Gümüşdere Ihlamur Vadisi spora teşvik ediyor

Gümüşdere Ihlamur Vadisi spora teşvik ediyor

Keçiörenli vatandaşların spor için bir numaralı adresi Gümüşdere Ihlamur Vadisi oldu. Ağırlıklı olarak yürüyüş, koşu ve bisiklet tutkunlarının ihtiyaçlarını fazlasıyla karşılayan Gümüşdere, Keçiörenlileri spor yapmaya teşvik ediyor.

“Çağın hastalığı” olarak nitelendirilen ve nedenleri arasında fiziksel aktivite eksikliği, dengesiz beslenme gibi sorunların yer aldığı obeziteyle Keçiörenli vatandaşlar Ihlamur Vadisi’nde savaşıyor. Obezitenin insan ömrünü kısaltması ve yaşam kalitesini bozması nedeniyle bir hastalık olarak kabul gördüğü bilinirken obezite ile mücadelede gerekli ilk koşulun ise fiziksel aktivite gerçekleştirebilecek alanlar olduğu biliniyor.    

“Her mahalleye en az bir Ihlamur Vadisi ”    

Artan nüfus ve kentleşme ile birlikte fiziksel aktivite yapacak alanların yetersiz kalması, kentte yaşayan vatandaşların sağlık sorunlarla karşılaşmasına neden oluyor. Son günlerde ülkemizde önemli bir sorun haline gelmeye başlayan obezite ise bu sağlık sorunları arasında ilk sıralarda yer alıyor. Yaşam kalitesini düşürmesi ve beraberinde birçok farklı sağlık sorunu ortaya çıkarması nedeniyle hastalık olarak kabul gören obeziteyi ise Keçiörenli vatandaşlar Gümüşdere Ihlamur Vadisi’nde yeniyor. 3 bin 100 metrelik alanı kapsayan tema vadisinin kendileri için bir şans olduğunu belirten Keçiörenli vatandaşlar her mahalleye en az bir Ihlamur Vadisi şart diyor.

Aktivite yapacak bu tarz alanlar çoğaltılmalı

12 yıldır Keçiören de ikamet ettiğini belirten ve yapıldığı günden itibaren sabah ve akşam olmak üzere günde 2 defa Ihlamur Vadisi’ne spor yapmak için geldiğini söyleyen Bünyamin Kocakuşak, formunu korumak için fiziksel aktivenin şart olduğunu söylüyor. Vadinin geniş ve ferah bir ortamı olduğunu söyleyen Kocakuşak, obezite ile mücadelede güvenli ve bakımlı sosyal alanlar ile parkların önemli olduğunu belirtiyor.  Kocakuşak, “Hergün mutlaka burada 2 kez yürüyüşe çıkarım. Fiziksel aktivitemi yaparak formumu koruyorum. Aktivite yapacak bu tarz alanların çoğaltılarak herkesi spora teşvik etmemiz gerekli. Yedisinden yetmişine yaş farketmeksizin hareketli bir hayat tarzını benimsememiz ve obezite gibi hastalıklara davetiye çıkaran hareketsiz yaşam tarzından vazgeçmemiz gerekli” ifadelerini kullandı.

Vadide spor yaparak 9 kilo verdi

Vadinin hoş ve nezih bir ortamı olduğunu söyleyen ve fiziksel aktivitelerini gerçekleştirmek için bu tarz alanları tercih ettiğini söyleyen Ahmet Demir ise şunları kaydetti, “Fiziksel aktivitelerimi burada gerçekleştirerek 9 kilo verdim. Alan çok hoş ve nezih. En büyük artısı, koşu parkurunun uzunluğu. Botanik Bahçesini de katarsak bir ucundan diğer ucuna yürümek neredeyse 2 saatimizi alıyor. Kentin ortasında yapılaşmanın arttığı bu günlerde böyle bir yer her yerde bulunmaz. Bu tarz alanların sayısı artırılarak özellik ile genç nesilin fiziksel hareketliliği artırılmalı”

Ailecek bu alanlardan faydalanılmalı

Demir yaşam kalitesinin artırılması için hareketli bir yaşam tarzının benimsenmesi gerektiğini belirterek ülkesinin sağlığını geliştirmek isteyen politikacıların, bürokratların ve sorumluluk duyan tüm bireylerin bu tarz alanların oluşumuna destek vermesi gerektiğini kaydetti. Demir, vatandaşların tüm gününü televizyon ya da bilgisayar karşısında geçirmekten ise ailecek bu tarz alanlara gelerek tüm ailecek yapılabilecek aktivitelere katılmaları gerektiğini vurguladı.

Tek hedefi; polis olmak

Ihlamur Vadisi’ne bisiklet sürmek için her gün Sanatoryum Caddesi’nden gelen ve fazla kilolarını vererek tek hayali olan polislik sınavını kazanmak olan Tolgahan Arslan ise Ihlamur Vadisi’ni güvenli bisiklet sürüşü için tercih ettiğini söyledi. Vadideki Bisiklet yolunun bir hayli uzun olduğunu belirten Arslan şunları söyledi, “Bisklet yolu bir hayli uzun ve sürüşü çok zevkli. Hergün Sanatoryum Caddesi’nden gelerek fazla kilolarımı vermeye çalışıyorum. Hedefim boy ve kilo endeksimi  standart seviyelere çekmek. Bunun sonucunda da polis olmak istiyorum.”

Genç nesil bilinçlendirilmeli

Arslan kendisi gibi genç nesillerin bu tarz alanlara teşvik edilmesi gerektiğini belirterek, kendi akranı olan bir çok arkadaşının bilgisayar ve telefon başında vakit geçirdiğini bunun önüne geçebilmek için genç nesilin bilinçlendirilmesi gerektiğini ifade etti. Gün içerisinde birçok kişinin fiziksel hareket azlığından dolayı obezite sorunu ile karşı karşıya kaldığını söyleyen Arslan, “Ülkenin geleceği olan bizlere sahip çıkılarak bu gibi sosyla alanların sayıları artırılmalı. Park, yüzme havuzu, bisiklet yolları, futbol sahaları, gibi içerisinde aradığınız herşeyi bulabileceğiniz alanlar oluşturulmalı” dedi.

Emrah ÖZCAN/HABERVAKTİM
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.