Güne kahvaltısız başlamayın!
Öğünler içerisinde en önemlisi sabah kahvaltısı. Kahvaltısız güne başlamak kişide yorgunluk, baş ağrısı, dikkat ve algılama zorluğuna neden oluyor. İş verimi ve konsantrasyonu düşürüyor.
Sağlık Bakanlığı verilerine göre bedenimiz uyurken de çalışmaya devam ettiği için sabah kahvaltısı öğünler içerisinde en önemlisi olarak yer alıyor. Kahvaltı yapılmadığında beyinde yeteri kadar enerji oluşmuyor ve bunun sonucunda; kişide yorgunluk, baş ağrısı, dikkat ve algılama zorluğu gibi problemler oluşuyor. Kahvaltı yapmadan güne başlamak üretkenliği ve iş verimini düşürdüğü gibi, çocukların okul başarısını da düşürüyor ve hastalıklar karşısında direnci azaltıyor. Bakanlık örnek bir kahvaltıda ise 1 bardak süt, meyve ve sebze, protein içerikli besinler olması gerektiğini belirtiyor.
EN ÖNEMLİSİ SABAH KAHVALTISI
Sağlık Bakanlığı Sağlığın Geliştirilmesi Genel Müdürlüğü tarafınca hazırlanan el broşürleri vatandaşları genel sağlık konusunda bilgilendiriyor. Birçok sağlık kurum ve kuruluşuna dağıtılarak halkın sağlık konusunda bilinçlendirilmesi amaçlanan kampanyada; yeterli ve dengeli beslenme, hareketli yaşam, kahvaltının önemi vb. gibi konularda bilgilendirme sağlanıyor. Dağıtılan broşürlerde kahvaltının önemine ise vurgu yapılırken, öğünlerin içerisinde en önemlisinin sabah kahvaltısı olduğu belirtiliyor.
BAŞ AĞRISI, YORGUNLUK, DİKKAT EKSİKLİĞİ
Broşürlerde bedenin uyurken çalışmaya devam ettiği, bu süre zarfında vücudun besin ögelerinin hepsini kullandığı belirtilirken, kahvaltı yapılmadığın beyinde yeteri kadar enerji oluşmadığı ifade ediliyor. Bu durumda da kişiye baş ağrısı, dikkat ve algılama zorluğu gibi problemler yaşatıyor. Araştırmalara göre kahvaltı yapmayan çocukların okul başarısı düşüş gösteriyor. Çocuklarda odaklanma ve konsantrasyon azalır. Vücut, depolarından kullanır ve hastalıklar karşısında vücudun direnci düşer. Açlık hissiyle birlikte yorgunluk oluşuyor.
İŞ VERİMİ VE KONSANTRASYONU YÜKSELTİYOR
Bedenin düzenli çalışması için kan şekerinin belirli bir düzeyde olması gerekiyor. Kan şekerinin düşüklüğü kadar yüksekliği de sakıncalı. Düzenli ve uygun miktarlarda öğün tüketilmesi kan şeker düzeyini dengede –tutacağı için vücutta dengede çalışıyor. Kahvaltı yapmadan güne başlamak üretkenliği düşürüyor. Kahvaltıda yeterli düzeyde protein tüketen kişilerin iş verimi ve konsantrasyonu yüksek oluyor. Kahvaltı yapmayan kişilerde ise anlama ve kavrama seviyesi düşüktür. Kahvaltı yapmadan egzersiz yapanlarda baş dönmesi, bulantı ve kusma şikâyetleri oluşuyor. Düşük protein içeren kahvaltı sonrası 2 ve 3’üncü saatler arasında kan şekeri açlık seviyesinin altına düşmekte ve kişilerde açlık hissi gelişmektedir. Yeterli protein içeren kahvaltıdan sonra ise kişilerin kan şekeri düzenli gitmekte ve açlık hissi duymamaktadırlar.
MEYVE VE SEBZE HER KAHVALTIDA BULUNMALI
Dengeli bir kahvaltıda günlük enerjinin 1/4’ü veya en az 1/5’ini karşılamalıdır. Günlük enerji gereksinimi yaş gruplarına göre farklık göstermektedir. Bireyin enerji gereksinimi 2 bin ila 3 bin kalori olduğundan kahvaltıda alınması gereken enerji miktarı 400-600 kalori civarındadır. Günlük tüketilecek protein miktarının 1/5’i kadar da protein kahvaltıda tüketilmelidir. Protein kan şekerinin düzenlemede, yorgunluk ve açlık gibi duyguların önlenmesinde etkili. Kahvaltıda meyve ve sebze yenilmesi bu öğünü desteklediği gibi, meyve sebzeler içerdikleri posa nedeniyle de emilimi düşürerek doygunluğun daha uzun süre devam etmesini sağlamakta ve kan şekerinin daha geç düşmesine yardımcı olmaktadır.
Emrah Özcan / HABERVAKTİM
Gazeteilksayfa.com
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.