMUT KOLTUK ÜRETİYORUZ

KUTU: Bahçelerde kullanılan armut koltukların imalatını da yapan Ümit Usta, “Armut koltuk 90 liraya da yapılır 300 liraya da yapılır. İçerisinde strafor olması lazım. Ama ucuz olanlar da sünger oluyor. O da 3-5 kez kullanımdan sonra çöküyor. Maliyeti düşerken kalite de düşüyor. İnternette satılmak üzere ucuz ürün isteyenler oluyor ama kabul etmiyorum. Ben ne iş yaparsam en iyisi olacak diye düşünüyorum” ifadelerine yer verdi. 

Erkal Erdoğan / HABERVAKTİM

Gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.