Ginkgo Biloba ağacı her şartta yaşıyor

Ginkgo Biloba ağacı her şartta yaşıyor

Kökeni 270 milyon yıl öncesine dayanan, Hiroşima’ya atılan atom bombasından dahi etkilenmeyecek kadar dayanıklı Ginkgo biloba ağacı, Eski Ankara Tren Garı’nda varlığını sürdürüyor.

Yaşayan fosil olarak adlandırılan ve buzul döneminden kalan tek örnek olan Ginkgo biloba ağacı anıt ağaç olarak tescillenmiş bir halde Eski Ankara Tren Gar’ında yaşamını sürdürüyor. İnsan sağlığına onlarca faydası bulunan ağacın 2500 yıla kadar yaşayabildiği, kent ortamına en dayanıklı ağaçlardan biri olduğu biliniyor. Hafızayı güçlendirerek Alzheimer hastalığının önüne geçen ağacın yapraklarında insan sağlığına faydalı 40 çeşit bileşen bulunuyor. 

ESKİ TREN GARINDA KORUMA ALTINDA

1f069211-98e9-4634-9859-d2d6ea982a20.jpg

Kökeni 270 milyon yıl öncesine dayanan ve Hiroşima’ya atılan atom bombasından dahi etkilenmeyen Filkulağı ve mabet ağacı olarak da bilinen Ginkgo biloba ağacı Ankara Eski Tren Garı bahçesinde varlığını sürdürüyor. Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneğince belirlenen, Kültür ve Tabiat varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun 344 sayılı kararıyla Anıt Ağaç olarak tescil edilen ağaç 76 yaşında. Özellikle Çin ve Japonya'da uzun yıllardır yetiştirilen yaşayan fosil olarak bilinen, beyin gelişimini, kalp rahatsızlıklarını ve dolaşım sistemini desteklemesi nedeni ile yapraklarından yararlanılan ağaç kendine özgü özellikleriyle sıra dışı bir tür olduğu biliniyor.

2500 YILA YAKIN YAŞAYABİLİYOR

Ağaç bin yıl gibi uzun bir süre yaşayabildiği bilinirken genel olarak bitki hastalıklarına karşı olağanüstü dirençli olmaları, gövdelerinin bitki haşeratına çok iyi karşı koyabilmesi, yüzeyde ilave kökler ve tomurcuklar oluşturabilmeleri Ginkgoların çok uzun ömürlü olmalarına imkân vermekte ve bazı ağaçların yaşı 2500 yıla varabilmektedir. Ankara’da Meclis yanındaki Milli Egemenlik Parkı’nda örneği bulunan ağacın dinozorlarla beraber yaşadığı bilinmektedir. Gingko tohumları meyve eti ve kabuğunu çıkardıktan sonra yenilebiliyor fakat hidrojen siyanid salgıladığından fazla miktarlarda kullanınca zehirlenmeye yol açıyor. 

KENTSEL ORTAMA EN DAYANIKLI AĞAÇ

Ginkgonun ilginç bir özelliği kentsel ortama (başka bir deyişle hava kirliliğine) en dayanıklı ağaçlardan biri olması, başka ağaçların yaşayamayacağı şartlarda dahi büyüyebilmesidir. Bu özelliğiyle, kentsel ortama dayanıklılıkta dünyada ki ender türlerden biridir. Ginkgolar, kentsel ortamda bulundukları haller dâhil, ağaç hastalıklarından çok nadiren etkilenmektedirler ve pek az haşeratın saldırısına uğramaktadırlar. Bu nedenlerden ve estetik özelliklerinden dolayı, ginkgolar büyük şehir parklarında ve cadde boylarında tercih edilen bir ağaç haline gelmiştir. Ekilen tohumlar kolay bir bakım süreci içinde büyüyebilmektedirler.

UNUTKANLIĞIN ÖNÜNE GEÇİYOR

Buzul döneminden kalan tek örnek olan ağaç hafızayı güçlendirerek unutkanlığın önüne de geçiyor. Her yaştan insanın zekâ gelişimine katkıda bulunduğu bilimsel olarak kanıtlanmış bu ilginç ağacın yaprakları, Alzheimer’ın ilk belirtilerinden olan hafıza kaybı riskini azaltıyor. Ginkgo yapraklarında bunun yanında 40 çeşit faydalı bileşen bulunuyor. Beyin gelişimini, kalp rahatsızlıklarını ve dolaşım sistemini desteklemesi nedeni ile kullanılmakta olan ağaç 35-40 metre boya erişebiliyor.

Emrah ÖZCAN/HABERVAKTİM
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.