Gümüşçülük bir sanat işidir: Mesleğimize olan saygınlık bitti
33 yıldır gümüşçülük yapan Selami Aktaş, sektörde yaşanılan sıkıntılardan bahsetti. Aktaş, “Makine işçiliğine karşıyım. Bu meslek sanattır ve elle yapılır” dedi ve ekledi: “Maalesef mesleğimize olan saygınlık bitti.”
Küçük yaşlarda babasının yanına giderek bu zanaatı öğrendiğinin altını çizen Selami Aktaş, koluna altın bir bilezik takmak için bu yola girdiğini ifade etti. 33 yıldır gümüş ve kuyumculuk sektörü içerisinde çalıştığını söyleyen Aktaş, İlk Sayfa Gazetesi’ne konuştu.
Sektör içerisindeki sıkıntılardan ve insanların gümüşçülüğe bakış açılarını dile getiren Selami Aktaş, “33 senedir sektörün içindeyim. Kuyumculuk, gümüşçülük, antika ve imalat işi yapıyorum. Tüm takı ve gümüşler el işçiliğidir. Makine işçiliğine karşıyım. Çünkü bizim mesleğimiz sanat işidir ve sanat elle yapılır” dedi.
Gümüşçülük bir sanattır diyen Aktaş, sözlerine şöyle devam etti:
“Mesleğimizin yıllar önce bir saygınlığı ve ağırlığı vardı, çok güzel bir meslekti. Ancak o saygınlık zamanla bitti. Çünkü herkes gümüşçü oldu, takıcı oldu. İşi bilen de bilmeyen de dükkanını açıp, yıllardır gümüşçülük yapmış gibi bir tutum sergiliyor. Ama bu meslek saygın bir meslek. Çekirdekten yetişmeniz gerekiyor. Ben babamın yanında, çekirdekten yetiştim. Ömrümü bu mesleğe adadım.”
MÜŞTERİLER SABİT
Diğer yandan kuyumculuk yaptığını da belirten esnaf Aktaş, “Altın ve gümüş piyasasının fiyat değişkenliği, bu sektörü çok etkilemez. Çünkü her kuyumcunun, gümüşçünün kendine ait portföyü bulunur. Benim müşterilerim alışveriş yapmasalar bile çayımı kahvemi içmeye her zaman gelir. Müşteri sıkıntımız çok olmuyor” diye konuştu.
“BİZİM MESLEĞİMİZ SANATTIR”
Herkese özel sipariş yapmadıklarının altını çizen gümüşçü Aktaş, “Müşterilerimize özel sipariş de yapıyoruz. Ancak her müşteriye yapmıyoruz. Müşteri kendini belli ediyor. Davranışıyla, oturuşuyla veya konuşmasıyla. Müşteri, önce bizim mesleğimize saygı duyacak. Bu meslek bir sanattır. Kafasında herhangi bir tasarım olmayan müşteri gelir, burada örnek çalışmalar gösteririz ve takısını yaparız. Hayal gücü geniş olan müşteriler de kendi tasarımlarını daha önceden hazırlar, bize getirir, biz de müşterimize 1 hafta ile 10 gün içerisinde ürünü müşterimize teslim ederiz. Tekrardan belirtmek istiyorum, ürünlerimizi el işçiliği ile yapıyoruz” sözlerini ifade etti.
“DÜŞÜK AYAR ÇEYREK İSTİYORLAR”
Evlilik hazırlığı yapan çiftlerin altın fiyatlarını pahalı bularak gümüşe yöneldiklerini vurgulayan Selami Aktaş, “Altın alamayanlar veya altın fiyatlarını oldukça yüksek bulanlar hem düşük ayara yöneldiler hem de gümüş alyans ve kolyelere yöneldiler. Bazı durumlar oluyor ki, müşteriler gümüş alyans alıp, altın kaplama yaptırıyor. İnsanlar artık daha ucuz şeylere yöneliyor. Çeyrek altının 14 ayarını ya da 8 ayarını ister hale geldiler” diyerek sözlerini noktaladı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.